Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det er sjelden at frukt- og grønnsakhandlere må annonsere at det ikke finnes friske, søte, røde jordbær. Takket være manipulering med naturens egen syklus og kvadratkilometer etter kvadratkilometer med drivhus i f.eks. Huelva-provinsen, kan vi nå spise jordbær hele året rundt.

Spania er det landet i verden som eksporterer mest jordbær, og den totale produksjonen overgås bare av USA. 90 prosent av bærene kommer fra Huelva hvor det dyrkes over 200 000 tonn jordbær i året, og hvor rundt 45 000 mennesker jobber i bransjen. Det er ikke uten grunn at jordbærene her blir kalt «det røde gullet fra Huelva».

Fresas og fresones

Det spanske ordet for jordbær, fresa, kommer fra det latinske fragaria som henviser til bærets gode duft. Det finnes rundt 600 forskjellige varianter, men de klassifiseres her i to grupper – store jordbær kalles fresones og de mindre bærene fresas.

Jordbærskeptikere hevder at bærene ikke smaker så mye som da de ble dyrket utendørs og dermed var årstidsbestemte. Andre mener at de moderne metodene for dyrking fremmer smaken. Den er naturligvis himmelsk med fløte og litt sukker, men prøv også å skjære bærene i mindre biter, bland dem med pisket krem og tilsett en skvett whisky og litt svart, nykvernet pepper.

Sunnhet og forføring

Jordbær er et sunt lite bær. Det består av 85 prosent vann og har et høyt innhold av A- og C-vitaminer, mens 100 gram bær inneholder bare 40 kalorier. De røde bærene er også et godt naturlig kosttilskudd for kvinner i overgangsalderen, da bærene har et høyt innhold av mineralet bor som er med på å produsere østrogen til blodet.

Kanskje er det årsaken til at jordbær anses som et godt hjelpemiddel i forbindelse med virilitet. Ingmar Bergman så på jordbær som et symbol på ungdom og erotikk, et symbol som også Hollywood har tatt til seg, for eksempel da Kim Bassinger og Mickey Rourke i filmen 9 ½ uke lekte med mat, blant annet jordbær. Og det kunne de ha gjort så ofte som 365 dager i året her i Spania.


Hvert jordbær har mellom 150 og 200 av de små gule kjernene som også gjør dem vakre.

____

Vi kaller jordbær for bær eller frukt, men i virkeligheten er det snakk om en steinfrukt.


MILJØ FAKTA:

Jordbær er spesielt sårbare ovenfor sykdommer og skadedyr siden de vokser på bakken og ikke har et skall som beskytter frukten. Derfor er jordbær en av fruktene som sprayes mest og inneholder mest pesticider (giftige plantevernmidler).

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.