Månedsmagasinet på Costa del Sol
Over stokk og stein – til og i El Torcal

Over stokk og stein - til og i El Torcal

Eventyraktige klippeformasjoner spredt utover 12 km2 venter i den fredede naturparken El Torcal, knapt 40 kilometer fra Málaga.

Man kan kjøre fra Málaga til Antequera, men Det Norske Magasinets utsendte søndagsbilist anbefaler i stedet å kjøre via Casabermeja som kan skryte av å ha Spanias vakreste kirkegård. Hvis du bryr deg om den slags, anbefales en stopp i byen. Ellers sees kirkegården utmerket godt fra veien.

Fra Casabermeja følger du skiltene mot Villanueva de la Concepción, den lille byen som ligger ved foten av El Torcal. Man fortsetter på småveier forbi et par landsbyer, bønder og de allesteds nærværende geiteflokkene, og fra Villanueva følger du skiltene mot naturparken.

El Torcal var det første naturområdet i Spania som kom under myndighetenes beskyttelse. Allerede i 1929 ble området erklært som Espacio Natural Protegido Andaluz, mens det i dag er klassifisert som Parque Natural på grunn av dets flora, fauna og klippeformasjoner, noe man kommer tett innpå via de mange merkede gårutene i parken.

Naturens krefter

De imponerende kalksteinsformasjonene er et geologisk fenomen som ble skapt for omkring 200 millioner år siden, da klippene ble presset opp fra havbunnen under en sammenpressing av jordens overflate. Gjennom mange millioner år har så vind og vær skapt erosjoner der de bløtere materialene mellom kalklagene er vasket bort. En prosess som fortsatt pågår.

Naturparken kan deles opp i fire forskjellige, geologiske områder:

Sierra Pelada i den østlige delen av området med høyeste punkt på 1198 meter.

Torcal Alto somer det største området med klippeformasjoner og det høyeste punktet i parken, El Camorro de las Siete Mesas på 1336 meter.

Torcal Bajo mellom de to førstnevnte og som minner om Torcal Alto.

Tajos y Laderas i den sørlige enden hvor de enorme klippene og geologiske variasjonene gir et nesten skrekkinngytende inntrykk.

Torcal Alto er det mest interessante området å besøke, og det er også her du finner utsiktspunktet Las Ventanillas. Herfra kan du se halve Málaga-provinsen og helt til Afrika på klare dager.

Fotturer

Det finnes forskjellige merkede ruter i området. Den grønne ruten tar en time i rolig tempo og er den mest spennende. En annen tar en halv times tid mer.

Underveis kan du oppleve de ville klippeformasjonene på nært hold og observere den store plantevariasjonen med hele 664 registrerte arter.

Det er mange dype hull, grotter og former for underjordiske huler som f.eks. Cueva del Toro hvor det er funnet bevis for menneskelig tilstedeværelse fra steinalderen, altså noen millioner år etter at El Torcal ble skapt.

Har du tid, kan du kjøre motsatt vei via byen Antequera som ligger tolv kilometer fra parken.


Eksempler på flora i El Torcal – 664 i alt fordelt på 10 familier

Eiketrær

Fjelleik

Lønn

Rognebær

Hagtornkratt

Bjørnebær

Kaprifolium

Pioner

Skogblomster

Orkideer

Rosebusker

Stauder

Rupícolas (klippevekster)

Eksempler på fauna i El Torcal

Gribb

Ugle

Hauk

Falk

Svale

Kaie

Rev

Grevling

Kanin

Røyskatt

samt 116 forskjellige virveldyr (firfirsler, øgler m.m.)


Praktisk info

Det er et lite informasjonssenter ved parkeringsplassen.

Åpent alle dager kl. 10.00-17.00.

Adgang er gratis

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.