Månedsmagasinet på Costa del Sol
KRISTINA BRÅTENG – Villaarkitekt for verdenseliten

KRISTINA BRÅTENG - Villaarkitekt for verdenseliten

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

“Jeg tror ikke kvinner kan være suksessfulle i næringer som Arkitektur og Konstruksjon hvis man ikke har en veldig sterk karakter, klare mål og kan lede et Team»

Hun er norsk. Hun er baskisk. Hun er en internasjonal prisbelønnet Arkitekt og Interiørdesigner, og hun er bare 33 år! Hvis du ikke har hørt navnet Kristina Bråteng, kan du være sikker på at du vil høre om henne i fremtiden.

Dubai-natt. Foto © Karethe Linaae

Kristina er CEO og eier av B8 ARCHITECTURE, et anerkjent og internasjonalt prisbelønnet Arkitekt- og Designstudio basert i Dubai og Spania. Hennes internasjonale karriere startet i 2018, og hun har allerede designet hjemmene for noen av verdens mest eksklusive klienter blant annet i Emiratene, Saudi Arabia, Seychellene, Oman, Australia og Spania. Jeg ble invitert for å møte henne i Dubai, hvor hun og hennes team jobber under mottoet: Infinitum er ikke grensen!

Når vi lander i et nattlig Dubai, er det utrolig å vite at dette lyshavet var en fiskelandsby noen tiår tilbake. I dag er metro Dubais befolkning nær 3 millioner, og med dagens trend kan den fordobles i løpet av et par generasjoner. Byens demografi er unik i at bare 15 % av befolkningen er emiratarabere. De resterende er utlendinger som kommer hit for å jobbe, og det kan forklare hvorfor 75 % av befolkningen er menn.

Dubai kan beskrives i superlativer med verdens høyeste bygning, verdens dyreste kjøpesenter og en av de største kunstige øyene på planeten. Og det er her at Kristina bestemte seg for å etablere sitt hovedkontor og forandre kursen på livet.

Siden Kristinas profesjonelle lidenskap er HJEM, starter vi med et besøk i huset hvor hun bor med mannen Armando, stesønnen og deres hunder Ellah og Peppa. Hjemmet er en maurtue av aktivitet med gartnere, hushjelper og en uendelig rekke budbiler, da familien flyttet inn for tre dager siden. Vi setter oss ned ved deres enorme spisebord for å ta en prat.

Kristina vokste opp i Marbella og studerte arkitektur i Málaga. “Mamma er fra Trondheim og pappa er fra Bilbao i Nord-Spania, så jeg følte alltid at jeg liksom kom fra ‘verden’. Jeg tilbragte barndommen i Spania, men julene tilbragte vi i Norge.”

Kristina med Ellah på-sofaen. Foto © B8 Architecture

Hvordan begynte din interesse for arkitektur og design?

Mamma jobbet i eiendomsmeglerbransjen (det gjorde far også) og jeg ble alltid med henne for å se på eiendommene. For 30 år siden var det ikke så mange meglere som nå, så jeg tror hun viste de fineste husene. Jeg husker at jeg alltid analyserte designet, sonen og beliggenheten og spurte henne hvorfor ditt og hvorfor datt. Så selv som veldig ung var jeg interessert i arkitektur og design. Jeg besøkte så mange luksuseiendommer i barndommen at jeg alltid følte at jeg hadde det i blodet.

Hjemmekontor G Foto © B8 Architecture

Hvordan har din bakgrunn formet deg som person?

Med norske og baskiske røtter blir det mye karakter … Én ting som virkelig påvirket meg, var at mine foreldre ble separert da jeg var ung. Jeg vokste deretter opp med en enslig mor som ga min søster og meg det beste hun kunne ved å jobbe dag og natt – mandag til søndag. Så jeg har nok min flid og iherdighet fra henne.

Hva var ditt første arkitektprosjekt

Min første jobb etter at jeg hadde fullført 5 år med arkitektstudier, men før min avsluttende tese, var for eiendomsutvikleren ByNOK i Marbella. Det ironiske er at de bare ansatte meg bare fordi jeg snakket norsk, siden de fleste kundene deres var skandinaver. Jeg ble satt til å servere kaffe, oversette og få kontoret til å se opptatt ut. Men av alle arkitektene var jeg den eneste som svarte på epostene fra sjefen klokken tre på morgenen. Det var takket være mamma at jeg fikk lov til å gjøre mitt første prosjekt, fordi en av hennes kunder ville bygge hus på en tomt hun solgte, og selvsagt ville hun at jeg skulle designe det! Jeg fullføre det på rekordtid, så sjefen var sikker på at hans hovedarkitekt hadde gjort det. Det var deres beste 3D tegninger den tiden, og da han så hva jeg kunne gjøre, fikk jeg deres beste skandinaviske kunder og mest eksklusive prosjekter.     

Det er en litt morsom historie. Da jeg var tidig i 20-årene, skulle jeg tegne et enormt hus for en kjent norsk kunde. Sjefen ville ikke fortelle kunden at jeg var arkitekten før han hadde akseptert jobben. Kunden ble skikkelig sjokkert og spurte «Gjorde du dette? Hvor gammel er du? Du er jo et geni!» 

© Privat

Hva med din kreative prosess. Hvordan jobber du?

Jeg er på kontoret fra morgen til kveld og bare etter at jeg kommer hjem, kan jeg fokusere på skapelsesprosessen. Jeg tegner aldri på kontoret, for det er altfor opptatt. Det må jeg gjøre hjemme hvor jeg kan sitte uforstyrret å tegne til langt på natt med bare meg og min IPad og min PC. Først tegner jeg en grovskisse relatert til soner, sirkulasjon og hva jeg vil ha tilknyttet med hva. Så lager jeg et slags puslespill over alle rommene klienten trenger, og når dette rimer, legger jeg til kreative elementer. Det er en del forskning beroende på hva familien trenger, og deretter begynner tegnestadiet. Jeg har alltid likt designprosessen, 2D tegninger, 3D modeller, logikk og funksjonelt layout. Interiørdesign var noe som jeg lærte senere, men det har blitt en stor lidenskap. Så nå kan jeg jobbe med alle aspekter av hjemmet og fullstendige konsepter.

Hva er unikt med å bo og jobbe i Dubai?

Jeg elsker Dubai – det finnes ikke et bedre sted å jobbe og tryggere sted å bo. Det er et internasjonalt knutepunkt. Folk som kan bo akkurat hvor de vil, velger å bo her. Det er forskjellig fra andre arabiske land og mer liberalt enn for eksempel Abu Dhabi. Vi har ubegrenset med tjenester. Man kan gå på forskjellige restauranter hver eneste dag til frokost, lunsj og middag og alltid spise utmerket. Levekostnadene er høye, men folk tjener mer. I tillegg er det ingen skatter, så for mange er dette paradiset. Jeg kan forlate bilen med nøkkelen i tenningen og vesken på setet og komme tilbake en dag senere, og alt vil være der. Hvor ellers i verden kan du leve slik? Da vi flyttet hit, ble klokken min stjålet. To måneder senere ringte politiet og sa: «Vi har klokken din!». Sånn er Dubai …

Det er tusenvis av fordeler med å jobbe her, men for meg er nivået og kvaliteten på prosjektene jeg kan lage det viktigste. Vi har flere private familieboliger på 20 000 m2. Akkurat nå holder vi på å konstruere en av Emiratenes mest eksklusive villaer på 6000 m2 med alle fasiliteter så familien i prinsippet ikke behøver å forlate hjemmet.

Har du fri noen gang?

Dubaikontoret er åpent søndag til torsdag og kontoret mitt i Spania er åpent mandag til fredag, så min eneste fridag er lørdag. Den dagen er for familien og hundene. Siden jeg ikke sitter ned et sekund i løpet av uken, er planen min når jeg har fri å gjøre absolutt ingenting!  

Bråteng @ Work

Vi forlater det bevoktede boligområdet og kjører til Kristinas kontor. På veien forteller hun hvordan eventyret startet.

B8s Dubaikontor ble etablert i januar 2020 (B står for Bråten, og 8 er hennes lykketall og representerer et vertikalt uendelighetssymbol). Hun begynte i et knøttlite kontor med tre ansatte hvor hun betalte alt selv. Men så tok hun en sjanse og besluttet å fokusere på VERY VIP markedet, og etter et års drift var B8 lønnsomt. B8s Dubai kontor har nå 30 ansatte med talentfulle arkitekter, ingeniører og designere fra Syria, India, Egypt, Filippinene, Jordan, Palestina, Chile, Italia og Spania.

© Karethe Linaae

Så snart man kommer inn på kontoret, føler man en boblende energi og entusiasme – trolig fordi gjennomsnittsalderen er under 30 år. Over det åpne kontorlandskapet står et sitat på arabisk og engelsk: “Når folk snakker, jobber vi. Når de planlegger, handler vi og når de nøler, beveger vi oss med sikre skritt mot fremtiden.” B8 lever etter disse ordene fra H.H. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. På Kristinas kontor fanges oppmerksomheten min av et graffitimaleri med GIRL BOSS /Building an Empire skriblet over. Ingen tvil der!

Hva gjør B8?

Der jeg jobbet i Marbella, ga de designene gratis for å få konstruksjonsjobber (som ikke er bra for oss arkitekter!), så i mitt eget selskap gjør jeg det stikk motsatte. Vi ansees som en av de mest eksklusive designstudioene for luksusboliger og jobber verden rundt. Beroende på stedet, er omfanget av tjenestene forskjellige. Vi bringer prosjekter fra idéstadiet, utvikler skjematiske- og detaljtegninger, gjør ingeniørarbeid, mekanikk, elektrisitet, rørlegging til interiører. I Emiratene og Spania kan vi også arrangere offentlige tillatelser og overse konstruksjon. I andre land designer jeg prosjektene og fungerer ellers som rådgiver.

En del av B8 teamet utenfor Dubai-kontoret. Foto © B8 Architecture

Hva er en vanlig dag for deg på B8?
Jeg gjør alt! Som eier og CEO bestemmer jeg lang- og korttidsplaner for selskapet og overvåker finansielle aspekter. På enhver tid må jeg vite hvilken fase hvert prosjekt og hver plan er på og når neste innsending eller betaling må skje. Jeg er hovedkontakt for alle våre kunder og prøver også å være involvert i de ansattes liv, så vi har best mulig arbeidsmiljø som trengs for å lykkes. Som hovedarkitekt og designer er jeg involvert i layout, 3D modeller og eksteriører. Det er delen jeg liker best og som reflekterer min sjel. Deretter utvikler teamet prosjektene videre med tekniske- og detaljtegninger og interiørdesign samt tillatelser m.m. for å forberede byggingen. Det er essensielt at jeg gjennomgår alt slik at det matcher min opprinnelige designplan og klientenes betingelser. Klientene våre setter pris på vår personlige oppmerksomhet. Det er vår spesialitet. Det er egentlig ikke så rart at vi blir gode venner med klientene, for jeg jobber med en av deres mest personlige eiendeler – deres ‘for alltid’ hjem. Jeg elsker jobben, men jeg tror ikke at kvinner kan være suksessfulle i næringer som arkitektur og konstruksjon hvis man ikke har en veldig sterk karakter, klare målsetninger og kan lede folk.

Hva ser du etter i dine medarbeidere?
Teknikk, erfaring, samarbeidsvilje og å lære av ens feil er obligatorisk, men lidenskap er det viktigste. Kontoret vårt stenger kl. 18.30, men jeg må jage dem ut herifra ved 22-tiden. Alle elsker hva de gjør, hvis ikke hadde jeg ikke ansatt dem. De må også bidra med noe unikt, så hver interiørarkitekt er spesialisert i sin egen stil. Jeg skaper den arkitektoniske formgivingen og interiørene for alle prosjektene, men siden hver kunde krever sin egen dekor-stil, har jeg en rekke interiørarkitekter.

Hvilke egenskaper skiller en god fra en utmerket arkitekt?
Bare 10 % av de som begynner på studiet fullfører det, så man må elske hva man gjør, være sterk og tro på seg selv. Lidenskap er nøkkelen – og beinhardt arbeid. Man må være ekstremt fokusert og villig til å ofre alt, for en arkitekts jobb er aldri over. Man må også være en perfeksjonist. Hver gang jeg ser på en plan, oppdager jeg ting som jeg kan forbedre. I tillegg må man være åpen for kritikk, for klientene har ikke alltid den samme visjonen som deg. B8 gjør hva kunden trenger og krever. Derfor kan vi ikke ta det personlig hvis de ikke aksepterer tegningen. Design er en personlig ting. Hvis klienten ikke liker det, smiler man og forandrer det, selv om man har lyst til å skrike. Men vi må alltid informere kunden hvis deres ønsker kan lede til mulige problemer.

Hvordan er B8 unik?
Klientene sier at våre 3D-tegninger er de beste på markedet og at designkvaliteten og funksjonaliteten av våre design er unike. Som mottoet vårt sier, så er det ingen grenser, og vårt mål er alltid å overgå kundens forventninger. Vi er et høyt kvalifisert profesjonelt team, men for meg er det ikke nok å være best. Før andre arkitekter lagde 3D virtuelle erfaringer, skapte vi vår egen virtuelle virkelighet og fikk lisens for en unik VR-app med en Oculus. Den er så realistisk at når kundene prøver den, vil de røre ved ting. Man må alltid vite hva konkurrentene gjør og finne en måte å gjøre det bedre, mer Avant-Garde og mer banebrytende. Vi er en av de dyreste private designkonsulenter i Emiratene, hvis ikke den dyreste, og for å kunne være det må vi gi de beste, mest integrerte tjenestene. 

Hva med produksjonsvolum?
Beroende på boligstørrelsen lager vi 8 til 20 prosjekter i året, men for meg handler det ikke om nummer, men om kvaliteten og detaljnivået vi bringer til prosjektet. I den siste villaen jeg leverte, løp jeg rundt og puttet blomster i vaser og håndklær på badet. Vi gjør kvalitet, ikke kvantitet. Vi har designet kjempevillaer på over 50 000 m2 med plass til en tjenerstab på 80 og hjem for kongelige, proffe fotballspillere og andre kjendiser, men navnene forblir konfidensielle.

Byggeplass og tegning av endelig design.

Har du kommet til et punkt hvor du kan velge og vrake i prosjekter?
Jeg vil si ja. Vi tar i hvert fall ikke alle prosjektene som kommer til oss. Vi lager en spesialdesignet boligopplevelse, så hvis jeg blir spurt om å tegne et boliganlegg med 200 standardvillaer, takker jeg nei. Hvis kunder kjefter på teamet, nekter jeg å jobbe med dem. Det spiller ikke noen rolle hvor mye penger de har. Det er viktig for meg å vite hvem og hvordan klienter er og ha en forbindelse med dem. Vi hadde vi et prosjekt i Syria hvor vi aldri møtte kunden, men bare representanten hans. Villaen er fabelaktig, men den var aldri et av mine yndlingsprosjekter siden jeg aldri møtte familien. 

Bråteng i høyden
For å virkelig se Kristina ‘in action’ ble jeg med på noen av hennes prosjekter som er under bygging. Første stopp er en 70-etasjes skyskraper hvor hennes klient eier de to toppetasjene. Bygget er fremdeles en åpen boks, men det skremmer ikke Kristina. Hun henter B8 hjelmer og refleksvester fra bilen før vi reiser 240 meter opp i en heis som henger utenpå bygningen til en 4000 m2 luksus takleilighet.

Er dette ditt mest ‘blingy’ designprosjekt hittil?
Trolig. Kunden er en 26-åring som har mange andre eiendommer, så dette blir hans partypalass. Han eier også en av kjelleretasjene som er utelukkende for bilene hans som parkeres på belyste roterende onyks og marmor plattformer. Derifra kan han og hans gjester ta en privat designerheis med champagnebar direkte opp til leiligheten. Penthouset har en takhøyde på 5,2 meter i alle formelle områder og et basseng med regulerbare glassvegger. Vi har skapt en mellometasje for hans soverom, barbersalong, spa og massasjerom etc. Alle overflater er dekket i spesiallaget marmor og dekoren kommer fra Roberto Cavalli og andre topp designere.

Du er nominert for enda en internasjonal design- og arkitekturpris. Hvordan kan boligarkitektur konkurrere med kommersiell arkitektur?
Fra et arkitektursynspunkt er bygningene ikke sammenlignbare. Mine konkurrenter lager skyskrapere og enorme offentlige bygg, og jeg lager ‘bare’ villaer. Men for meg er det det viktigste stedet i folks liv – hvor du bor, ditt hjem. Når du lager et museum, må det være storslagent, men museer er for en dag. Et hjem er annerledes. Jeg lager hus som familien skal leve i hver dag.  For meg er arkitektur vakkert fordi hva vi lager, forblir nesten for evig.

Hvordan vil du beskrive dine bygninger?
Mine villaer er moderne, men samtidig varme og koselige. Vi skaper hjem hvor familien skal sove, spise, slappe av og føle seg trygge. Noen arkitekter lager kjempeskulpturelle hus som er utrolige å se på og ta bilder av, men du kan ikke bo i dem. Det er ikke et hjem for meg.

Skandinavisk forbindelse
Dagens siste stopp er en 6000 m2 villa under bygging i det eksklusive nabolaget Emirate Hills. Den stilrene og moderne villaen vil bli hjemmet til en familie på fire med deres tjenerstab på elleve og eierens 14 luksusbiler. Og som alltid har Kristina inkludert noen nordiske trekk og et par fossefall.

Er målet for moderne arkitektur det samme som klassisk arkitektur?
Nei, den store forskjellen er hvordan vi jobber med naturlig lys. Tradisjonell arkitektur er veldig privat, mens i vår layout er villaen åpen. Alt handler om naturlig belysning med dobbelt høyde under taket og vinduer som går fra gulv til tak. Sollys gir en positiv følelse. Jeg har alltid en viss skandinavisk stil. Mange forbinder moderne arkitektur med en hvit boks, men for oss skandinaver er naturmaterialer og lune fargetoner veldig viktig, så jeg inkluderer alltid disse i vårt samtidsdesign.

Hvordan har Covid påvirket deres prosjekter?
Pandemien gjorde at folk bryr seg mer om hjemmene som har blitt mye mer multifunksjonelle. Jeg tegnet et 5000 m2 hus på en 17 000 m2 tomt i Madrid under pandemien. Kunden sa at i tilfelle det kommer flere pandemier ville de ha alt tilgjengelig i hjemmet, så vi inkluderte fasiliteter for basketball, tennis, minigolf, bowling, go-carting og selv en liten dyrepark for barna.

Har du et favorittprosjekt?

Hver gang jeg starter et nytt hus blir det mitt favorittprosjekt. Vår Emirate Hills villa som akkurat vant en pris, var favoritten en stund. Det trenger ikke være det største eller mest prestisjefylte. Jeg holder på med en villa med en 20 meter gangbro som krysser stuen, så vi måtte gjemme en søyle på midten. Vår løsning var å lage en skulptur av en gorilla som holdt broen, nesten som King Kong. Den er fremdeles på designstadiet, men akkurat nå er den kanskje min favoritt.

6000 m2 bolig designet av B8.
Foto © Karethe Linaae
Bolig designet av B8 i Palm Jumeirah, Dubai. Design © B8 Architecture
Bolig designet av B8 i Madrid under Covid. Design © B8 Architecture
Enteriør Emirate Hills /6000 m2 bolig. Design © B8 Architecture

Hva er den største gleden ved arkitektyrket?
Kundene forventer alltid at vi gjør noe bra, men den største gleden er når vi lager noe som overgår deres forventninger.

Og hva med den største utfordringen?
Det spiller ingen rolle om den neste villaen er mindre enn de foregående prosjektene, men den må være bedre. Den må ha noe nytt og være fremragende. Den må være WOW!

Og til slutt, hva med fremtidsplaner og drømmer?
Jeg tror faktisk at jeg lever drømmen her og nå. Hvis noe, måtte det være å gjøre drømmen større, med finere villaer og flere på teamet, men mer enn noe annet vil jeg fortsette som vi gjør til det maksimale av hva vi kan utrette. Det er ikke så mange hjem på flere tusen kvadratmeter, men vi har muligheten til å skape disse, noe jeg aldri kunne ha gjort i Spania. Så når det gjelder prosjekter, gjør jeg allerede hva jeg virkelig elsker.

Kristina med nok en pris for arkitektur og design, desember 2022.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet