Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fullt hus på El Campanario
campanillas
Nok er gang er det Sjømannskirken som sikrer julestemningen på Solkysten. Allerede midt i november var listene over de som ville feire julaften på El Campanario fulltegnet. – Men vi prøver likevel i det lengst å holde åpent for dem som ikke har alternative steder å feire jul, sier sjømannsprest Reidar Ådnanes.
– Juleaften her på El Campanario er noe mer enn en tradisjonell familiejul, forklarer Ådnanes. For kirken tilbyr full pakke og ”all included” når den kristne kirken feirer en av sine aller største høytider:
– I Norge feirer gjerne hver familie for seg. Her hos oss tilbyr vi et menneskelig fellesskap rundt matbordet på tvers av familiene. Hit kommer småbarnsfamilier og pensjonister og feirer jul sammen. En sterk og fin opplevelse som blir satt pris på av mange nordmenn her på kysten, sier sjømannspresten som feirer sin tredje jul på Solkysten og sin niende jul utenlands.
 
Mer enn 40 deltar
I godt over to måneder har mer enn 40 ansatte og frivillige ved Sjømannskirkens anlegg på El Campanario i Calahonda vært engasjert i juleforberedelsene. Her har det vært arrangert julebasar, julekonserter, kakebaking og planleggingsmøter. Reidar Ådnanes forteller at ribbekjøttet har vært testet ut for å finne den perfekte ”norske” varianten av den tradisjonelle juleretten.
Dessuten inneholder kirkens store koldtbord på selve julaften mer tradisjonell norsk julemat som sild, laks, waldorfsalat.
– Hva med pinnekjøtt og lutefisk?
– Nei, det er vel omtrent det eneste vi ikke byr på, sier Reidar Ådnanes.
 
160 gjester
I år vil tallet på julegjester under julaftenmiddagen ligge på ca. 160 mennesker. Men tallet på kirken har også vært oppe i 180.
– Det er i overkant av hva vi klarer, sier sjømannspresten og legger til at det er viktig at det ikke blir altfor mange spisegjester:
– Vi vil skape en god opplevelse vår våre gjester, og med begrenset plass i kirkerommet kan det fort bli trangt med enda flere gjester.
Det er også spørsmål om logistikk, for etter at siste gudstjeneste er ferdig, har kirkens ansatte og medhjelpere bare 30 minutter på seg til å rydde kirkerommet og bære inn bord, pynte å gjøre alt klart til matserveringen.
 
Fullt program
I tillegg til selve julemiddag, blir det gang rundt juletreet og underholdning og så utveksler alle frammøtte sine medbrakte julegaver.
– Har du kontroll, Ådnanes?
– Jeg, jeg føler meg trygg på at vi klarer dette også i år. Jeg var litt skjelven det første året jeg var med på å arrangere jul her. Jeg hadde bare fått en muntlig forklaring på hvordan vi måtte jobbe raskt og effektivt for å rydde kirken og gjøre klar til servering, men det gikk bra! Det gjør det nok i år også.
 
Etterlyser Maria og et Jesubarn
I år blir det to gudstjenester på selve julaften, den første klokken 14 og deretter klokken 16. Særlig på den siste gudstjenesten blir det erfaringsmessig trangt om de 180-190 sitteplassene i kirken. I år vil Sjømannskirken i tillegg gjøre en vri på gudstjenestene med en dramatisering av juleevangeliet:
– Det blir et slags spontanteater der vi dramatiserer innholdet i julebudskapet, forteller sjømannspresten som håper en ”nybakt” mor med sitt lille barn kan delta og spille henholdsvis Maria og Jesubarnet:
– Vi har kostymer og ulltepper og får vi ikke noe levende Jesubarn, får vi klare oss med en dukke. Kanskje blir det verre å finne tre vise menn, sier sjømannspresten med glimt i øyet og legger til at de som vil være med på dramatiseringen må møte en time før de to julegudstjenestene.
– Hvordan er det med julestemningen. Klarer du å skape den midt oppe i alt lyset og varmen vi har her på kysten?
– Jeg sliter ikke med å få julestemning. Vi er jo nærmere Betlehem her enn i Norge. Dessuten kan det være fornyende å feire jul her nede og samtidig ta inn over seg noen spanske juletradisjoner. Tenk på alle julekrybbene – Belén – og Los Reyes Mágicos-opptogene, avslutter sjømannsprest Reidar Ådnanes.
 
campanillas-2
Juletre-tenning i solnedgang

Første søndag i advent ble årets julegran tent i patioen på El Campanario. Godt over 100 frammøtte kirkegjengere deltok og danset seg inn i skumringstimen. Selv om det sikkert for mange oppleves litt merkelig å tenne julelys i nesten 20 graders varme og i solnedgangen og ikke i noe kaldt og stummende mørke som det jo er mange steder i i Norge på denne tiden, ble opplevelsen god og gleden og engasjementet syntes å være på topp.
campanillas-chicas
Las Campanitas med egen jule-CD

Gjett hva som trolig blir en av de mest populære julegavene blant nordmenn på Costa del Sol i år! Jentekoret Las Campanitas ferske CD: ”Julefryd”!
Hele to release-konserter ble det på Sjømannskirkens jentekor, først 25. november og så igjen 29. november, begge godt besøkt for mange ønsket å ta del i tradisjonene med julekonserter. Her ble de publikum tilbudt et knippe utvalgte julesanger både på norsk, svensk, engelsk og spansk. I tur og orden stilte en rekke av jentene også opp som solister. Koret kunne i tillegg by på Caroline Friman som gjestesolist. Publikum svarte med solide applauser.
Las Campanitas har nå holdt på i to år under ledelse av kirkemusiker Trond Gilberg.
Ønsker du å kjøpe Las Campantias nye CD, så kontakt Sjømannskirken.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.