Den skandinavisktalende gartneren Eutimio fra Zona Verde Lopez gir gode råd og tips om hva du kan gjøre i din spanske hage akkurat nå.
Det spanske klimaet og den spanske floraen er svært forskjellig fra det vi kjenner fra Norge og krever derfor annerledes stell – men det betyr ikke at vi må holde oss unna hagelivets gleder. Er du nybakt hageeier, eller har du bare ikke blitt dus med din spanske hage, så følg med i Det Norske Magasinets månedlige hagespalte. Her forklarer Eutimio hvordan du med enkle midler får det optimale ut av hagen som ligger rett utenfor døren din.
Hver måned får du en rekke årstidsrelevante råd, men du har også mulighet for å stille spørsmål om stell av hage og pool til eutimio@zona-verde-lopez.com, tlf.: 661 659 249.
Vanningsanlegg
Til tross for den våte vinteren, blir det snart igjen aktuelt å vanne i hagen. Vanningsanlegget er en svært kompleks, men viktig sak i sørspanske hager. Det er svært vanskelig å gi noen generelle retningslinjer, men hovedregelen kunne nok lyde slik: Nok vann til røttene.
I praksis er det bare ikke så enkelt som det er sagt, fordi en hage har mange forskjellige plantearter, som alle kan ha forskjellige behov.
For eksempel har et middelshøyt tre, som et ferskentre, røttene ca. en halv meter ned i jorden, mens en løkplante, som for eksempel en tulipan har røttene få centimeter under overflaten. For at ferskentreet skal få det vannet den trenger, trenger det mye vanning som gjør jorden gjennombløt slik at vannet trenge ned til riktig dybde, mens tulipanen har nok med den samme mengden vann fordelt i en kort vanningsperiode fordelt over atskillige dager. Hvis disse to står sammen, og man benytter én type vanningsanlegg, vil enten tulipanen eller treet dø. Derfor, avhengig av hvilke planter man har, bør man installere forskjelllige vanningsanleggsmodeller. I tilfellet med tulipanen og ferskentreet kunne man bruke to forskjellige dryppvanningsanlegg med varierende tidslengder for å dekke de ulike behovene, og for å spare på vannet.
Til gressplener bruker man vanligvis et vanningsanlegg med spredere, mens man til bed benytter et automatisk dryppvanningssystem.
Løsningen for plantene er en individuell vanningstype til hver art. God planlegging og oppstilling av plantene, ved å inndele dem i grupper i forhold til deres behov for vann og næringsstoffer, forenkler arbeidet – og så skaper det en mer naturlig ”look” i hagen.
Nå når temperaturene stiger, er det viktig at vi unngår å vanne på de varmeste tidspunktene av døgnet – for å unngå fordamping som gjør vanningen nytteløs. Det er best å vanne tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen. Man bør også respektere planternes naturlige sykluser.
Mai/juni
Våren er over oss i all sin prakt med mange blomstrende planter. Det er en tid med stor aktivitet i hagen.
Månedens oppgaver:
• Når løkene har blomstret, lar man dem være en stund i jorden for at de kan videreutvikle seg og dermed vokse i størrelse og bli beriket med næringsstoffer for å gjøre dem klare til neste sesong. Hvis det er nødvendig, brukes litt gjødning for å støtte denne aktiviteten.
• Det er siste utkallelse for å så plantearter som blomstrer på sommeren. Planter som har blomstring om høsten, kan man også nå så.
• Flytt planter som sås om vinteren til deres rette sted.
• Gress: For dets rette utvikling, har gresset nå behov for en hyppigere og mer regelmessig nedskjæring.
• Hekken må trimmes regelmessig, og vanningen må skje hyppigere.
• Noen urteaktige planter kan trenge plantepinner som vil skape et fast og sikkert punkt. Bruk gjerne bambuspinner.
• Ugress bør overvåkes regelmessig, for eksempel gjelder det nesler som pga. vanningen og gjødsling befinner seg i svært gunstige betingelser for sin utvikling.
Månedens planter:
I mai viser Geranium/Pelargonier seg fra sine beste sider, også Clavellinas/Studenternelliker, Celinaer og Tamarinder blomstrer.
– Trær: Amelanchier, Magnolia, Prunus m.m.
– Busker: Cytisus, Forsythia, Mahonia, Ribes m.m.
– Urteaktige planter og løkplanter: Bergenia, Muscari, Primula,Tulipan m.m.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001