Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fjellgeiter er registrert

Også de andalusiske fjellgeitene er nå registrert i manntallet, og en ny undersøkelse viser at det finnes flere enn forventet.

En to år lang undersøkelse rundt fjellgeitenes situasjon i Andalucía er nettopp ferdig. Prosjektet, kalt Programa de Gestión de la Cabra Montés en Andalucía, som ble foretatt av lokalregjeringens miljøråd og som hadde en prislapp på 1,3 millioner euros, tillot biologer å observere og telle geitene for å bedømme om geitene er en utryddelsestruet art slik som den iberiske gaupa brunbjørnen. Den store katten er truet på tross av iherdige anstrengelser i for eksempel Doñana i Huelva, ettersom menneskene har invadert og bygd ut store deler av gaupenes vanlige områder. Det samme gjelder for bjørnene som fortrinnsvis hører hjemme i Asturia, Castilla og León, samt Galicia.

Det er likevel ikke tilfellet med fjellgeitene som trives best i høytliggende og fjellrike økosystemer.

Halvparten i Andalucía
Undersøkelsen konkluderer med at det er flere enn 75.000 fjellgeiter på den iberiske halvøya, og helt nøyaktig talte man ved hjelp av blant annet satellitter 37.698 fjellgeiter i Andalucía. Med andre ord lever rundt halvparten av den samlede flokken i Andalucía.
Bare i Sierra Nevada finnes det mer enn 17.000 fjellgeiter, og det er den største konsentrasjonen i verden. Det er også store kolonier av geiter i Tejeda-Almijara, Sierra de Baza y Filabres, Sierra de Cazorla, Sierra de Grazalema, Sierra de las Nieves og El Torcal.

Tilbake til røttene
Junta de Andalucías mål har naturligvis ikke bare vært å telle geitene, men også for å kunne bekjempe sykdommer som kan sikre rasens muligheter for å overleve.
Forsøkene som vil fortsette, har allerede gitt resultater, og biologene mener at geitene holder på å ta tilbake sine opprinnelige områder der de for øvrig har levd i rundt sju millioner år.
Det er derfor i dag flere geiter i sju av Andalucías åtte provinser (eneste unntakelse er Huelva) enn for få år siden da geitas situasjon ble beskrevet som kritisk.

Likevel jaget vilt
Til tross for bekymringene rundt geitenes muligheter for å overleve, tillates det fortsatt jakt på dyrene, om enn i begrensede og kontrollerte forhold. I februar avholdt for eksempel kommunen El Hornillo i Ávila auksjon over retten til å nedlegge 80 hanner. Jegere fra hele landet, resten av Europa og til og med fra USA var med på budrunder, og de 80 geitenes liv innbrakte i alt mer enn 260.000 euros, eller i gjennomsnitt 3.250 euros. I 2005 ble det betalte så mye som 12.250 euros for retten til å skyte en geit.

Kort om fjellgeita
Latinsk navn: Capra pyrenaica hispanica
Kroppens lengde: 100-145 cm.
Halens lengde: 12-15 cm.
Vekt: Hannene 80-120 kg; hunnene 40-75 kg.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.