Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

I fjor dro 17-åringen Morgan Kornmo til Spania for å vise seg fram for fotballklubben Málaga. Etter første trening ringte sportsdirektøren og tilbød ham kontrakt. En liten solskinnshistorie? Ja visst! Men det hører også med til historien at den 17 år gamle Lyn-junioren regnes for å være en av Norges største fotballtalenter!

Trening, trening, trening
Det er ettermiddag. Klokken er nesten fire. Etter en anstrengende dag på skolebenken i Fuengirola, sitter Morgan og faren Eirik i bilen på vei til trening inne i Málaga by. Kvart over fire skal Morgan være i garderoben, en halvtime senere klar på banen.
Det er ikke rom for noe slendrian. For trener Juan Manuel Azuaga, selv tidligere Málaga-spiller med flere sesonger i La Liga, jobber systematisk og effektivt:
– ¡Bien! ¡Rápido! lyder det fra den myndige treneren.
De 20 ungguttene på banen drilles i angrepsspill, tett pasningsspill, mye bevegelse og avslutninger med skudd mot mål. Selv står trener Azuaga tett oppe i situasjonene og følger intenst med på de unge spillernes prestasjoner.
Drøyt to timer senere blåser Azuaga i fløyta. Klokka er sju, og treningen er over for i dag. Nå venter en kjapp dusj, før Morgan og faren på nytt setter seg i bilen for å reise hjem til Fuengirola. Der venter en liten matbit, og så er det videre til styrketrening. Og før dagen er over, må Morgan få gjort lekser…
– Det er et tøft løp, men jeg har jo valgt dette selv, smiler den målbevisste unggutten fra Røa i Oslo. Livet som fotballproff er ingen dans på roser. Det er stort sett trening hver eneste ukedag og kamper på søndagene. Bare lørdagene er fridager i Morgans nye fotballiv.

Tilbudt kontrakt
Å få spille for spanske toppklubber er ikke dagligdags kost for norske fotballspillere. Spanske klubber har tradisjon for å satse på egne talenter og driver i liten grad talentjakt i andre europeiske land.
Derfor tok familien Kornmo selv initiativet. Via den tidligere norske landslagskeeperen Frode Olsen som tidligere spilte for storklubben Sevilla, kom de i kontakt med en spansk fotballagent. En video med Morgans fotballferdigheter ble sendt sørover, og svarene lot ikke vente på seg. Både Málaga, Mallorca og Villareal var interessert i den lovende juniorspilleren fra det høye nord. I desember i fjor ble Morgan invitert til en ukes prøvespill for Málaga CF.
– Klubben var tydeligvis fornøyd med det de så, for etter første treningsøkt ringte Málagas sportsdirektør og tilbød Morgan amatørkontrakt for et år, forteller faren Eirik Kornmo stolt.
En plass i juniorstallen til Málaga CF er attraktivt, og spanske ungdommer reiser lang vei for å få delta, bl.a. fra Sevilla, Granada og Jaén. Morgan er eneste utlending på laget og den som har reist aller lengst i håp om å realisere drømmene om en eventyrlig fotballkarriere.

Fascinert av spansk fotball
– Favorittene min er Zinidine Zidane og Raúl, henholdsvis tidligere og nåværende Real Madrid-spiller, forteller Morgan. Men så er da også den tidligere Lyn-spillerens største mål – en gang i framtiden – å kunne løpe rundt i den hvite Real Madrid-drakta på klubbens hjemmebane Santiago Bernabeu i Madrid. Men det er fortsatt et stykke dit.
Morgan har alltid vært fascinert av spansk fotball der teknikk og spilleferdigheter blir sett på som viktigere enn styrke og kondisjon.
– Det er stor forskjell på norsk og spansk fotball. Her nede er alt mye mer profesjonelt lagt opp. Alt er bedre, og det gjelder hele veien; fra treninger, teknikk, taktikk og baneforhold til utstyr. Og i motsetning til hjemme i Norge, foregår så godt som all trening med ball. Det er nok derfor spanske toppspillere er så gode på ballbesittelse, bevegelighet og pasningsspill, forklarer Morgan.
For norske fotballspillere handler en proffkarriere stort sett om å spille for engelske klubber. For Morgan er det annerledes:
– Om valget sto mellom en spansk og en engelsk klubb, ville jeg nok valgt Spania, sier han: – Og det er jo ikke akkurat noen ulempe at klimaet er så bra heller.

En utrolig mulighet
– Jeg måtte bare slå til da denne sjansen meldte seg, sier Morgan som er godt fornøyd med valget han har gjort: – Uansett hvordan det måtte gå, har jeg fått en flott erfaring og lært masse om fotball.
– Det ser ut som om Morgan får bli i klubben, forteller faren, Eirik. Han kan fortelle at på Morgans nivå kommer mange inn for å prøvespille. Holder du ikke mål, er det rett ut. Spillerne følges tett opp av klubbens støtteapparat. Det er jevnlig veiing og medisinske tester.
Også familien følger spent med på Morgans vei mot stjernene. Da fotballtalentet i august i år satte seg på flyet, fulgte nemlig far Eirik med de 3.000 kilometerne ned til Málaga. Han tok seg et friår for å bo sammen med og bl.a. kjøre til og fra trening. Mor og søster befinner seg fortsatt i Oslo.
– Litt som Xavi
– Jeg er jo utrolig heldig som får leve så tett sammen med sønnen min dette året. Det er ikke mange som får den opplevelsen, kommenterer far Eirik. Mens Morgan trener, er Eirik benkesliteren som følger med på alt som foregår ute på banen.
– Morgan er midtbanespiller, en slags Xavi-type (Barcelona – og spansk landslagsspiller), sier faren: – Min oppgave er å støtte Morgan fullt og helt i det valget han har tatt. Om det skulle gå dårlig, så har han fått ett år i Spania, lært seg litt spansk og spilt fotball under gode trenere. Det er bedre å ta sjansen nå i stedet for å angre på at han ikke prøvde.
Sammen leier far og sønn en leilighet i Fuengirola, fordi her kan Morgan lettere kombinere skolegang på det Svenske Gymnaset med fotballkarrieren.
Som ”fotballærling” under 18 år, får man ikke vanlig lønn i Spania. Betalingen er at man får trene profesjonelt. Først når man kommer over juniornivå, kan det bli snakk om lønn. Derfor må Morgan inntil videre leve på familien.

 

Av Tekst og foto Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.