Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Omgitt av gamle murer og tårn reiser Ávila seg fra den spanske høysletten. Den 2,5 km lange bymuren ble påbegynt allerede i romertiden. Byen har vært preget av mange flotte bygninger, noe som gjenspeiles i byens fulle navn, Ávila de los Caballeros; herremennenes Ávila.

I ly av Sierra de Gredos, delvis omgitt av Rio Ebro, ligger Ávila, hovedstad i provinsen med samme navn, i delstaten Castilla y León. Byen, som har snaue 60.000 innbyggere, ligger en drøy times kjøring nordvest for Madrid, 1.132 meter over havet, og er Spanias høyest beliggende provinshovedstad. Den er også kjent for å være en av Europas best bevarte middelalderbyer, og kom på UNESCOs verdensarvliste i 1982.
I og rundt Ávila er det funnet spor etter keltiberiske bosetninger helt tilbake til år 700 f.Kr. Det var romerne, som kom i det 3. århundre f.Kr., som bygget den første muren rundt byen og gjorde Ávila til et viktig forsvarspunkt. Etter mange hundre år med forfall og fraflytting fikk byen en ny oppblomstring i det 11. århundre. Byens virkelige storhetstid begynte i det 16- århundre, og i de kommende årene ble det satt opp både religiøse og sivile bygninger som står der den dag i dag.
 
Den 2,5 km lange bymuren har 6 buede porter, 88 tårn og cirka 2500 brystvern. Bak de 12 meter høye og 3 meter tykke murene skjuler det seg en verdifull samling med kirker og palasser fra renessansen som forteller mye om byens storhetstid.
 

Her løses verdens problemer

På utsiden fins en promenade som går rundt den gamle middelalderbyen. Promenaden er tydelig et populært utfartssted både for turister og Ávilas egne innbyggere. Benker er satt opp langs deler av veien; her kan man sitte og beundre utsikten mens man løser verdens problemer.
 
Vi starter byvandringen ved Puerta de Carnicerias hvor det ligger et godt bemannet turistkontor. Her får vi et kart med diverse informasjon som ”guider” oss gjennom gamlebyen.
 
På venstre side av Puerta de Carnicerias ligger La Catedral. Den utgjør en del av selve bymuren, fra innsiden ser vi at den liksom står og ”støtter seg” mot et av tårnene. Den ble påbegynt i det 12. århundre, i romersk stil, og sto ferdig i det 16. århundre, da hovedsakelig i gotisk stil. Kirken er vakkert utsmykket, mest inntrykk gjør det overdådige gravkammeret til prest og biskop Alonso Fernández de Madrigal, bedre kjent som El Tostado, som døde i 1455.
 

På verdens tak

Vi vandrer langs muren og kommer til neste port; Puerta del Alcázar. Her ligger en trapp som fører opp til toppen av muren. Ingen burde forlate Avila uten å ha stått på det som føles som verdens tak! På den ene siden ligger mange hundre år med spansk historie, på den andre siden Plaza de Santa Teresa o El Grande som er en langt mer moderne del av Ávila med biltrafikk og fancy restauranter som snart vil bli fylt opp av lunsj-hungrige spanjoler – og turister. På motsatt side av plassen ligger Iglesia San Pedro som ble påbegynt på 1100-tallet, den er mest kjent for sitt vakre rose-vindu.

 

Ønsket å bli halshugget – som martyr

Høyt oppe på vår ”must-see-liste” står Museo de Santa Teresa. Ávilas største helgen ble født i en velstående og tallrik familie i 1515. Hun begynte tidlig å lese om helgen-legender, noe som var den tidens populær-litteratur. Hun ble svært grepet av disse fortellingene, spesielt fortellinger om dem som led martyrdøden. Da hun var 7 år gammel tok hun med seg sin lillebror og ville dra til Marokko som misjonær, med et intenst ønske om å bli halshugd av muslimene. I utkanten av Àvila står det en utsiktsplattform, der de to ble funnet av sin onkel samme kveld…
 
Da Teresa var 20 år bestemte hun seg for å gå i kloster. 47 år gammel, i sterk opposisjon fra sin egen kirke, dannet hun det første nonneklosteret for De Barfotede Karmelitter.
 
I tillegg til bruksgjenstander fra 1500 tallet inneholder muséet mange vakre treskjæringsarbeid samt en grønnsakhage. Her finnes også en nonnecelle som skal være en kopi av det lille rommet hun hadde i klosteret. Mange pilegrimer på vei til Santiago de Compostela legger veien innom museet for å hedre Ávilas mest kjente person.
 
Solen nærmer seg senit, og vi trenger både noe å sitte på – og noe å styrke oss på. På Plaza Mayor, også kalt Plaza del Mercado Chico, begynner cafébordene å fylles. Vi finner en plass i skyggen og ber om en lokal spesialitet. Vi får anbefalt en Tortilla de Monda de Mombeltrán, en omelett med bl.a. svinekjøtt, skinke, chorizo og pommes frittes. Omeletten er fantastisk velsmakende, ølet herlig og kaldt, og livet føles godt…

 

Fakta

Ávila, som ligger en drøy times bilkjøring nordvest for Madrid, er en av Europas best bevarte middelalderbyer. Innenfor de gamle bymurene finnes en unik samling av gamle monumenter og bygninger. Byen har snaue 60.000 innbyggere.
http://www.avilaturismo.com/en/
 
Av Rikke Iuell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet