Månedsmagasinet på Costa del Sol
Museer i Málaga: Come fly with me…
Museo Aeronáutico de Málaga

Museer i Málaga: Come fly with me...
Museo Aeronáutico de Málaga

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Blir man noensinne for gammel til å la seg imponere når flyene rolig daler ned på vei til landingsbanen? Jeg gjør det ikke.
 
Hvis du er interessert i fly eller bare interesserer deg for historien bak Málagas lufthavn, så er luftfartsmuseet et besøk verdt. Det er gratis adgang og det er parkering rett ved døren – hva venter du på?
 

Museet har på nåværende tidspunkt 10 forskjellige fly.
Foruten fly er det også helikoptre som BELL 47, som i 1947 ble det første helikopteret som var godkjent til privat bruk.

Jeg parkerer direkte utenfor resepsjonen og går inn døren for å melde min ankomst på museet. Foran meg er skranken, men noe er helt galt. Det er trepanel og vintageplakater på veggene i lokalet, og da øynene har vent seg til den mørkere belysningen innenfor ser jeg at personen bak skranken ikke er en resepsjonist, men derimot en utstillingsdukke kledt opp som flyvertinne. Det er ikke resepsjonen, men derimot den gamle flyplassterminalen jeg befinner meg i, og lettere pinlig berørt traver jeg over plassen til den egentlige museumsresepsjonen, hvor jeg får utlevert et høyst nødvendig kart over selve museet.
 
Før jeg begir meg over til hangaren med de store flyene kikker jeg inn i bygningen ved siden av resepsjonen. Her er det montre etter montre med flymodeller i mini-størrelse. Dessuten er det flere eldre flyvertinneuniformer fint utstilt. Det som øyeblikkelig fanger oppmerksomheten i dette rommet er dog flykabinen i den ene enden av hallen, som inneholder de fire første rekkene pluss cockpiten. Selv om flyet står her på bakken er det allikevel moro å oppleve fly-fornemmelsen, når man går rundt mellom radene og snoker i pilotens saker.
 

Málagas lufthavn fylte 100 år i mars 2019, og har gjennom et århundre betjent over 400 millioner passasjerer.

 
Ute på gårdsplassen går jeg på nytt over til det som jeg nå med sikkerhet vet ikke er resepsjonen. På et skilt utenfor står det (her oversatt fra spansk): «Velkommen til lufthavnen anno 1948. Malagenserne lever av landbruk. Det er ikke TV, og radioen har kun lydt i mindre enn 15 år. I provinsen finnes det kun to hoteller, ingen av dem er fem-stjernet, men vi har nettopp åpnet el Parador de Gibralfaro. Det vanligste transportmiddelet er hestevogn og det tar en hel dag å komme til Granada. Inntil i fjor var det nødvendig med en spesiell tillatelse til å reise i Spania. Provinsen trenger en ny økonomisk løftestang: turismen. Etter 10 års konstruksjon åpner Málaga sin første flyterminal.»
 
Inne i terminalen, som ikke er større enn en villa, kan man bevege seg rundt i ventesalen eller henge litt i baren før man boarder, hvilket skjer ved å gå direkte ut på flystripen.

Museets historie


Etter endt rundtur får jeg en prat med museumsansvarlig Joaquín de Carranza París, som forteller: «Turismen kom til Málaga før flyplassen gjorde det. Flyene hadde behov for å lande et sted, og her hvor lufthavnen ligger nå var det en lang flat strekning som egnet seg til landingsbane. Man kjøpte bare opp den gården som lå her på området og begynte å bruke den som flyplassbygning.»
Jeg spør Joaquín om bygningen han refererer til er den gamle flyplassterminalen som jeg nettopp kom fra, da den ligner en gammel finca.
»Nei, det er det ikke. Den gamle flyplassterminalen er bygget i tradisjonell stil, da den ble oppført under Franco-regimet, hvor det dreide seg om kun å se innover. Derfor bærer terminalen ingen preg av inspirasjon fra resten av Europa. Fincaen, som opprinnelig ble oppkjøpt for 100 år siden, er der fremdeles og kan akkurat skimtes fra museet.
 
Tilknyttet museet er også ca. 100 «venner av museet», herav er 30 aktive på jevnlig basis. Umiddelbart kunne man tro at det er pensjonerte piloter og flymekanikere, men Joaquín forteller at det for det meste er pensjonister som har hatt helt andre karrierer, men som alltid har hatt interesse for fly, som de via vennene får lov å utfolde seg med gjennom frivillig arbeid på fly, motorer, i arkiver osv.
»Via vennene har jeg 15.000 frivillige arbeidstimer i året. Det er ganske mye,» sier Joaquín stolt, og tilføyer at biblioteket vi sitter i eksisterer utelukkende på grunn av donasjoner fra vennenes personlige bibliotek.

Museets største ‘berømtheter’


Flyentusiastene kan godt glede seg, for det er noen riktig fine eksemplarer og memorabilia på museet.
 
CONVAIR 440
Ute i det åpne står en CONVAIR 440 fra finske KAR AIR. Det var det første charterflyet i Málaga. Faktisk var det det første flyet som landet på den asfalterte landingsbanen i Málaga lufthavn, som før kun hadde vært grus. Det var med andre ord dette flyet som startet turismen her.
Det er dette flyet du kan se fra veien når du kjører langs Avenida de Velázquez.
 
DC-3

Dette flyet er litt av en filmstjerne og har vært med i utallige innspilninger. Modellen som befinner seg på museet er fra 1945, og dermed museets eldste fly. Det er særlig bemerkelsesverdig, fordi dette flyet aldri har mistet sin flygetillatelse.
 
Spantax (BEECH B-185)

I 1950-årene var dette flyet en favoritt for velstående familier som hadde råd til et privatfly. Det var dette flyet som la grunnlaget for museet, da man ønsket å finne en måte å bevare dette og et annet fly, og ideen til museet oppsto.
 

Praktiske opplysninger


Det er gratis adgang på museet, som har åpent tirsdag fra 10 – 20, onsdag og lørdag 10 – 14. Det er gratis parkering rett utenfor museet.
Av. del Comandante García Morato, 29004, Málaga
www.aeroplaza.org

 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet