Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Frem til 20. juni 2021 kan man i Palacio de Congresos i Granada (Paseo del Violón) se utstillingen. Inngangsbilletten er 11 € (9 € for studenter/pensjonister). Det er virkelig vel verdt det, for her får man en helt unik og ny kunstopplevelse. 

Det er fremvisning hver hele time. Det er bare plass til et begrenset antall mennesker i salen, så det er best å bestille på forhånd. Man kan bestille billett på denne linken: https://ingoya.com/eng/

Utstillingen består av to saler: den første er av informativ karakter, hvor man kan se tidslinjen over Goyas liv (1746-1828) og en presentasjon av hans mest ikoniske verker. I sitt 82-årige liv oppnådde Goya å bli en av Spanias mest kjente og verdsatte malere, og hans produksjon var enorm. Det er ingen tvil om at han var en fantastisk maler. 

Hans mest kjente verker er nok de to maleriene av den nakne og den påkledde Maja (ordet maja betyr vakker kvinne på spansk og er ikke navnet hennes). Ryktene sier at Goya hadde fått i oppdrag å male denne vakre kvinnen av mannen hennes. Men Goya skal ha hatt et forhold til henne, derfor tillot hun ham å male henne naken. Da mannen hennes ba om å få se bildet, hadde Goya bare det hvor hun var naken, og som han selvsagt ikke kunne vise til mannen, så han måtte i hui og hast male et hvor hun var påkledd. Når man ser de to bildene ved siden av hverandre, er det tydelig at klærne er malt røffere, for det ble jo gjort i hastverk.

Det er fra denne kjempestore produksjonen at folkene bak Ingoya har valgt ut ca. 100 verker som nå stilles ut i Granada, og som deretter skal turnere verden rundt. 

Etter cirka ett kvarter i informasjonssalen, blir man lukket inn i `the show room`, hvor det er satt ut krakker, og på veggene er det store skjermer. Det er nok sitteplasser til alle, men de fleste går rundt i rommet under forestillingen. Nå vises det samme maleriet på en masse ulike skjermer hele veien rundt og i midten av rommet. Man blir med andre ord omringet og beskutt fra alle hold av bildene, samtidig som man lytter til flott musikk. Mye av musikken er av Manuel de Falla, men vi tror også at vi hørte noe av Grieg. Det var i hvert fall utrolig!

Det ene flotte verket etter det andre ruller over skjermene, og slik fortsetter det i ca. 30 minutter. Da har man blitt ‘goyafisert’ på alle bauger og kanter og kan bare ta av seg hatten for dem som har utviklet denne spektakulære måten å vise kunst på.  Vi var i hvert fall veldig imponerte. 

Så skynd dere å ta en tur til Granada innen 20. juni. Det er ergerlig å gå glipp av en slik enestående opplevelse. 

Av Else Byskov

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet