Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norwegians første Spania-base ett år
Norwegian-base 6

– Et tøft, men morsomt år, sier Mathias Friman (35). Han er sjef for Norwegian-basen og flyselskapets 61 kabinmedarbeidere ved Málaga flyplass.

De fire medarbeiderne som utgjør cabin-crew´et planlegger neste tur ut fra Málaga flyplass, de snakker om sikkerheten, serveringen og servicen om bord og blir til slutt briefet av de to pilotene om værforholdene på strekningen. Klokken 17:10 – om en drøy time – er det klart for avgang til Gatwick/London.

– En «smooth flight», men kanskje kan det bli litt turbulens før innflygningen til London, sier Mathias Friman. Som «Base Administrator» og «Base Chief Cabin Manager» er det Frimans oppgave å holde styr på 61 kabinmedarbeidere.
I to hvitmalte, åpne og store kontorlokaler i tredje etasje på den gamle Terminal 2-delen av Málaga flyplass har flyselskapet Norwegian Air Shuttle – eller bare Norwegian – opprettet sin første base på spansk jord.
 
– Vil vokse mer
– Norwegian vil vokse, derfor var det naturlig å åpne egen base her i Málaga, forklarer Friman. Offisielt åpnet basen 1. april i fjor, og Mathias Friman er den eneste ved basen som er ansatt i det norske flyselskapet. Så godt som samtlige – flere enn ni av ti – av de 61 kabinmedarbeiderne er spanjoler som er hyret inn på kontrakter gjennom bemanningsbyrået Adecco. Til basen hører per i dag tre fly og 34 piloter som ledes av Base Chief Captain, Henrik West.
– Det har vært et tøft, morsomt og utviklende år i møtet med en kultur som ikke alltid fungerer slik vi er vant til fra Skandinavia, sier Friman. Han viser til at da de etablerte basen, var det mange ting som måtte på plass raskt, som internett, telefoner, osv.
– Men samarbeidet med flyplassen ble veldig bra etter at de for alvor skjønte hvor store Norwegian ønsket å bli her på Costa del Sol og på Malaga flyplass. Og nå har vi begynt å nyte fruktene av innsatsen, sier Friman som i starten jobbet lange dager og mange helger for å få alt på plass for at basen kunne bli operativ til rett tid.
 
Norwegian-base 2
 
Engelsk, skandinavisk, spansk og litt fransk
På basen er engelsk det offisielle arbeidsspråket, men innimellom når crew-personalet og piloter turner inn etter endt flygning eller skal gjøre seg klare til neste flight, kan det fort summe på mange forskjellige språk.
– Det blir gjerne en blanding av skandinavisk, engelsk, spansk og bitte litt fransk. Ganske interessant for meg som er opptatt av språk, kommenterer Mathias Friman.
 
Faglige diskusjoner
Men det er ikke bare informasjon om neste flight som står på dagsorden når kabinmedarbeiderne møtes. Friman forteller at alle medarbeidere også løpende har oppdateringer når det gjelder alt fra bruken av sikkerhetsutstyret om bord, om førstehjelp og aktuelle sykdommer som kan inntreffe blant passasjerene i lufta og om såkalte «Ongoing-topics» – aktuelle emner og informasjon fra flyselskapet.
– Akkurat nå handler det «Ongoing topics» om en ny internettportal for selskapets medarbeidere og om hvordan man bruker den, forklarer Friman.
 
Tre flygninger per dag
– En vanlig dag har vi i gjennomsnitt tre flighter inn og tre ut her ved Málaga flyplass. men det kan også være inntil fem og seks flygninger på det meste, forklarer Frimann; – Det vil alltid variere litt.
Selv veksler den 35 år gamle svensken fra Malmø på kontorjobbing på basen mandager og tirsdager. Onsdager og torsdager er han ute og flyr som cabin-crew, og på fredager og i helgene har han fri.
Friman er ingen fersking i flyfaget, han jobbet tidligere i flyselskapet Sterling i åtte år. Han er utdannet innenfor hotell- og restaurantfaget og har drevet egen cateringsvirksomhet. I Norwegian har han vært kabinsjef og supervisor på Kastrup i halvannet år mens han pendlet fram og tilbake mellom København og Málaga der familien bodde.
– Kastrup er størst i Norden på trafikk til Málaga. Belegget er bra, og sjelden har jeg opplevd færre enn 180 passasjerer på hver Málaga-tur, hevder Friman. Han tror forklaringen er at Kastrup samler passasjerer både fra hovedstadsområdet i Danmark og fra Malmø-området og Sør-Sverige.
Fullt belegg på Norwegians Boeing 737-maskiner som vanligvis flyr på Málaga betyr 186 passasjerer.
 
Norwegian-base 3
 
Varsler større vekst i Málaga
Flyselskapet Norwegian har ingen planer om å slå seg til ro med dagens situasjon. Selskapet har allerede varslet nye ruter mellom Málaga og München, Hamburg og Köln.
– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker å vokse ytterligere, sier Friman.
I dag har Málaga-basen fått følge av en Norwegian-base i Alicante og på Las Palmas. Til høsten åpner selskapet også base på Tenerife.


Norwegian 1
 
– Spania ekstremt viktig for Norwegian
Slik svarer informasjonssjef i Norwegian, Åsa Larsson, på spørsmål om selskapets Spania-satsing:
 
Hvor viktig er flyrutene til og fra Spania for flyselskapet Norwegian?
–  Ekstremt viktige. Spania er fortsatt et av de mest populære ferielandene, og Malaga med omland er en svært populær destinasjon blant alle våre passasjerer.
 
Hvor mange baser har Norwegian i dag på spansk jord, og hvor mange nye baser er planlagt?
– I dag har vi baser i Malaga, Alicante og på Gran Canaria. Til høsten åpner vi også base på Tenerife.
 
Planlegger Norwegian å bygge opp basen i Málaga til den største i Spania?
– Malagabasen kommer til å fortsette å vokse, men alle våre spanske baser er av stor betydning for oss ettersom det gir oss muligheter for også å lansere direkteruter til for eksempel ulike regioner i Norge, Sverige og Finland. Det siste året har vi lansert direkteruter mellom Alicante og Uleåborg i Finland, Alicante og Karlstad i Finland, osv.
 
Oppretter Norwegian baser i Spania og andre steder for å unngå høye norske lønninger og strengere krav til arbeidsmiljø?
– Våre baser utenlands er en del av vår ekspansjonsstrategi. Vi vokser raskt og er i dag et internasjonalt selskap. Dermed er det naturlig at vi åpner baser utenfor Skandinavia. I høst begynner vi å fly mellom Tyskland og en rekke spanske destinasjoner. Det hadde ikke vært mulig uten våre baser i Spania. Vi vil møte konkurransen der den er og den er blant annet i Europa. Skal vi bli en stor aktør som man må regne med, må vi bygge baser utenlands.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.