Månedsmagasinet på Costa del Sol
Flykaos over Europa – Sjømannskirken El Campanario trår til

Flykaos over Europa - Sjømannskirken El Campanario trår til

Flere tusen nordmenn i Syd-Spania ble rammet av flykaoset i Europa etter vulkanutbruddet på Island, og asken som la seg over luftrommet i Europa fra torsdag 15.april. Det ble snart klart at det ville bli umulig å komme til Norge med fly i overskuelig tid, og det var da de ansatte i Sjømannskirken slo til.

Sigmund Røynås og Bippen Simonsen har kjørt kirkebussen i flere år og kirken har nær kontakt med firmaet Transandalucia, et busselskap som kirken benytter fra tid til annen. De undersøkte muligheten for at dette selskapet kunne stille busser og sjåfører til rådighet, slik at nordmenn som var strandet her nede, og ikke kunne komme hjem med fly, kunne komme hjem med buss. Alle tog var fullbooket, det samme var offentlig busser og ferger.
Fredag 16.april forsøkte kirken å få tak i tilstrekkelig med interesserte, minimum 30 presoner, slik at men kunne sette opp en buss. Det var ikke tilstrekkelig med interesserte da, flere syntes 400 euro ble for dyrt, og ønsket å se an utviklingen med flytrafikken, slik at dette forsøket ble droppet. Det som først og fremst fikk kirken til å gjøre et nytt forsøk var en rekke ungdommer fra Ansgarskolen på Sørlandet som hadde strandet her nede. Disse 15 ungdommene var helt fortvilte, og igjen ble Trans Andalucia kontaktet, og jo, de kunne stille med to eller tre busser. Denne gangen ble det hele organisert på en annen måte og det var mange i kirken som hjalp til.
Ragnhild Ulvestad på gjestehuset gjorde ferdig en liste hvor de som ønsket å være med buss til Norge, kunne skrive seg på. Listen ble satt opp kl.12.00, og kl.13.00 var listen fulltegnet med 51 personer, og det tok ikke lang tid før neste liste, pluss enda en var fulltegnet. Ryktene sprer seg fort, folk forsto at flyproblemene kunne bli langvarig, og snart mottok kirken og personalet telefoner fra interesserte fra hele Costa del Sol, fra steder så fjernt som Lisboa og Barcelona. Ikke bare på dagen, men også etter kl.24.00 og grytidlig neste morgen. Inger Marie Offerdal i resepsjonen og resten av staben ringte til alle på de tre listene for å informere om pris, avganger samt å få bekreftelse på at de skulle være med. De få som trakk seg ble snart erstattet med reserver, slik at bussene ble fulle.
Søndag morgen kl.8.00 dro de to første bussene med 102 passasjerer mot Norge, og kl.15.00 på ettermiddagen dro buss nr.3 med 50 passasjerer. Fordi bussene ble fulle ble prisen redusert til 320 euro. Hele tiden ble kirken og de ansatte fortsatt nedringt av folk som ville være med buss til Norge.
Kjøkkenet kunne tilby frokost til en del av de som dro om morgenen. Det ble også smurt matpakker som ble solgt for 3 euro inkl en flaske vann.
Busselskapet hadde busser nok, men måtte jobbe for å få nok sjåfører. De gjorde en enestående jobb og stilt også opp søndagen.
Tirsdag 20. gikk det to busser til. Alle bussene gikk til Hirtshals i Danmark. Kirken reserverte plasser på fergene til Kristiansand og Larvik. De som skulle videre fra Fredrikshavn til Oslo eller Göteborg ordnet seg selv.
Alle ære til de impliserte i Sjømannskirken – El Campanario for det arbeidet som ble lagt ned!

Av Steinar Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.