Månedsmagasinet på Costa del Sol
Livet fortsetter – også når man blir eldre

Livet fortsetter - også når man blir eldre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det kan skje med oss alle at vi en gang i framtiden ikke lenger kan klare oss selv, enten på grunn av uførhet, sykdom eller rekonvalesens etter en operasjon. En stor del av skandinavene som bor på Costa del Sol, har flyttet hit som pensjonister, og usikkerheten om hva som kan skje når de ikke lenger kan klare seg selv, fører ofte til at de reiser tilbake til Norge, selv om de er glade for å bo i Spania og kanskje har bodd her 10-20 år. Årsaken er at tilbudet og kvaliteten på de offentlige eldreboligene og pleiehjem her på kysten ikke dekker behovet både for utlendinger – og spanjolene selv, for den saks skyld.

Hvorfor ikke bli?
Det kan på mange måter synes ergerlig at mange skandinaver velger å flytte ”hjem” når de ikke lenger kan klare seg selv. De fleste har levd mange år i Spania, og selv om de kanskje har barn og barnebarn hjemme, kan det være vanskelig å bryte opp røttene og vende tilbake til Norge. Men det er i de fleste tilfeller den løsningen som velges av mange eldre skandinaver. Livet kan imidlertid godt fortsette her i Spania, selv om man ikke lenger er helt på høyden.
Sanyres er ledende i Spania innenfor eldreboliger, pleie, rekonvalesens og kulturelt tilpassede ytelser. Her på Costa del Sol har Sanyres senter for skandinaver i henholdsvis Benalmádena og i Puerto Banús. Sanyres ansikt utad er tyske Torsten Lohr som er salgs- og marketingsjef for virksomheten. Han legger stor vekt på at Sanyers lever opp til de standarder som skandinaver forventer. Derfor tilpasses ytelsene slik at de ligger på samme eller høyere nivå enn det man kan forvente seg i Skandinavia. Målsettingen til Sanyres er nemlig at det enkelte menneske skal ha et godt og innholdsrikt liv selv om man ikke lenger kan klare seg selv 100 %, og ikke sitte og visne i en krok uten tilsyn eller sosial kontakt.

Alltid et skritt foran
– Det er viktig at skandinavene på Costa del Sol er klar over at våre tilbud på skandinavisk tilpassede ytelser ikke bare er tomme ord. Vi er i konstant utvikling og har tett kontakt med de skandinaviske landene og de skandinaviske beboere i Benalmádena og Puerto Banús for hele tiden å være up-to-date med hvilke behov eldre skandinaver har. Vi er aktive og i konstant utvikling for hele tiden å være et skritt foran, forklarer Torsten Lohr.
Personalet på senteret dekker skandinaviske språk og engelsk.
– Det er et ”must” at beboerne kan snakke med vårt personale. Kommunikasjon er ytterst viktig både hva angår behandling, terapi og daglig sosialt samvær mellom våre beboere og personalet, fortsetter Torsten.
Den behandlingen og assistansen som Sanyres tilbyr sine beboere, betraktes som en integrert del av virksomhetens basisservice, og disse ytelsene kontrolleres løpende for å være i forkant av beboernes behov og alltid sørge for høy kvalitet.
– I tillegg til vår vanlige service, har vi et stort tilbud av forskjellige ytelser som er tilpasset behovet og tendensene innenfor rekonvalesens, sykepleie og terapi. Vi legger dessuten stor vekt på at residentene har mulighet for å få behandling hos fysioterapeuter, ergoterapeuter og sosialrådgivere. Dessuten har Sanyres i Benalmádena innendørs swimmingpool som brukes til rekonvalesens. Det er også installert to hydrauliske heiser for de beboere som ikke selv er førlige nok til selv å hoppe i vannet, forklarer Torsten.
Sanyres gjør svært mye for å holde beboerne fysisk og mentalt aktive. Det tilbys for eksempel gruppemøter med en psykolog der hukommelsen trenes opp, samt aktiviteter som skuespill og dans der både beboerne og personalet deltar.
– Når et eldre menneske mister sin livsledsager, følger ofte en tid med ensomhetsfølelse og angst for å være alene. Det kan være vanskelig å skape nye kontakter, og derfor gjør vi mye ut av at hver enkelt person får sitt sosiale behov dekket. Vi arrangerer bl.a. utflukter til forskjellige steder på Costa del Sol fordi det er en fin måte å få sveiset beboerne sammen på, sier Torsten.
Formålet med et opphold på Sanyres er ikke å finne et sted å plassere eldre mennesker som ikke lenger er fysisk eller psykisk aktive nok til å klare seg selv, derimot er målet å hjelpe beboerne til å forbedre helsen slik at de etter hvert bedre kan klare seg selv.
– Hos oss ser du ikke eldre mennesker sitte ensomme i krokene, derimot er det stor aktivitet og mange nye vennskap oppstår bl.a. på grunn av våre mange gruppeaktiviteter, sier Torsten.

Hvorfor en eldrebolig hos Sanyres?
Mange skandinaver holder seg unna spanske eldreboliger av frykt for dårlig kvalitet og kommunikasjonsproblemer. Dessuten er det ofte regelen de fleste steder der det tilbys eldreboliger, at man enten må kjøpe boligen eller leie den i en lenger periode. Hos Sanyres er alle eldreboliger basert på et fleksibelt leiesystem. Det vil si at man kan leie boligen fra et par dager til flere uker eller måneder. Dessuten kan man bo sammen med sin ektefelle, et familiemedlem eller en venn, uansett om det dreier seg om et kort besøk eller et lengre opphold. Sanyres er derfor også ideelt for skandinaviske par der den ene skal på rekonvalesens på Costa del Sol, og den anden ønsker å ha litt ferie samtidig med at paret bor sammen i boligen på Sanyres i Benalmádena eller Puerto Banús.

Grupo Sanyres er Spanias ledende tilbyder av eldreboliger med 20 sentra, 4.000 sengeplasser og rundt 2.000 ansatte på nasjonalt plan.
Sentraene på Costa del Sol har hver plass til 100 beboere, og boligene kan leies både for en kortere og lengre periode.
Alle boliger i Benalmádena og Puerto Banús er utstyrt med kjøkken slik at man selv kan lage mat dersom man ikke ønsker å spise i senterets kafeteria. Dessuten har hver leilighet et stort soverom og bad med nødvendige fasiliteter til personer med førlighetsproblemer. Noen av leilighetene har dessuten en stor terrasse med liggestoler. Alle leiligheter er utstyrt med aircondition samt varme og rengjøres ukentlig.
Et høyt sikkerhetsnivå skaper trygghet, og beboerne kan tilkalle assistanse hvis det skulle skje noe med dem. Dessuten finnes det internasjonalt bibliotek, wi-fi, internett, satellitt-tv, 24-timers alarmservice og underjordisk parkering.
Sanyres Benalmádena disponerer 8 leger, 24 sykepleiere, ergoterapeuter, sosialrådgivere, psykologer og hjelpepleiere.
Begge sentra benyttes av mange utlendinger som et feriested med legehjelp og andre fasiliteter for hånden. Mens senteret i Benalmádena ligger i hyggelige omgivelser i byen, rett ved forretninger og restauranter, ligger senteret i Puerto Banús i 2. rekke mot stranden og rett ved motebutikker, førsteklasses restauranter og selve havnen.
For ytterligere opplysninger om Sanyres i Benalmádena og Puerto Banús, se www.gruposanyres.es eller ring +34 902 200 065 eller +34 600 954 723.

Sanyres Benalmádena
Avda. del Zodiaco s/n
29631 Benalmádena

Senior Resort Puerto Banús
Avda. Naciones Unidas, s/n
29660 Marbella

 

”1 2008 var hele 77% af residenterne på Sanyres udlændinge.”

”Sanyres’ ældreboliger er etableret med skandinaviske standarder. For få år siden stod Sanyres fx for etableringen af ældreboliger i Valencia i samarbejde med myndighederne i Norge.”
 

Av Louise Kathrine Pedersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet