Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det blir fortsatt Costa del Sol
shutterstock 112634237
 
En historie om hvordan en artikkel i Det Norske Magasinet fikk uante konsekvenser.
 
Det begynte så enkelt. Jeg oppdaget at Star Tour skulle feire 40-årsjubileum, og derfor sendte jeg dem en artikkel som jeg for et par år siden skrev i Det Norske Magasinet om min charterreise til Solkysten i 1973. Reisen foregikk med Star Tour, og artikkelen begeistret tydeligvis turoperatøren som ba om å få bruke den i kundemagasinet sitt, noe jeg med glede sa ja til. Dermed kunne denne historien vært slutt, men det var den slett ikke.
 
Noen uker senere inviterte nemlig Star Tour min kone og meg til å bli med jubileumsflyet deres til Mallorca sist i juni i år, inkludert et nærmest valgfritt hotell. Det ville vi gjerne.
Her må jeg skyte inn at vi i løpet av over førti års hektisk reisevirksomhet har hatt et svært begrenset antall charterreiser, blant annet fordi vi ofte vil til steder som charter-operatørene ikke har reiser til og fordi vi liker friheten det gir å bestille fly og hotell selv. Det er blant årsakene til at jeg aldri tidligere hadde vært på Mallorca, men gang på gang har hatt gleden av å komme til Costa del Sol.
 
Charterturisten på tv
Noen dager før avreisen til Mallorca spurte Star Tour om jeg hadde noe imot å bli intervjuet. Det hadde jeg ikke, sa jeg, men la til at hvis det gjalt intervjuer om charterreiser, burde de heller få tak i noen med mer oppdaterte kunnskaper og større begeistring for charterreisenes fortreffelighet.
–Joda, visst hadde jeg skrevet en artikkel om en charterreise med Star Tour i 1973, men det ble nærmest den siste charterturen vår:
– Så dere burde altså finne noen som passer bedre, mente jeg. Men de hadde ingen som passet bedre, fikk jeg vite. Snart etter ble jeg invitert til direktesending på Nyhetskanalen til TV2.
På avreisedagen stilte jeg i TV-studioet i Oslo klokken åtte på morgenen, nybarbert og med ren skjorte. Hele opplegget, fra sminking til studio, var svært ryddig, og inntrykket ble forsterket av programlederne som hadde forberedt seg grundig på å møte en av Norges mest erfarne charterturister.
– Du har vært charterturist i førti år, så hvorfor har du aldri vært på Mallorca før, spurte programlederen. Et øyeblikk vurderte jeg å fortelle sannheten, men hensynet til de gode menneskene som noen timer senere skulle sende meg til Mallorca aldeles gratis, avholdt meg fra det.
Deretter svarte jeg etter beste evne på alle slags spørsmål om charterreisenes fortreffelighet, mens teksten «Knut A. Andersen, charterturist» lyste over TV-skjermene i de tusen hjem.
Vel ute av studioet satte jeg på mobilen igjen, og straks tikket første SMS inn: – Jasså, er du blitt charterturist nå?
 
– Kan vi komme hjem til deg?
Jeg dro hjem for å pakke ferdig, men kom bare rett innenfor døren før telefonen ringte: – Det er fra TV2. Vi så deg på nyhetskanalen. Interessant! Vi vil gjerne intervjue deg til 18.30 nyhetene. Kan vi komme hjem til deg?
To timer før vi skulle sette oss på flytoget, sto TV2s journalist og fotograf i stua. Hyggelige unge mennesker begge to.
Den følgende timen ble vi grundig filmet og intervjuet. Bildene fra Spania-turen i 1973 ble hentet frem, og det samme ble Norskemagasinet med reisebeskrivelsen. Vi spilte spansk turistmusikk på gamle Lp-plater mens kameraet surret og gikk. En ferdigpakket koffert ble båret inn og åpnet, og TV-kameraet stakk nesen ned blant sommerklær og sko. Jeg oppdaget at jeg hadde pakket batteriladere og skjøteledninger i en polpose, og jeg innså at halve Norge utpå kvelden ville hånflire av charterturisten som er så dum at han tar med polvarer til Syden.
Da alle spørsmål var besvart, så journalisten granskende på oss og spurte litt forundret: – Dere er ikke typiske charterturister akkurat? Nei, sa vi, men visste at vi samme kveld uansett ville bli fremstilt som charterturister, og da med langt større seerantall enn på Nyhetskanalen tidligere på dagen.
– Vi er ikke helt ferdig med dere, sa journalisten, og forklarte at både hun og fotografen ville være på Gardermoen idet flytoget kom. Der ville de filme oss på vei opp rulletrappen og videre underveis mot innsjekkingen. Og det gjorde de. Hele veien.
De øvrige passasjerene på Gardermoen kikket forundret på det ukjente paret som ble grundig filmet bakfra mens de rullet koffertene sine gjennom avgangshallen. Hvilke tanker de gjorde seg, kan vi bare gjette på. Det vi derimot senere fikk vite, var at et betydelig antall venner og bekjente hadde fått med seg på innholdet i ni-nyhetene samme kveld; nemlig at charterturist Andersen og frue rullet kofferter på Gardermoen underveis mot enda en chartertur.
 
Bløtkake, sjampanje og partyhatter
Ved «gaten» ventet Star Tours direktør og diverse servitører med sjampanje og bløtkake. Om bord på jubileumsflyet fikk alle tildelt partyhatter, løs-neser, fløyter og blomsterkranser i plast, altså rekvisitter vi vanligvis ikke har i håndbagasjen.
Star Tours direktør stilte seg i midtgangen, grep mikrofonen og sa noe slikt: – Star Tour er førti år i år, og det vil vi feire. For en tid siden fikk jeg en hyggelig epost fra et ektepar som hadde reist med oss for førti år siden, og tenk – de er med oss på flyet her i dag. Meldingen kom noe brått på oss, slik de fleste meldinger gjør på eldre mennesker, så vi rakk ikke å reise oss og gi de øvrige 176 passasjerene anledning til å studere de gamle som hadde kreket seg om bord.
Flyturen var ellers uproblematisk. Noen brukte partyhattene, og enkelte besetningsmedlemmer hadde dessuten iført seg fargerike parykker. Champagnen fløt. Alle var glade, og maten smakte utmerket. Etter landing i Palma måtte alle synge bursdagssangen, mens Star Tours fotograf filmet de glade passasjerene. Deretter slapp vi ut.
Inne i ankomsthallen satte jeg på mobilen, og SMSene tikket igjen inn: – Vet dere at dere var på ni-nyhetene i kveld? Var det dere som trillet koffertene på Gardermoen? Er dere på chartertur? Kanariøyene, kanskje?
Mørket hadde senket seg over Mallorca før bussen kom frem til hotellet. Vi gikk inn på rommet, rev gardinene til side og hadde ubegrenset utsikt ut over et hav som glitret i måneskinn. Det ble begynnelsen på en herlig uke ved Middelhavet, nesten like herlig som vår chartertur førti år tidligere.
Vel hjemme etter gratisturen til Mallorca mottok jeg enda en epost fra Star Tour: – Som takk for at du reiste med oss, får du 500 kroner i rabatt på din neste chartertur.
Men neste reise til Middelhavet blir ikke en chartertur. Den går med rutefly. Til Costa del Sol.
 
Av Knut Anders Andersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.