Månedsmagasinet på Costa del Sol
Møt mannen bak tv-serien; Det gode liv i Andalucía

Møt mannen bak tv-serien; Det gode liv i Andalucía

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 118116583
 
– En form for «feel-good-tv» eller kanskje «slow-tv». Slik karakteriserer Svein Erik Larsen sin egen serie om «Spansk landsbyliv» som du har kunnet følge på NRK 1 denne sommeren. Gjennom sju tv-programmer har vi i sommer møtt mennesker som har brutt med sine tidligere liv for å realisere drømmene her i Andalucía. Vi vært med på kastanjeplukking og fiestas, møtt esler og alpakkaer, sett fantastiske natur, planter, mat og opplevd hvordan vindyrkingen foregår, høyt opp i Ronda-fjellene.

 
Å gi livet en ny retning
– Jeg beundrer folk som hopper av og vil realisere sitt livs prosjekt. Det er bra at folk gjør det de vil med livene sine, sier den norske filmskaperen Svein Erik Larsen (51). På sett og vis har han også selv hoppet ned fra karrierestigen da han solgte reklamebyrået han drev i Bergen på 1990-tallet, og dro sammen med samboer Liv Merete Gjellesvik til Spania og bosatte seg i Estepona. Nå bruker han tiden til å filme, fotografere og lage grafikk, mens hun jobber som skulpturell keramiker.
 
Svein Erik Larsen 2
 
– Seks milliarder historier
– Historiene er der du er. Det finnes til sammen rundt seks milliarder mennesker på jorda. Det betyr seks milliarder historier, sier Svein Erik. Han er svært opptatt av dokumentarfilm-sjangeren, men er ikke akkurat beryktet for å skrike ut budskapet i sine filmer. I stedet handler det gjerne om gjennomtenkt komposisjon og bildeutsnitt, og vakre farger. Og der andre skildrer krig og revolusjon, forteller Svein Erik sine historier i et mer lavmælt språk. Har du fulgt sommerserien på NRK, skjønner du fort hva dette handler om.
For her møter du mennesker og dyr, natur, opplever historier og hverdagsliv i et rolig tempo. Litt som de populære NRK-seriene «Minutt for minutt med Hurtigruta», Bergensbanen, og lignende.
 
Om å realisere drømmer
Svensken Rickard Enkvist har realisert sin drøm; å lage god vin. I fjerde episode av tv-serien forteller Enkvist om hvordan han satt i et møte på et luksushotell i Frankrike og kikket ut på den nydelige sola:
– Hva i helvete gjør jeg her, tenkte Enkvist. Møtet var drepende kjedelig og ingen av deltakerne sa noe som verken var morsomt eller intelligent. Det var da han skjønte at nok er nok. I dag produserer han et bredt utvalg viner, flere av dem har vunnet priser, på sin egen bodega opp i Ronda-fjellene.
«El sueco loco» (den gale svensken) blir han gjerne kalt, men det ler han bare av. Det viktige for ham har vært å realisere drømmen.
Tilsvarende historier finner du flere av i Svein Erik Larsens tv-serie, enten det handler om å redde en andalusisk eselrase, om å oppdrett av alpakkaer eller om skikkelig Aloe vera-produksjon.
– De har alle skapt seg sine egne liv, sier Svein Erik.
 
Svein Erik Larsen 4
 
Et fem år langt prosjekt
– Det blir gjerne slik at én historie gjerne tryller fram andre og nye historier, sier Svein Erik. I nesten fire år – fra 2007 til 2010 – har han gjort opptak og deretter brukt ett år på å redigere de sju episodene i serien «Spansk landsbyliv».
– Det har nok godt med et drøyt årsverk til sammen, tror filmskaperen. Men han er såre fornøyd fordi som eneste «ansatt» i sett eget filmsselskap Sel Film, har han kunnet lage filmen i det tempoet han selv har ønsket, uten tanke på utgifter til skuespiller og dyrt utstyr.
– Jeg har ikke hatt noe eget budsjett for serien, det blir mer en slags hobby, sier Svein Erik. Han er godt fornøyd med at NRK kjøpte serien, til tross for at han bruker engelsktalende programleder og ikke akkurat et «urnorsk tv-konsept».
– Jeg er åpen for nye prosjekter, men akkurat innenfor film er situasjonen litt usikker nå. Det er knallhard konkurranse og høyt press på priser, sier han.
 
Ekstremt nysgjerrig
Drivkraften hos Svein Erik er nysgjerrighet. Jeg er «ekstremt nysgjerrig», som han selv uttrykker det.
– Hvordan begynte det?
– Det startet nok med søndagsturene med faren min – en tidligere speiderleder. Rett som det var kunne vi bli stående og stirre ned i lyng og mose for å studere planter, insekter og andre ting, svarer Svein Erik.
Etter at han og samboeren flyttet til Spania og Estepona i 2002, har nysgjerrigheten fått bryne seg på alt det den fantastiske spanske naturen har å by på.
– Muligens er det slik at Norge har verdens mest fantastiske natur. Men fjellandet Spania stiller ikke langt bak i rekken. En utrolig rik natur! I tillegg har Spania mange fredede nasjonal- og naturparker med mye strengere regler enn Norge.
– Her nede er det alltid noe nytt å finne og oppleve. Dessuten har Spania så mye lys og flott vær. Dersom jeg i forbindelse med redigering av en film klipp av natur, fjell, sjø, blomster eller farger, så er det jo bare å ta bilen og kjøre en liten tur og filme akkurat det som trengs.
 
Svein Erik og Marlene mEselføll
 
Styrer livet som de vil
I dag bor samboerparet Svein Erik og Liv Merete store deler av året i et tre etasjes rekkehus rett utenfor Estepona sentrum. Her har det kreative paret innredet huset slik at Liv Merete har sitt eget lille verksted med keramikkovn, mens Svein Erik har innredet et tidligere bad til redigeringsrom for film og video. I patioen utenfor stua har han dessuten etablert et eget grafikkverksted med trykkpresse for grafiske trykk og etsninger.
I to store bur har paret to fugler, mens hunden Kali svinser rundt og passer huset.
– Det er særlig Liv Merete som er dyreelskeren, sier Svein Erik og viser til at de tidligere hadde fire fugler og en liten chinchilla.
– I mitt tidligere liv hadde jeg aldri tid til overs. Her nede styrer jeg hverdagen selv, har frihet og tid til å gjøre akkurat det jeg vil, når jeg vil. Men vi er nesten aldri på stranda og sitter sjelden på terrassen og drikker vin. Det er viktig å holde strukturen på livet, mener Svein Erik som egentlig jobber minst like mye som før, bare med andre og egne ting.
– Betyr det at du har realisert alt du har ønsket deg?
Svein Erik drar litt på det:
– Drømmen er nok en egen finca.
 

Svein Erik Larsen

  • Født i Trondheim, 1962
  • Utdannelse: Statens høgskole for kunsthåndverk og design, Bergen 1983-88. Hovedfag i grafisk design for digitale medier
  • Har vært AD og kreativ leder i flere reklamebyråer i perioden 1988 – 2000
  • Utstillinger: Trøndelagsutstillingen 1985 og 1986, Janes Galleri, Steinkjer
  • Separatutstilling: Steinkjer kunstforening 1987
  • Innkjøpt av: Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylke, Steinkjer kommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Statens vegvesen
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet