Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det var nok en klok mann som en gang sa «Se Neapel og dø», men han kan umulig ha vært i Sevilla. Det er vanskelig å forestille seg at noen andre byer kan måle seg med denne historiske perlen, som ligger i hjertet av Andalucía. Alle severdighetene, den spennende historien, de vennlige menneskene, den eksotiske stemningen …

Catedral de Santa Maria de la Sede; i bakgrunnen skimtes La Giralda

Sevilla – en av verdens mest trafikkerte havner

Sevilla ble grunnlagt av romerne som en havn ved elven Guadalquivir for 2000 år siden. Etter Romerrikets fall har både vestgotere, muslimer og kristne sørget for vekst og økt velstand i denne byen, og da Christopher Columbus oppdaget Amerika, ble Sevilla tildelt handelsrettighetene med det nye kontinentet. Befolkningen økte, men på 1600-tallet døde nesten halvparten av byens innbyggere på grunn av pest. I dag er Sevilla Spanias fjerde største by, men på den vakre og tidligere så trafikkerte elven Guadalquivir er det nå kun sporadiske padlere å se.

Real Alcázar er omgitt av en vakker, skyggefull park

Byvandring

Et bra sted å starte byvandringen er La Giralda, minareten som er Sevillas eneste gjenværende mauriske bygning etter at de kristne rev den gamle moskéen og startet byggingen av det som i dag er en av Spanias vakreste kirker – Catedral de Santa Maria de la Sede. Kirken er mest kjent for sin altertavle, som omfatter mer enn tusen figurer dekket i bladgull. Her står også sarkofagen til Christopher Columbus.

Real Alcázar, en av Sevillas mest besøkte severdigheter

La Giralda var opprinnelig 76 meter høy, men etter at de kristne utstyrte minareten med et klokketårn, ble den totale høyden 100 meter. Tårnet er åpent for publikum, og fra toppen får vi fantastisk utsikt over Sevilla, elven og det omliggende landskapet. Tårnet er enkelt å bestige, her er det ingen trapper, men diverse ramper. Det ble bygget slik for at det skulle være mulig for vokterne å komme seg til topps på hesteryggen. La Giralda kom på UNESCOS Verdensarvsliste (World Heritage) i 1987.

I dag er det fiskere og padlere som benytter elven Guadalquivir

Ikke langt fra katedralen ligger Real Alcázar, palasset som ble påbegynt av maurerne på 1000-tallet. Det fikk et mer gotisk preg på 1200-tallet, men etter ytterlige hundre år leiet daværende kong Pedro mauriske håndverkere for å utvide palasset, og også få det endret tilbake til den mer opprinnelige stilen. Real Alcázar er egentlig flere storslåtte palass, omgitt av skyggefulle bueganger, frodige hager og vakre vannspeil. I dag, tusen år senere, benyttes stedet fremdeles av den spanske kongefamilien ved spesielle anledninger.

Plaza de Toros; tyrefekting er fremdeles populært i Sevilla

Intet byggverk kan bedre symbolisere hvor viktig Guadalquivir har vært for Sevilla enn Torre del Oro, gulltårnet, som står ved elvebredden. Denne havnen var langt tryggere enn de som lå langs kysten. I flere hundre år ble det trukket store kjettinger over elven for å stenge for sjørøvere og andre inntrengere. Torre del Oro ble bygget på begynnelsen av 1200-tallet, og navnet reflekterer den velstand som elven førte med seg til byens innbyggere. Inne i tårnet finnes mye informasjon om Sevillas maritime historie. Vi tar trappene opp til selve utsiktsposten på toppen – heldigvis ser det fredelig ut på elven denne formiddagen.

Torre del Oro

Den perfekte idyll

Sevilla er delt inn i mange bydeler, og mest besøkt er Santa Cruz, det gamle jødiske kvarteret, med sine smale gater, vakre patioer fulle av blomstrende bougainvillea, små, flislagte torg omkranset av intime barer og restauranter, og boder med brukskunst og suvenirer. Biler er det ikke plass til, enkelte steder kan man strekke ut armene og ta på husveggene på begge sider samtidig. Denne historiske bydelen har nok vært vitne til mange tragedier, men i dag fremstår Santa Cruz som den absolutte idyll.

Castillo de San Jorge ved Puente de Isabel

På motsatt side av elven ligger bydelen Triana, som har vært sjømennenes, kunstnernes, bohemenes og sigøynernes tilholdssted. Triana er kjent for sine keramikkprodukter, og vil du se flamenco, så bør du gå hit. I mørke, varme kvelder danses det flamenco på scener, dansegulv og ute i gatene.

Vi krysser elven igjen på den vakre broen Puente de Triana, også kalt Puente de Isabel, og passerer Castillo de San Gorge. Like nedenfor ligger den sagnomsuste tyrefekterarenaen Plaza de Toros de la Maestranza. Tyrefekting står fremdeles sterkt i Sevilla. Blir det innført totalforbud mot denne ‘sporten’ i Spania, vil det nok være Sevilla som mest motvillig gir opp det som tidligere ble omtalt som en del av landets kulturarv.

Santa Cruz

Verdens høyeste trekonstruksjon

Vi følger Calle Reyes Católicos oppover mot gamlebyen og Espacio Metropol Parasol, seks gigantiske paraplyformede konstruksjoner som er laget av finsk tre for å gi skygge til Sevillas borgere. Arbeidet med det enorme byggverket ble påbegynt i 2005 og sto ferdig i mars 2011, da hadde det fått en prislapp på nesten 100 millioner euro. De minner mest om en samling sopp og omtales også som Las Setas (soppene). I ‘stilken’ på den høyeste ‘soppen’, som er 26 meter høy, finner vi en heis som tar oss til toppen av det som skal være verdens største byggverk av tre. Herfra er det fantastisk utsikt over gamlebyen.

Las Setas (soppene) skal være verdens største bygning i tre

På vei tilbake til Santa Cruz går vi gjennom Sevillas shoppingstrøk, her ligger alle de kjente spanske motebutikkene, men også herlige spesialbutikker som selger håndmalte vifter, vakre broderier, brukskunst og antikviteter. Har du behov for en skreddersydd flamenco-kjole eller en tyrefekter-drakt, er dette stedet du bør oppsøke.

Vi har brukt drøye to dager på å komme oss gjennom vår ‘must-see’-liste, den tredje dagen skal vi bare drive rundt i gatene og nyte byen og atmosfæren. Kanskje tar vi en av de mange hestedrosjene for en liten ekstra sightseeing, eller kanskje vi vandrer langs elven for å prate med lokale hobbyfiskere som prøver lykken. Vi skal også sette av rikelig med tid til bare å sitte på en kaféstol og nyte livet. Og hvem vet – kanskje finner vi ut at vi trenger en flamenco-kjole likevel…

www.visitasevilla.es

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet