Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hyggelig og overskuelig marked i Calypso

Hyggelig og overskuelig marked i Calypso

Del

calypso
De fleste kjenner sikkert til markedet i Calypso, Calahonda, som ble avholdt for flere siden. Men det er de færreste som vet at det ble gjenåpnet for cirka to og et halvt år siden. Torsdager holdes det klassiske markedet og på lørdager er det loppemarked.
 
Begge dager er det åpent fra 10.00 til 14.00. Det Norske Magasinet har besøkt et torsdagsmarked for å snuse på stemningen i Calypso.
 

For å komme til markedet i Calypso, må du ta motorveien A7/N-340 fra Málaga til Marbella. Rett etter avkjørselen mot Riviera ligger det en bensinstasjon der man skal ta av. Kjør bak om bensinstasjonen og parker på første og beste ledige parkeringsplass. Gå ned mot kystveien, og nå kan du  se markedet som ligger rett vest for bensinstasjonen. Det begynner ved apoteket og strekker seg inn mot Marbella til promenadebroen som krysser kystveien. Det er ikke vanskelig å finne, men er du i tvil så spør etter ”el mercadillo”.

 
For de som finner markedene overveldende, fylt med ting og tang, trengsel og like varer, finnes det her mindre enn 30 stands som alle har forskjellig utvalg. Markedet er faktisk Mijas kommunes minste, og nettopp på grunn av det lille arealet og fordi få kjenner til det, kan man slentre rundt i fred og ro. Trenger bena å hvile eller ganen en forfriskning, er mulighetene for avslapping og forfriskninger også mange. På den ene side av markedsgaten ligger nemlig en lang rekke kafeer og restauranter som oftest holder åpent for full servering.
 
Kent og Elsy-Britt Björklund bor et steinkast fra markedsplassen i Calypso og de er trofaste besøkende på torsdagsmarkedet når de er på kysten. De liker at markedet er lite og oversiktlig og at det skaper en form for fellesskap i området.
 
”Jeg kjøper nesten alltid frukt og blomster, og når vi skal kjøpe gaver, finner vi alltid noe her. Men oftest slentrer vi bare og kikker på mennesker noe som er svært hyggelig,” forteller Elsy-Britt med et varmt smil. Hun forteller at de liker markedet i Calypso fordi atmosfæren er rolig og hyggelig, og fordi de ofte treffer gode venner etter shoppingturen til en kopp kaffe på de tilstøtende restaurantene.
 
”Vi synes at kvaliteten er høyere her enn på markedene i Sverige der det ofte er mere krimskrams. Men selvfølgelig er det både varer av høyere og lavere kvalitet. Man må bare forsøke seg litt fram. Basistøy pleier likevel alltid å være ganske fint. Rent prismessig er det også ofte billigere enn i butikkene,” utdyper Kent og tilføyer at markedet virkelig er et løft for Calypso, noe han også har hørt fra restaurantene og andre butikker. Han forklarer at markedet ikke bare gir flere kjøpsmuligheter, men også skaper et fellesskap blant beboerne og virksomhetene i området.
 
Men hvordan er det så med tilbudet av ting og tang og annet skrammel? Faktisk ser det ut til at mange av de besøkende kjøper frukt og grønnsaker for en uke om gangen fra de to fruktbodene, og bodene med blomster er også veldig populære. Inntrykket er at det generelt er renere og litt mer velorganisert her enn på mange andre markeder. Kvaliteten på varene er vanskelig å vurdere før man har prøvd dem hjemme, men mange kikker på tøy, sko, fargerike sjal og selvfølgelig også pynt og dekorasjoner. Calypso-markedets intimitet skiller seg ut fra andre markeder på kysten, så hvis du ikke er veldig opptatt av trengsel og larm, er dette kanskje noe for deg. Det Norske Magasinet fikk en liten prat med to politibetjenter som slentret omkring. De fortalte at de ikke har opplevd kriminalitet på markedet siden det gjenåpnet. Likevel oppfordrer de alle besøkende til å være oppmerksomme på lommetyver. Betjentene ønsket likevel ikke å bli fotografert.
 
Diego Gomex Gonzales som selger vakre tørklær forteller at det ikke er den store forskjellen i inntjeningen på å drive butikk og det å være markedsselger. Men han nyter livsstilen og atmosfæren på markedene, og han opplever at folk er mye mere åpne her og snakker mer med hverandre enn de gjør i butikkene. Samtidig tar markedsselgerne seg mer tid til å snakke med kundene og forbipasserende. Erling, Karin, Åke og Britt bor alle i nærheten og de er også glade for at markedet er gjenåpnet. De svinger innom hver gang de har mulighet til det, og kvaliteten på varene er ifølge dem den samme som i vanlige butikker. Akkurat i dag er de ikke på utkikk etter noe bestemt – i stedet nyter de bare å ta en avslappende kosetur og kanskje gjøre et kupp hvis det helt riktige dukker opp.
Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.