Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra Solkysten til Kings College London

Fra Solkysten til Kings College London

Da Sara Aga var 16 år og gikk i første trinn på videregående på Den norske skolen Málaga, intervjuet Det Norske Magasinet henne om livet på Solkysten. I dag, fem år senere, har hun tatt det store spranget og studerer ved prestisjetunge Kings College London!

Sara husker godt årene på Den norske skolen her på kysten: – Morsomt å tenke tilbake på, sier hun.
– I det fem år gamle intervjuet sa du at du etter så mange år i Spania, føler deg like mye spansk som norsk. Hva føler du nå etter at du har flyttet til London?
– Nå har jeg tre land som "hjem". Jeg føler at jeg har blitt litt engelsk med tanke på matvaner, humor, osv. Men når jeg reiser til Spania får jeg de gamle vanene tilbake og føler meg spansk. Problemet oppstår når jeg kommer til Norge hvor jeg nå nesten føler meg litt for internasjonal. Men jeg har fortsatt mine norske trekk som jeg tviholder på; nasjonalfølelsen og dialekten min, for eksempel.

Til Aloha College
Den norske skolen Málaga har i dag bare godkjenning for å gi undervisning på første trinn i videregående skole. Derfor måtte Sara finne på noe nytt:
– Jeg gikk over til den internasjonal privatskolen Aloha College i Nueva Andalucia. Dette ble en stor overgang. Skolenivået var langt høyere enn det jeg var vant til. IB (International Baccalaureate) er det hardeste skoleopplegget jeg har opplevd, men det er også det viktigste fordi det har hjulpet meg i karriereren.
– Jeg flyttet til London i september 2011 fordi jeg følte meg for internasjonal for “lille” Bergen. Etter ett år på Universitetet i Bergen følte jeg at jeg måtte ut. Jeg søkte på Kings College i London bare på moro skyld. Til min store overraskelse kom jeg inn!

Om internasjonale miljøer
– London er en av verdens største byer og en utrolig internasjonal by med mange forskjellige kulturer og religioner. Det å ha opplevd et så kulturrikt land som Spania, har virkelig hjulpet meg til å passe inn i en by som London og takle de store kulturforskjellene som London byr på, forteller Sara. Hun har alltid syntes at det å bo langt unna røttene er en utrolig flott mulighet. En slags “"once in a lifetime opportunity".

Savner Stratos sjokolade
– I intervjuet fra 2007 sa du også følgende: “Jeg savner av og til vennene mine i Norge. Noen ganger savner jeg også Tine melk og Grandiosa pizza.” Hvordan er det i dag?
– I dag har jeg nok vokst fra begge deler. Men savner fortsatt norsk smågodt og Stratos sjokolade! Når det gjelder venner, har jeg dem spredt rundt om I det meste av verden. Jeg tenker at om jeg klarer å holde kontakt med venner som er langt borte, vil dette være venner for resten av livet. Når jeg bor i London, bor jeg også borte fra familien min, i og med at halve familien bor i Spania og den andre halvparten i Norge. Men jeg tenker også at når jeg bor i London er det bare en 1,5 timers flytur, så er jeg i Bergen med familie og norsk snop og bare 2 timer borte fra sol og sommer i Spania.

– Internasjonal erfaring er viktig!
Verden blir mer og mer internasjonal, mener Sara. Derfor mener hun det er utrolig viktig med internasjonal erfaring:
– I sommer skal jeg jobbe på båter som går fulle av turister inn i de norske fjordene. Min internasjonale bakgrunn gir meg gode språklige fordeler med turistene. Å være internasjonal gir meg også et annet perspektiv på verden, du ser så mye som andre kanskje ikke ser, både når det gjelder politiske og sosiale forhold.
Dessuten mener Sara at en internasjonal skolegang garantert har gitt henne fordeler både i arbeidslivet, i studiene og i det sosiale liv.
Det kreves også bedre språkkunnskaper i arbeidslivet i framtiden nå som verden blir mer og mer global, noe som vi virkelig får ved en internasjonal skolegang og av å bo i Spania.

– Betydde mye for selvtilliten
– Årene på norske skolen har betydd mye for meg. Jeg var en sjenert og usikker jente da jeg begynte på Norske Skolen Málaga. Men på skolen vokste jeg opp til å bli en engasjert, mer selvsikker og hardtarbeidende elev. Jeg tror ikke jeg hadde hatt den utviklingen skolemessig hvis det ikke hadde vært for Den norske skolen. Det var her jeg fikk skikkelig oppfølging og et trygt skolemiljø. Fra den gamle skolen min i Norge opplevde jeg mye mobbing som lenge har påvirket selvbildet, men etter mine år på Den norske skolen fikk jeg mye mer selvtillit og tro på meg selv. Det har hjulpet meg til å bli den jeg er i dag, forteller Sara.

Framtiden
– Jeg har ingen aning om hvor jeg kommer til å bosette meg i framtiden. Det kommer nok an på hvor jeg får jobb, men akkurat nå tenker jeg at det kan være hvor som helst. Jeg er glad i Norge, men tror ikke det er her jeg vil bli boende. Det er nok for kaldt og mørkt for meg. Som sagt har jeg mistet litt av røttene etter all flyttingen og ser på alle steder i verden som potensielt hjem. Men Spania og Norge kommer alltid til å ha et spesielt sted i hjerte mitt og jeg vil alltid lengte etter å komme tilbake, avslutter Sara Aga.
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.