Månedsmagasinet på Costa del Sol
Feria de Málaga: 240 timers feiring

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Midt i den varmeste tiden av året gjør hovedstaden på Costa del Sol seg klar til en av Spanias største fester: Feria de Agosto eller bare Feria de Málaga. Det Norske Magasinet tar deg med både foran og bak fasaden under den ti dager lange byfesten.

– Saludos! Ordfører Francisco de la Torre tar i mot i Málagas storstue, det staselige rådhuset på Avenida de Cervantes. Det skåles i juice og mineralvann, for fortsatt er det tidlig morgen i storbyen. Forventningene er spent til bristepunktet. Om bare en halv time starter nemlig det høytidelige opptoget med hesteparaden der feria´ens prinsesse og prins, ordføreren og en drøss andre politikere, store og små notabiliteter, – og Det Norske Magasinets utsendte medarbeider skal delta.

Slag i slag
Den tradisjonelle hesteparaden er bare ett av de mange arrangementene som finner sted når Málaga feirer seg selv. Her får du alt fra fantastisk fyrverkeri, storslåtte prosesjoner til daglige tyrefektinger, flamencoopptredener og konserter. Innimellom går det slag i slag med spontane gatekonserter, dans og festing, fra formiddagen til langt utpå morgenkvisten.
Hele tiden koser innfødte spanjolene og de mange tusen tilreisende seg med tapas og godt med drikke. Den flere hundre år gamle byfesten har i årenes løp tatt opp i seg flere ulike og selvstendige fiestas og er nå så proppet med program at det tar hele 10 dager å komme i mål.

På hodet
Om dagen foregår feiringen midt i byen der store områder er stengt for trafikk så lenge festen varer. Og det trengs, for spontant setter en gruppe musikanter i gang konserter på gater og torg.
Innbyggerne – los malagueños – lar seg sjelden be to ganger. Er det sjanse for å danse tradisjonell "Sevillana", lar de ikke muligheten gå fra seg.
Bysentrum er pyntet med blomster og mange steder er det satt opp casetas – små serveringssteder – der festdeltakerne får dekket væskebehovet og kan fylle opp magesekken med tapas og andre småretter.

Feria de la Noche
Fra klokken 21 er det Feriaplassen utenfor byen som er samlingspunktet for små og store festdeltakere. Her finnes et vell av barer og casetas med musikk, konserter, tivoli og en rekke salgsboder. Festen foregår så lenge festdeltakerne orker.
I motsetning til den enda større Aprilfesten i Sevilla der casetas´ene oftest er forbeholdt spesielt inviterte festdeltakere, holder "los malagueños" dørene vidåpne for alle som vil inn.
Årets utgave av Feria de Agosto starter fredag 13. august og går fram til og med søndag 22.


Fest året rundt
Selv om Feria de Málaga er det største arrangementet, kan byen varte opp med festligheter nesten hele året rundt. Her er det bare å krysse av i kalenderen: Karneval i februar, påskeprosesjonen i mars, Blomsterkorsfesten i mai, San Juan- og tapas-festival i juni, Virgen del Carmen-prosesjonene midt i juli og Flamenco-biennalen fra september til november, i tillegg til alle festlighetene rundt jul og feiringen av de tre konger i januar.
Málaga kan kunsten å feste og innbyggerne gjør det med sin spanske varme, spontanitet og inkluderende holdning, uansett årstid. Og, holder ikke det så kan hovedstaden på Costa del Sol også tilby uttallige tapasbarer, butikker, flotte museer, severdigheter og fantastiske strender.

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet