Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en fargerik himmelhvelvning over Calle Larios i Málaga sentrum, tenker de færreste av oss over hvem det er som leverer julestemningen. De tusenvis av LED-pærene som er satt sammen i fantasifulle mønstre er ikke laget på julenissens verksted – det er Iluminaciones Ximénez, et driftig firma i Córdoba, som står bak det hele.

Historien bak firmaet

I 1888 etablerte melfabrikken La Alianza i Puente Genil, som ligger mellom Córdoba og Málaga, en turbin som ved hjelp av vannet i elven kunne få møllen til å gå rundt, og deretter ble en liten elektrisitetssentral etablert. Puente Genil var dermed den første kommunen i Spania, foruten Barcelona, som fikk elektrisitet. Bybarnet Francisco Jiménez Carmona, ansatt på La Alianza fabrikken, begynte i 1945 å henge opp kjeder med lys i den gaten hvor han bodde og til byens feria, og slik startet den bedriften som vi i dag kjenner som Iluminaciones Ximénez. Det kan virke naturlig i dag, men det var det absolutt ikke vanlig med kulørte lamper hengende over hodet i datidens etterkrigsrammede Spania. Senere ble Francisco Jiménez tilbudt å stå for hele byens lysdekorasjon, og i dag kan man finne bedriftens lys-kjeder over hele verden.
 
Francisco Jiménez lever ikke lenger, men arvtagerne fører bedriften videre, og det er hans sønn Francisco Jiménez Rosales, som i dag er leder av bedriften, som omsetter for 32 millioner euro i året. Utover noen flere av grunnleggerens barn og barnebarn, sysselsetter Iluminaciones Ximénez ca. 500 medarbeidere. Hovedkontoret ligger i Córdoba, men deres virke og leveringsdyktighet er dog ikke kun begrenset til Spania – Ximenez leverer dekorativ belysning i storbyer verden over, fra Las Vegas til Hong Kong. Og så har de et showroom i Dubai. Her blir det selvsagt ikke solgt julelys, men lysdekorasjon til feiringen av Ramadan-festen.

Lysdekorasjon gir økonomisk boost

Julelys er enormt stimulerende for en by og dens handlende innbyggere, og julebelysningen gir da også et økonomisk boost til Málaga, som for øvrig alltid gir full gass med tanke på juledekorering. I kombinasjon med butikker som dekorerer vinduspartiene slik at julestemningen trenger helt ut på gaten, skapes den mest fantastiske julestemning. Noe som er imponerende i en region som resten av året profilerer seg på å være Europas mest solfylte sted. Sol eller ei, det er ingen tvil om at de glitrende juledekorasjonene og tusenvis av levende lys gir et løft til hotellene og restaurantene i byen, og lokal trafikk, særlig taxi-industrien, kan også vitne om at omsetningen øker når belysningen tennes. Nå håper man at denne tendensen gjentar seg i år, for utgiftene til julebelysning (installasjon, leie, m.m.) utgjør ikke mindre enn 573 211 euro. Av dette går 81 398 euro til det nye juletreet på Plaza de Camas og belysning langs åtte «nye» veier, som ikke tidligere har hatt julelys, nemlig: Marqués, Sagasta, Souvirón, Enrique García (Plaza de Camas), Herrera del Rey, Puerta Del Mar, Moreno Carbonero, Álamos og den nye delen av Calle Granada. Totalt er det 1 806 679 lyspunkter i byen.

Hvorfor Ximénez og ikke Jiménez?

Selv om firmaet i en årrekke bar familienavnet Jiménez, ble det et problem da firmaet nådde det formatet som de har i dag, hvor de er til stede på mange internasjonale scener. Derfor besluttet man å endre det spanske ’J’, som mange utlendinger ikke vet skal uttales gutturalt, til ’X’, som er lettere å uttale for ikke-spansktalende personer. Ren og skjær markedsføring.
 
Ximénez’ varemerke er de virkelig store konstellasjonene, hvor komplekse moduler av lys og farge vikles inn og ut av hverandre i fantasifulle former og mønstre. For den uvitende kan det virke som om at det har tatt mesteparten av året å sette opp det sinnrike systemet av lys-kjeder, men faktisk har Ximénez etter mange år på banen utviklet et smart system hvor lysene transporteres i moduler, slik at hver modul er klar til å klikkes sammen i det øyeblikket de rulles ut av transportvognen. Det er ikke bare hurtig, det øker også sikkerheten.
Ximénez har også utviklet sine egne LED-pærer. Disse koster 90 % mindre i drift enn hva tradisjonelle pærer gjør, og å tenne et juletre på 20 meters høyde koster dermed det samme som å ha en hårføner i gang. Faktisk er den samlede strømregningen for Málaga sentrums julebelysning kun på omkring 1.500€.
 
Ximénez har det også med å tiltrekke seg moteskapere som har lyst til å utfolde seg på en ny måte. Motestoff og skreddersaks byttes ut med LED-pærer i tusentall, når internasjonale designere som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín og Francis Montesinos utfolder seg på det lerretet som den midnattsblå nattehimmelen eller den pulserende bys sentrum utgjør.
 
Når man beveger seg rundt under de fortryllende hvelvinger og Calle Larios dufter av ristede kastanjer og brente mandler kan man bli fristet til å tro at Ximénez kun er travelt opptatt i vinterperioden, men det er langt fra tilfellet. Tenk bare på alle sommerens feria-er, hvor lysdekorasjonen danner kulissen for den magiske stemningen som man her finner. Ximénez er således travelt opptatt hele året – også i august. Så når du til sommeren beveger deg rundt mellom sukkerspinn og polkaprikkede flamencokjoler badet i lyset fra lyskjedene som svever over feria-plassen, så er det med høy sannsynlighet en av Córdobas mest suksessrike bedrifter som står bak.

Lys og musikalsk forestilling inspirert av Málagas katedral

Også i år krydres julelysene i Calle Larios i Málaga sentrum med et lysshow og musikalsk forestilling – med fantasifulle lysformasjoner som endrer seg i takt med musikken.
Lysshowet og musikken varer i ca. 2-3 minutter og vises to ganger om kvelden, den første kl. 18.30 og den andre kl. 21.30.
Musikken som spilles i år er Feliz Navidad av Boney M, Christmas Festival av The Boston Pops Orchestra og Wizard of Winter av Trans-Siberian Orquestra.
Inspirasjonen til årets lysdekorasjoner på Málagas mest populære gågate hentes i år fra byens egen katedral, og julelysene har blitt gjengitt i forskjellige glassmalerier og kupler i katedralen.
Av Louise Mercedes Frank, foto: Illuminaciones Ximenez

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet