Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

”Some like it hot”
Mens sommeren i Norge har vært kald og våt, har sola som vanlig sørget for temperaturer på over 40 grader flere steder her i Andalucía. Men noen har det både varmere og kaldere: Ifølge det danske forskningsnettstedet videnskab.dk er 58 plussgrader i skyggen – målt i Libya i 1922 – den høyeste registrerte temperaturen. Kaldest er det på Sydpolen med rekordnoteringen 89 minusgrader (1983).

Andre kalde fakta:
* Gjennomsnittstemperaturen i hele universet er i dag beregnet å være minus 270 grader Celsius.
* Fordi universitet stadig utvider seg, faller temperaturene fortsatt. Trøsten er at det ikke er langt igjen til det absolutte nullpunktet; minus 273,15 grader Celsius.

Andre varme fakta:
* Høyest målte temperatur i Norge: 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud i juni 1970.
* På solas overflate er temperaturen rundt 6.000 grader. I solas kjerne er temperaturen 15 millioner grader.
* Da universet ble født var det også ganske hett, trolig ca.1 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 grader Celsius!

Om mus og menn
En ny p-pille for menn er nå testet ut på mus, og resultatene er lovende, mener de amerikanske forskerne som står bak pillen. Forsøk på rotter viste at p-pillen gjør hannmusen ufruktbar, – uten at det går utover sexlysten.
Om den mannlige p-pillen endelig kommer på markedet, betyr det at menn får et nytt prevensjonsmiddel. Til nå har bare kondom og sterilisering vært regnet som sikre og effektive prevensjonsmiddel.
Det er langt vanskeligere å lage en p-pille for menn enn for kvinner. Forklaringen er at menn produserer enorme og konstante mengder sædceller. Denne produksjonen er det mye vanskeligere å undertrykke enn produksjonen av eggceller som jo skjer en gang i måneden hos kvinner, skriver forskning.no.
Den nye studien hevder at mange kvinner rundt om i verden gjennomgår uønskede graviditeter og at tusenvis dør ved abort under usikre omstendigheter. Dersom menn får et bedre prevensjonsmiddel, har de større kontroll over egen fruktbarhet. For kvinner kan den nye pillen minske helseutfordringene av uønskede graviditeter, mener forskerne.

Våre blodige forfedre
Trodde du vikingene var verst? Tro om igjen! En nyoppdaget massegrav ved den lille byen Alken på Øst-Jylland avdekker nemlig at for 2.000 år siden ble restene etter mer 1.000 krigere kastet i massegraver her. Knoklene viser skader som vitner om brutale nedslaktinger og ofringer til ukjent guder. Funnene bekrefter det romerske kilder beskriver som germanernes – våre forfedres – bestialske krigsskikker, mener arkeologer fra Aarhus Universitet og Skanderborg Museum som i hele sommer har arbeidet med å grave ut en liten del av graven:
– I det området vi har beveget oss inn i, viser det seg å være mange flere knokler etter mennesker enn vi hadde regnet med, sier museumsinspektør ved Skanderborg Museum, Ejvind Hertz til vidernskab.dk.
Til sammen er offerstedet 3.600 kvadratmeter stort, og forskerne har bare grav ut et område på knapt 90 kvadratmeter. Her fant man restene etter 240 menn mellom 13 til 45 år, og knoklene viser tydelige merker et sverd og økser. I alt regner forskerne med at det finnes rester etter mer enn 1.000 mennesker i massegraven.
Funnet bekrefter framstillingen til en av Romerrikets viktigste historikere, Tacitus (56 – 120 e.Kr.) da romerne tapte et stort slag mot germanerne ved Teutoburgerskogen (sørvest for Hannover år 9 e.Kr.):
”Midt på sletten lå det hvite ben, spredt og samlet, alt ettersom de hadde flyktet eller satt seg til motverge; ved siden av lå det stumper av spyd og lemmer etter hester, og dernest så man menneskehoder naglet til trestammer. I de nærliggende områdene stod barbariske altere der de hadde slaktet tribuner og centurioner av første rang,” skriver Tacitus i sitt verk Annales.

Egg like farlig som røyk?
Ett egg per dag i ett år sørger for nesten like stor økning i åreforkalking som å røyke 20 sigaretter per dag! Derfor mener forskeren David Spence fra University of Western Ontario i Canada – han er en av forskerne bak den nye studien – at man helt bør kutte ut regelmessig eggespising dersom man har økt risiko for hjerte-og karsykdommer. Den nye studien er publisert i tidsskriftet Artherosclerosis.
I undersøkelsen deltok flere enn 1.200 personer som gikk til undersøkelser ved klinikker for forebyggende hjertehelse. Gjennomsnittsalderen var drøyt 60 år da de ble med i studien.
Personene ble bedt om å svare på spørsmålet om livsstil og medisinbruk, inkludert hvor mye eggeplomme de spiste – det er eggeplommen, og ikke hviten, som kan være kolesterolhevende – og hvor mye de eventuelt røykte.
Tre egg eller flere i uka ga vesentlig mer åreforkalkning i halspulsåren til disse menneskene, enn hva to eller færre egg ga.
Åreforkalkning øker jevnt fra vi er rundt 40 år. Men i denne studien ble økningen av slike fettavleiringer i blodårene brattere hos personene som røykte eller spiste egg regelmessig over tid.
Hva skal folk på den populære lavkarbo-dietten gjøre nå? Egg og bacon til frokost er jo viktige ingredienser i denne slankedietten!

Løper fortere – kaster kortere
Etter å ha sett sprinteren Usain Bolt ta sine gullmedaljer i London-OL, er spørsmålet om hvor fort det er mulig å løpe – for eksempel – 100 meter aktuelt. Steve Haake som er direktør ved Centre for Sports Engineering ved Sheffield Hallam University i England, har med enkel fysikk utviklet en indeks for hvilke idretter som har bedre resultater enn før, og hvilke som dårligere, skriver forskning.no.
Modellen viser at sprinterne blir raskere og raskere, mens de fleste andre idretter står stille eller får dårligere resultater.
Haake forklarer endringene med at det i de fleste idretter er tatt i bruk nytt utstyr og ny teknologi. For eksempel i spydkast der det oppsto bekymring for tilskuernes sikkerhet. Dermed forandret man tyngdepunktet på spydene slik at de landet rett ned i bakken. Dette førte til at utøverne kastet omtrent ni meter kortere.
Også i svømming mener Haake at det ligger an til dårligere resultater på grunn av nytt utstyr: I 2008 og 2009 ble 25 av 47 verdensrekorder slått, og heldekkende svømmedrakter fikk æren for dette. I etterkant ble disse svømmedraktene forbudt, og dermed stagnerte resultatene.

Mer som er skjevt
Italienerne har mer som er skjevt enn bare det berømte tårnet i Pisa. Italienske geologer som har undersøkt det verdensberømte Colosseum i Roma har funnet ut at den sørligste delen av sirkuset er 40 cm lavere enn den nordlige delen.
Skjevheten ble oppdaget for ett års tid siden, sier Rossella Rea, direktør for det 2.000 år gamle anlegget til den italienske avisen Corriere della Sera, men det er først nå dette har blitt alminnelig kjent.
Colosseum sto ferdig i år 80 og var arena for folkeforlystelser som blodige kamper på liv og død mellom gladiatorer, slaver og ville dyr.

 

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet