Månedsmagasinet på Costa del Sol
Når livet tar en ny vending

Når livet tar en ny vending

Oistein Borge foto Gabriel Ramon

Etter 30 år i reklamebransjen var det på tide å gjøre noe annet, syntes Øistein Borge (57) fra Bærum. Han droppet jobben, flyttet til Mallorca og ble forfatter på heltid. Nå har han nettopp debutert som krimforfatter.

Om du en grytidlig morgen kjører gjennom den lille landsbyen Galilea, oppe i høyden og 20 kilometer nordvest for hovedstaden Palma på Mallorca, kan det være at du passerer en middelaldrende mann som lufter en liten svarthvit terrier. Trolig er det nordmannen Øistein Borge og samboer-hunden Nino du har møtt. Hver morgen går nemlig de to en tur før Øistein setter seg ned til dagens første og fem timer lange skriveøkt. Slik er Øisteins hverdag etter at han flyttet ned hit i oktober i fjor og ble forfatter på heltid.

Det må handle om noen

Fra før har Øistein Borge skrevet en ungdomsbokserie om Nino Glass, men som voksenbokforfatter har han nettopp debutert med krimromanen ”Den syvende demonen”.

– Hva er det som fenger deg ved krimlitteraturen?

– Jeg har lest krim hele livet, helt fra den spede begynnelsen med Hardy-guttene, gjennom de klassiske av Agatha Christie og Arthur Conan Doyle, til mer hardkokte krimbøker av Elmore Leonard, Robert Wilson og Michael Connelly. Som leser er jeg opptatt av at det skal handle om ”noen” og ”noe”. Det må være karakterer som berører meg, og så må det være noe som skaper fremdrift i historien, noe som gjør at jeg blir nysgjerrig på hvordan dette ender. Dette finner man jo i mange andre sammenhenger enn krim – de greske dramaene, de islandske ættesagaene og Shakespeare som eksempler. Jeg ser ikke bort fra at jeg kan komme til å skrive i andre sjangere enn krim i fremtiden, men det vil alltid komme til å være handlingsmettet, svarer debutanten.

100 ganger til Mallorca

I sin roman har Øistein lagt svært mye av handlingen til Frankrike og Den franske rivieraen, i tillegg til Oslo. Men det finnes også en avstikker til Mallorca. Det er ikke så rart, for forfatteren kjøpte hus på den populære ferieøya allerede i 2001.

– Hvorfor forlate Norge?

– Jeg er ikke særlig glad i den norske vinteren. Særlig synes jeg vintermørket er et slit, forklarer han og legger til at da barna flyttet ut fra barndomshjemmet, var det ikke mye tvil:– Det var et ganske innlysende valg å flytte ned hit på permanent basis, sier han. Interessen for Mallorca skyldes nok litt tilfeldigheter, for midt på 1990-tallet regisserte Øistein noen reklamefilmer her og oppdaget at Mallorca var en nydelig øy som hadde langt mer å by på enn skrekkhistoriene fra charterdestinasjonene, – som vi jo har hørt mye negativt om.– Hadde filmingen foregått i Toscana eller på Algarve-kysten, kunne jeg nok gjerne endt opp der, legger Øistein til. Han trives godt i landsbyen Galilea og opplever at stedet gir ham både sjelefred og arbeidsro.– Blir det for stille, er det jo bare 25 minutter ned til Palma. Der er det ikke stille, sier Øistein som regner med at han i alt har reist rundt 100 ganger til Mallorca siden 1995.

– Og her nede blir du?

–  I utgangspunktet – ja. Jeg trives utmerket her nede. Men man vet jo aldri hva livet bringer rundt neste sving.

Tungt inne i reklamebransjen

Allerede fra 1979 begynt Øistein å jobbe med film og reklame, først som frilans-filmarbeider og så fra 1984 i reklamebransjen. I bransjen har han gjennom årene opparbeidet seg et kjent og velrennomert navn. Han har jobbet i de største firmaene og vunnet flere internasjonale priser for sine reklamefilmer, blant annet Gulløven i Cannes to ganger. Helt til 2014 holdt han på, men så var det slutt, for nå begynte Øistein i stedet å skrive sin første bok om Kripos-forskeren Bogart Bull som er nyutnevnt spesialutsending innenfor Europol.

– Litt av en vending, Borge! Var det noen spesiell grunn til at du ga opp reklamebransjen?

– Etter 30 år var det på tide å gjøre noe annet. Alle bør vurdere å gjøre noe annet etter 30 år i samme bransje, svarer den nybakte voksenforfatteren som nå skriver romaner på heltid. Trykksverten i hans første Bogart Borge-bok har knapt tørket, men likevel er Øistein allerede i gang med neste bok om sin nye helt.

– Siden du nå har bosatt deg i Spania er det vel naturlig at handlingen i nye romaner også blir lagt hit?

– Handlingen der vil i hovedsak bli lagt til Belfast i Nord-Irland.

Først og fremst underholdning

– Først og fremst skal boka Den syvende demonen underholde, selv om jeg også håper at leserne vil finne ting å tenke over som kan tangere deres eget liv. Et eksempel kan være at Bogart Bull har prioritert jobb høyere enn familie, egentlig uten å reflektere så mye over fenomenet. Det får han anledning til å angre på, utdyper Øistein Borge.

– Historien i boka spenner over mer enn 100 år, trekker inn historier fra tidlig på 1900-tallet med malerne Matisse og Munch, før historien hopper videre til Den andre verdenskrig og motstandskampen i Frankrike. Hvorfor akkurat dette grepet?

–  Det gjør lerretet større med muligheter for å gjøre historien rikere. Når det er sagt, er ikke dette et grep jeg kommer til å bruke bevisst i tiden som kommer, avslutter Øistein Borge.  

Øistein Borge: Den syvende demonen

Etter at den norske eiendomsspekulanten Axel Krogh blir funnet brutalt myrdet i sitt hjem på den franske Rivieraen, blir Kripos-etterforsker Bogart Bull sendt for å hjelpe til under etterforskningen. På veggene i Kroghs hjem finnes det kunst for titalls millioner, men morderen har bare tatt ett bilde; et tilsynelatende ubetydelig maleri som bare er signert med et sjutall. Forbrytelsen viser seg å ha sammenheng med begivenheter som fant sted mer enn hundre år tidligere da malere med Edvard Munch og Henri Matisse i spissen møttes i Sør-Frankrike. Det går også tråder tilbake til den franske motstandskampen mot nazistene under Andre verdenskrig.

Font Forlag
317 sider
kr. 349

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.