Månedsmagasinet på Costa del Sol

Bli med og feire kirsebærblomstringen i Andalucía

Sakura betyr kirsebærblomst og er også navnet på de japanske kirsebærtrærne med de vakre blomstene, og ingenting får tankene til Japan mer enn disse. Drømmer du om å oppleve kirsebærblomstring og japansk kultur, kan drømmen gjøres til virkelighet uten å reise til den andre siden av jordkloden. I Axarquías nordre del, bare et steinkast over fjellene bak Málaga, feires nemlig festivalen Sakura i april.

Lokalbeboerne i Alfarnate kler seg i kimonoer sydd av en lokal designer.

Den lille byen hvor feiringen skjer heter Alfarnate og er Málaga-provinsens høyest beliggende by, på rundt 900 m o.h. Alfarnate ligger beskyttet av fjellene Enmedio, Palomera og Jobo, omgitt av skråninger med kirsebærtrær. Sammen med nabobyen Alfarnatejo kalles dette stedet for Pirineos de Costa del Sol (Costa del Sol Pyreneene), og det kan man godt si, for utsiktene herfra er spektakulære.

I de siste 40 årene har innbyggerne i Alfarnate spesialisert seg på kirsebærdyrking, og bærene utgjør hovedinntektskilden for byen. Siden kirsebærtrærne trives spesielt godt i disse omgivelsene er dette det eneste stedet i Málaga-provinsen hvor det dyrkes kirsebær i stor utstrekning. Cirka 4000 trær produserer 70 000­–80 000 kilo kirsebær hvert år, og nå om våren byr markene på et imponerende syn av blomstrende trær.

Som mange av Andalucías hvite byer, preges Alfarnate av ro og fred. Byen har drøye 1000 innbyggere, og det skjer ikke mye til hverdags. Men dette forandres om våren når kirsebærsesongen nærmer seg. Da trappes arbeidstakten opp. På en spesiell dag valfarter besøkende til landsbyen. Alfarnate holder nemlig en mengde aktiviteter som hyller både lokal og japansk kultur og de vakre kirsebærblomstene.  

Matvogn med japanske spesialiteter.

På den spesielle dagen feires altså Sakura og hele Alfarnate livner til. Byens gater, torg, trær, hvelv og buer er dekorert med fler enn 30 000 skira – kirsebærblomster laget av papir av byens innbyggere. På torget ved elven stelles det i stand storservering med bar og typiske spanske smaker fra grillen, mens matvogner serverer japanske spesialiteter som dorayaki, sushi, gyoza og karaage.

En dorayaka må prøvesmakes.

Siden det er så mange nyfikne besøkende i Alfarnate under Sakura-festivalen, er det lurt å ankomme tidlig. Det finnes parkering i bysentrum, men akkurat som byen er liten, er også parkeringsmulighetene små. Besøkende som kommer senere på dagen har lov til å parkere langs veien inn til byen og må deretter gå den siste biten.

Selv de mauriske hvelvene dekoreres med kirsebærblomster.

Så snart bilen er parkert, bør man gå direkte til turistinformasjonen (ved broen). Plukk opp et kart med festivalprogram for hele dagen. Fra tidlig formiddag til sen ettermiddag holdes det mange aktiviteter på forskjellige steder i byen. Blant annet kan man oppleve en parade med orkester og dans, oppvisning med tradisjonelle japanske klær som kimonoer. Det er også sang med den japanske dansen bon adori, workshop med japansk kalligrafi shodo, kampsportdemonstrasjoner med aikido og kenpō, selvforsvarsdemonstrasjon med goshin jutsu, forskjellige minikonferanser med temaer som japansk kultur og Sakura, levende musikk, kunstutstillinger med lokale kunstnere og et marked med lokale produkter.

Mer enn 30 000 kirsebærblomster pynter gater og torg i Alfarnate når Sakura feires.

Sakurafestivalen i Alfarnate, som ble feiret første gang i 2022, markerer vårens ankomst. Den byr på en herlig blanding av andalusisk gjestfrihet, japansk kultur og de eventyrlige hvit-rosa kirsebærblomstene, og alt skaper en fascinerende og fengslene atmosfære.

Under besøket i Alfarnate bør man også passe på å utforske byens smale brosteinsgater som her og der byr på vakre mauriske innslag, dra innom de sjarmerende småbutikkene med lokalt håndverk og suvenirer, eller kanskje ta en stopp på byens leketøymuseum.  

I 2024 feires Sakurafestivalen i Alfarnate den 7. april.

For program, tider, aktiviteter og mer informasjon se: https://www.andaluciamia.com/es/tours/fiesta-cerezos-flor-alfarnate-sakura/

Det Norske Magasinets journalist, Sara Laine er med og feirer Sakura i Alfarnate.

Fra Málaga til Alfarnate

Det anbefales å reise til Sakurafestivalen i Alfarnate tidlig på dagen. Fra Málaga tar man motorvei MA-20 nordover og fortsetter på vei A-45 mot Granada. Ta avkjøring 124 til Casabermeja og kjør østover på A-356. Ta avkjøring A-7204 mot Colmenar/Alfarnate og deretter vei A-4152 til høyre. Fortsett frem til vei MA-155 og sving til høyre mot Alfarnate. Bilturen tar rundt en time.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.