Månedsmagasinet på Costa del Sol
Slanger – og hva så?

På vei til intervjuet i Bioparc Fuengirola merket jeg hvordan nervøsiteten begynte å øke. Hjertet slo flere slag enn normalt, og håndflatene begynte å bli litt klamme. Ikke så mye på grunn av intervjuet, men fordi jeg skulle stå ansikt til ansikt med min største frykt – slanger.

Gode, gamle Hollywood
”Det er den samme reaksjonen hver gang,” smiler David García som er ansvarlig for reptilene i Bioparc Fuengirola, da jeg endelig skulle overvinne frykten min og prøve å røre en slange, hvoretter jeg overrasket utbrøt: ”Jammen, de er jo så deilig og bløte… og varme!”
Mange av oss har fordommer overfor slanger og krypdyr, og en del av æren for det kan nok Hollywood. For i Hollywood er slangene framstilt som ondsinnede, slimete og farlige dyr som angriper uten noen som helst form for provokasjoner. I virkeligheten er det stikk motsatt. De er varme, de er beinløse og de er en anelse hyggelige når de makelig ligger eller henger i trærne i terrariet som et hvilket som helst annet dovendyr og nyter varmen fra de installerte lampene. Og noe som er enda mer fascinerende er at en slanges kropp fungerer som et solcelleanlegg – jo mer varme, jo hurtigere er reaksjonen.

Er jeg døden nær?
Her på Costa del Sol er det ikke helt uvanlig å møte på en slange i hagen, men det er ingen grunn til panikk. For den eneste giftige slangen finnes bare langt oppe i Mijas-fjellene og er svært redd for mennesker. Selvfølgelig finnes det utallige helt ufarlige slanger uten gift, men heller ikke disse er ute for å angripe eller skade mennesker. Den eneste risikoen du har for å bli angrepet, er om du direkte oppsøker hjemmet deres eller stiller deg i veien for deres bevegelser. Det er med andre ord større sjanse for å vinne i lotto enn å bli angrepet av en slange, forteller David García og fortsetter: ”Mange mennesker er redd for å bli angrepet av slanger fordi de tror at de er dødsfarlige, men hvis man blir bitt av en, så kan det sammenlignes med å bli bitt av for eksempel en katt. Hvis man bare sørger for å identifisere slangen for å være sikker på at det ikke er nødvendig å ringe etter ytterligere hjelp, og deretter desinfiserer såret og kanskje tar en stivkrampevaksinasjon på nærmeste legevakt, er man på den sikre siden.”

Hvor giftig?
” De aller fleste slanger her på kysten har bare en liten mengde gift, og den sitter som regel i huden på dem, forteller David og fortsetter: ” Giften brukes til selvforsvar overfor andre dyr som er ute etter å angripe. Det er slett ikke nok gift til å kunne skade et menneske.

Så onde er de jo heller ikke
Disney-filmen Jungelboken hadde fra jeg var liten gjort meg panisk redd for de beinløse krypene og gitt meg det inntrykket at de var onde og utspekulerte. Men besøket fikk meg til å endre mening fra at slanger bare burde brukes til sko og vesker til at de faktisk er helt okay. Det er langt fra slik at slanger og jeg har blitt perlevenner, men jeg har funnet en ny fascinasjon for dette dyret som lever etter samme prinsipp som et solcelleanlegg og som verken er slimete eller kaldt.

Topp 3 slanger i Andalucía
Ricciolis slange – Denne slangen minner mye om vanlig norsk huggorm, både når det gjelder farge og størrelse. Riccioloi-slangen kan bli inntil 62 cm lang og er ikke farlig for mennesker.

Hestesko-slangen – Er i familie med Riccioli-slangen, men kan bli over dobbelt så lang. Denne slangen er mer nærgående og har ikke problemer med å omgås nært innpå mennesker – likevel har den ikke planer om å angripe, selv om den har en svært rask reaksjonsevne. Du kan gjenkjenne den på dens hvite, gule og olivengrønne, prikkede mønster.
Montpellier-slangen – Denne slangen er an av de største i Andalucía, og den kan bli opptil to meter lang og veie inntil halvannen kg. Den jager vanligvis om dagen og lever av småkryp. Heller ikke denne er giftig for mennesker.

Snub-nosed viper – Mijas-fjellenes ukronede giftkonge
Denne slangen kan gjenkjennes på dens trekantede hode. Den er mulig å se både dag og natt, men gjemmer seg oftest under en stein. Den er giftig, men likevel inneholder den ikke nok gift til å kunne slå i hjel et menneske.

Av Stine Hougaard

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.