Månedsmagasinet på Costa del Sol
Han vil bli Norges nye hotellkonge – på Solkysten

Han vil bli Norges nye hotellkonge – på Solkysten


– Jeg har både tjent og tapt fryktelig mye penger. Alt handler om timing, forklarer den kommende hotellbaronen Haakan Tollefsen.

– Ja, jeg er kremmer, sier nordmannen Haakan Tollefsen som tjente sin første million som 16-åring. Nå har han kastet sine øyne på Costa del Sol.

Det startet med salg av timeshare-andeler på Solkysten og fortsatte med import av klær fra India. Merk deg navnet ”Obsido” først som sist, for nå satser Haakan Tollefsen (41) og hans selskap bredt på hotelldrift og eiendom på Costa del Sol. Tre hoteller er allerede kjøpt opp og flere skal det bli, sier Tollefsen.
– Hvor mange?
– Det finnes ingen limit for hvor stor det går an å bli, smiler han.

Optimist til tusen
– Alt handler om timing. Nå er det tid for å satse tungt i Spania, sier Haakan Tollefsen. Egentlig startet han allerede for fem – seks år siden med sine første, forsiktige investeringer her til lands.
Midt i desember i fjor brakte avisen Diario Sur nyheten om at investorgruppen Obsido kjøper opp to hoteller, Diana Park i Estepona og Marbella Inn for 12 millioner euro. I artikkelen er Tollefsen sitert på følgende uttalelse: “Vi tror på Costa del Sol og her ønsker vi å vokse kraftig.”
– Ja, Spania er i dag mulighetenes marked. Går derimot Spania – EUs fjerde største økonomi – under, går også resten av verden under. Så enkelt er det. I Obsido har vi bygd sten på sten i flere år, og jeg har veldig stor tro på at dette går bra, kommenterer Tollefsen.

Engelskmennene kommer!
Det er noen forhold som har overbevist Haakan Tollefsen om at det er tid for handling. For det første tyder alt på at Costa del Sol styrker sin unike stilling som Europas største turistmarked og at turistene er på vei tilbake. Det har heller ikke gått Tollefsen hus fordi at engelskmennene er i ferd med å flytte tilbake til kysten:
– Når engelskmennene kommer, da skjer det noe. Sånn har det alltid vært. Nå er de på full fart inn i eiendomsmarkedet. Det er et godt tegn, sier han.
– Er bunnen i eiendomsmarkedet nådd?
– Ja, den er nådd. Nå finnes det bare muligheter!
Så overbevist var Tollefsen om de lyse framtidsutsiktene at han i 2011 tok med seg kona og de to døtrene og flyttet til Solkysten.
– Vi har solgt unna alt i Norge og forlatt landet. I dagens Norge er mulighetene for å tjene penger blåst, sier han.

Spansk kompanjong
Selskapet Obsido Group ble grunnlagt i 2003 og ble i 2010 etablert på det spanske markedet. Navnet er latin og betyr ”Invest”, – ganske dekkende for hva det hele handler om. Ifølge Tollefsen eier han og hans spanske kompanjong Joaquín Hinojosa 50 prosent hver i selskapet.
Når du kanskje ikke har hørt navnet Obsido tidligere, er trolig grunnen at Haakan Tollfesen og kompanjongen har brukt tiden flittig til å bygge opp selskapet, klargjøre profilen, forretningsvirksomheten, logo, ansette folk og bygge opp organisasjonen. ”Sten for sten”, som han pleier å si.
I dag er selskapet mye mer synlig og har fått sitt spanske hovedkvarter sentralt i ”norske” Elviria i Marbella. Du kan ikke unngå å legge merke til det stilfulle og gråmalte murhuset på venstre hånd når du svinger av til Elviria fra kystveien sørover.
– Appartementshotell er framtiden
– Særlig i 2011 og 2012 brukte vi mye ressurser på å bygge organisasjonen og ansette folk. I dag er vi over 100 ansatte i Spania, 22 her på hovedkontoret og resten på de tre hotellene som Obsido Hotels har i Estepona, Marbella og siden mai i år også i Nerja, sier Tollefsen. Et fjerde hotell er straks på beina, men mer vil han foreløpig ikke si om det.
– Vi skal bli store på tre- og firestjerners appartementshotell. Det er her det største markedet ligger. Vi skal bygge merkevaren ”Obsido Hotels” og kundelojalitet med kvalitet og god service. Da kommer folk igjen, forklarer han.
Tollefsen viser til at Obsido sitter på en enorm ”in-house”-kompetanse gjennom egne fagfolk som er eksperter på hotell og eiendom. Kjeden har også egne medarbeidere som reiser rundt for å vurdere hoteller med tanke på oppkjøp.

Nye tider
Tollefsen er overbevist om at de tradisjonelle hotelleierne på kysten i dag er for gamle. De har ikke fulgt med i timen og klarer derfor ikke å tilpasse seg verken dagens finanskrise, mulighetene som internett og digital kompetanse gir eller endrede behov på markedet.
Når Tollefsen og Obsido ser potensialet for god hotelldrift, kjøper de opp eller tilbyr langstidsleie av et hotell i 15 – 20 år og gjennomfører en fullstendig rehabilitering før hotelldriften åpner. Alt for å matche konseptet. Den moderne kundegruppen er yngre mennesker fra 20 år og oppover, og salget skal først og fremst gå over egne hotell-portaler på internett.
Obsidos andre pilar er eiendom. Vi snakker ikke om å kjøpe én leilighet her og én annen der. Går Tollefsen inn, er det som kjøper av større prosjekter.
– Etterspørselen etter Sydenboliger er større i dag enn den var i 2007 da krisen begynte. Men forskjellen er at de som kjøper bolig i dag krever bedre kvalitet. Det skal være nytt, moderne, store og sørvestvendt terrasser, alt i toppkvalitet.

Selfmade man
– Jeg har både tjent og tapt fryktelig mye penger. Alt handler om timing, forklarer den kommende hotellbaronen. Dessuten har Tollefsen bygd opp alt selv og fra grunnen av. Det har aldri vært snakk om arvede penger der i gården.
Det begynte som allerede nevnt med at han som 16-åring besøkte familie her på kysten og like godt satte i gang med å selge timeshare-andeler til turister. Der tjente han sin første million. Så fortsatt det med import av klær fra India. Og etter dette gikk han inn i Norsk næringsliv i 1995 som en av de første key-selgerne for bygge opp JobShop, senere Stepstone ASA. Etter at han startet som investor i 2003, har han vært med på diverse oppturer og nedturer:
– Jeg føler det slik at jeg har lært på den gode og vonde måten, og det er det som gjør meg til den jeg er i dag, sier han.

Ikke fokus på egen person
Haakon Tollefsen kjører lav medieprofil. Han er ikke opptatt av publisitet rundt egen person, men gjør et unntak for Det Norske Magasinet, fordi …
– Vi er jo en del av det norske miljøet her på kysten. Døtrene våre går på Den norske skolen Málaga og fredagskveldene tilbringes på Sjømannskirken sammen med andre, norske barnefamilier.
Investor Tollefsen er oslogutt, født og oppvokst midt i sentrum, men flyttet etter hvert til bydelen Furuset på Oslo Øst. Selv har han bakgrunn fra Vålerenga Idrettsforening der han spilte både ishockey og fotball. Utallige timer har blitt tilbrakt på ishallen Jordal Amfi. Fortsatt hamrer hjertet hans vilt for ishockey, og i det nettopp avsluttede Ishockey-VM var da også Obsido en av sponsorene til Hockey Norge.
Men nå er Costa del Sol, hoteller og eiendom viktigst. Det handler om å utnytte mulighetene:
– Når noen taper penger, blir andre rikere. For det er ikke sånn at i krisetider blir bare pengene borte, avslutter Haakan Tollefsen.

Av Arne Bjørndal (tekst og foto) – arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.