Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I Granada, hovedstaden i provinsen med samme navn, finnes det autentiske i den mangfoldige kulturen og den fargerike, lokale diversiteten. Byen er over 4.000 år gammel og eksisterer i dag som et lappeteppe av jødiske, romanske, arabiske og katolske inntrykk, som både ses i de imponerende arkitektoniske bygningene og detaljene, samt duftes og smakes i det lokale kjøkkenet og smugene.

Autentisitet er nøyaktig hva denne reiseberetningen vil tilby deg: Et portrett av Granada, dus med de lokale, utenom de mest kjente turistattraksjonene, med fokus på stemnings- og sanseopplevelser på de summende gater, plasser og caféer. 

Dine guider er journalistene Mathias og Paulo fra Det Norske Magasinet. Sistnevnte har bodd i Granada i 9 måneder, da han leste spansk på Universidad de Granada.

Spasertur i labyrinten Albaicín

Vår første destinasjon er det islamske kvarteret, Albaicín, hvor de iberiske stammene etter sigende slo seg ned 2000 år f.Kr.

Vi starter ved Plaza de Santa Ana, hvor vi følger Carrera del Darro, som bukter seg med vollgraven rundt Alhambra-borgen, som majestetisk hever seg i kulissene.

Vi ender på Paseo de los Tristes, hvor bohemer og sigøynere snakker om kunst og åndsliv foran en promenade av caféer, som serverer ettermiddags-cortado til de lokale. Store eik- og løvkroner formerer seg kulørt og frodig i omgivelsene, og forteller oss at høsten har kommet til Granada.

Herfra beveger vi oss for alvor inn i hjertet av Albaicíns nettverk av kronglete smågater blant gjemte butikker og rolige plasser. 

Atmosfæren er klassisk andalusisk: Livet tas som det kommer, og gjerne ikke for travelt, så ta deg tid og slapp av mens du spankulerer rundt i Albaicíns åpne labyrint. Orienteringen forsvinner raskt, men la den bare gjøre det. Her er ingen blindveier, så du kan enkelt gå rundt i zikk-zakk på måfå, mens du er på oppdagelsestur. 

Sett deg og få litt å drikke på en av de mange forskjellige serveringsstedene, eller finn deg til rette på en av de utallige benkene, og fortap deg i gatenes sjarm; betrakt det pussige, det skjønne og merk byens hjerteslag.

Selv finner vi en benk på Plaza Larga, som er et sentralt samlingspunkt i Albaicín, hvor de lokale er i full hverdagsvigør på plassens frukt- og grønnsaksmarkeder.

Utsiktsposten Mirador de San Miguel Alto

Granada har to storslåtte utsiktsposter i Mirador San Cristobal og i Mirador de San Miguel Alto, hvor turistene valfarter til den første og de lokale til den siste.

San Cristobal gir deg muligheten til å betrakte Alhambra fra nært hold, og er en destinasjon for masse turister, som konkurrerer med hverandre om hvem som kan ta det flotteste bildet.

San Miguel Alto ligger høyere og krever en bratt gåtur opp gjennom Albaicíns brosteinsbelagte gater. Herfra kan man kan se utover Alhambra, hele Granada-byens hvitvaskede helhet og ut til det fjellrike landskapet i horisonten.

Vi setter oss på en gammel, broket granittsteinvegg og lar våre sydende legger dingle fritt over unge og eldre som har slått ut tepper på den gressbevokste skråningen nedenfor med medbragt mat og vin.

Sammen nyter vi solnedgangen og faller inn i natten, som males som en scene fra 1001 natts eventyr.

Realejo-kvarteret

Etter vandreturen innlosjerer vi oss på 4uHostel i hjertet av Realejo.

Hostelet er et ny-renovert by-hus fra 1500-tallet, som med bevarelsen av mange originale detaljer fremstår som en flott fusjon av det moderne og det historiske. Foretrekker du å fokusere på hotellopplevelsen så vurder det vakre og romantiske Hotel los Ángeles, som også ligger i Realejo-kvarteret. Det antikt innredede hotellet har både egen pool, restaurant og bar.

Da våre mager rumler setter vi oss inn på hostelets restaurant og får servert utsøkt kyllingpaté med fikenkompott og dertil en fet kolmule akkompagnert av kylling, sopp, serrano-skinke samt gresskar og soltørkede tomater. Ren gastronomisk ekstase! 

Med fulle mager beveger vi oss atter ut i kveldens gatebilde.

Realejo, som vi nå befinner oss i, er et jødisk kvarter fylt med middelalderlige bygninger og moderne gatekunst, som pryder de snevre gatene. 

Vi går på Calle San Matias, som skummer over med klassiske tapasbarer, gallerier og finurlige butikker. Her er færre offisielle turistattraksjoner, men la deg ikke lure, det er fremdeles massevis av flotte fontener, kirker, plasser og smågater!

Plaza-hopp og siesta i bysentrum neste dag

I de lokales ånd sover vi lenge, og våkner til en lett og enkel frokost, mens morgensolen langsomt stiger opp over Granadas tak.

Etter rikelig med kaffe drar vi innom fontenen, Fuente de las Granadas, og spaserer fra Camino de Ronda ned langs elvepromenaden til Fuente de la Ninfa, hvor familier samles på caféene, mens barna leker på torget.

Lenger inn i sentrum finner vi romersk-katolske Catedral de Granada, som til tross for sin størrelse og prakt nesten ligger skjult i de tette gatene. Herfra går vi raskt mellom de vakre plassene Plaza Bib-Rambla, Plaza Romanilla og Plaza de la Trinidad, inntil bybildet plutselig forvandles.

Det er lunsjpause og spanjolene strømmer fra kontorene ut på gaten mot byens restauranter.

Vi henger oss på og finner veien inn på det lokale folkekjøkkenet, Mesón Rincón de Rodri, hvor folk står som sild i tønner i en pulserende atmosfære, oppvartet av en spansk mama, som lager lekre fiskeretter i enorme porsjoner som serveres hver gang det bestilles drikkevarer. Vi får en kokt potetrett med ål og muslinger, så vi får vann i munnen, mens andre gjester velger små porsjoner paella eller frityrstekt blekksprut.

I Spania spiser man mye til lunsj, og så skal det ellers spises forsiktig. Vi følger de lokales rytme og tar siesta i den vakre byparken, Parque Federico Garcia Lorca. Det er nasjonalhelten og poeten som har gitt navn til den eksotiske parken, som er et av de mer opplagte stedene, hvis man søker et lite pusterom fra det vibrerende bylivet.

Brettspill, arabisk tapas og jazzmusikk

Den lokale kulturen er sosial og foregår utendørs. Man møtes ute, spiser ute og leter man etter en spansk utgave av det norske ’hygge’-fenomenet, finnes den ikke i det private-, men i det offentlige rom. Etter to dager med masse gåing søker vi nettopp hyggen, og finner veien inn på et annet lokalt samlepunkt i form av brettspill-caféen Pub Continental, som i tillegg til å tilby mer enn 170 forskjellige spilltyper også danner ramme for flamencodans, karaoke og visning av fotballkamper.Så blir det atter tid til tapas – ingen motor kjører uten drivstoff.

Vi drar bort til Om Khalsum, som er en sjarmerende liten arabisk restaurant, hvor den mauriske historien tydelig merkes på fasilitetene; de brune mosaikkbelagte veggene og de lave, mønstrede modulsofaene. Her er det spanske tapas-konseptet blitt integrert med arabiske ingredienser, og retter som hummus, couscous, falafel, aubergine-creme og mye annet.

Etterpå beveger vi oss mot kveldens siste stopp, som skal vise seg å være like magisk som byen selv.

Som perron 9¾ i Harry Potter eller klesskapet i Narnia, åpnes en dør på Plaza de los Lobos, som med et svakt neonlys skilter ’Bohemia’, seg inn til en annen verden.

Ved første øyekast virker baren snever og forlatt, men for hvert skritt vi tar brer lokalene seg ut og avslører et paradis for nostalgikere. Gamle avisforsider fra verdenshistoriens store øyeblikk, defekte jazz-instrumenter, skrivemaskiner og vinylplater, samt fotografier av tidens største jazz-genier, fyller veggene fra gulv til tak. Det hviler en ro, som en henrykt fordypelse, i den samtalevennlige (når der altså ikke er jazzkonsert) atmosfæren. Vi setter oss makelig i de fløyelstrukne rokokkostolene med et par ”ristede” øl og forsvinner i tidslommen.

Hjemtur innom Puerto del Suspiro del Moro

Reisens siste stopp blir av historisk karakter.

Vi forlater Granada og kjører mot fjellpasset Puerto del Suspiro del Moro i Alpujarras, som oversatt betyr ’maurerens siste sukk’. 

Selv om Granada er spekket med forskjellige kulturelle islett, er det især den mauriske kulturen Granada er kjent for og påvirket av.

For maurerne var Granada deres juvel og den siste byen i deres Andalusiske rike, som de ønsket å oppgi. Men i 1492 fikk de katolske monarkene likevel fordrevet maurerne og erobret Granada.

Legenden sier at den siste mauriske sultanen, Muhammed XXI, flyktet over fjellpasset etter sitt endegyldige nederlag i Granada-krigen. Her, hvor vi står nå, stoppet han opp, gråtende, og så en siste gang tilbake på den byen som han hadde mistet. Hans mor, som satt bak ham på hesten, hadde ingen sympati med hans tårer. Hun slo ham og sa: ”Det er fint at du kan gråte som en kvinne, over hva du ikke kunne forsvare som en mann”.

Granada har nytt stor affeksjon og hengivenhet fra mange forskjellige folkeslag i historiens løp. I dag ses dette ved den fantastiske kulturelle diversiteten, som det er en enestående opplevelse å gå på oppdagelse i.


Flere lokalt blåstemplede tapas barer 

Bar los Diamantes II, er enda en lokal diamant, hvor det skulder mot skulder bestilles frityrstekt fisk i forskjellige former, som skylles ned med den lokale og utsøkte hvitvinen, Calvente.

El Peruano, hvis du tenker: ”Kan denne byen gjøre meg mett med en enkelt tapas?”. Bestill noe å drikke og velg en rett fra menyen, eksempelvis ris-retten med kylling, som er ganske smakfull og mettende.


På utkikk etter en aktiv ferie i Granada? 

Monachil er en liten fjellkommune som tilbyr fantastiske vandreturer. Velg din egen rute eller gå langs elven, som via en mindre kilde fører opp til et flott platå. Ta buss 181 eller 183 ved Fuente de las Granadas og så kan du etter bare et kvarters transport vandre i Granadas fjell. 

Campus Náutico er et vannsportsfakultet ved Universidad de Granada.

Cubillas-reservoaret ånder fred og fordragelighet. Det er billig å låne en pedalbåt eller et padelboard, og det er gode muligheter for å nyte den enorme innsjøen med adskillige vannsportsaktiviteter, og cafeen tilbyr kalde drikkevarer og mat. Transporttiden er en halv time med buss 117 fra Comedores Universitarios (Calle Rector Martín Ocete). 

Av Paulo Chichon & Mathias Krøyer Vejrup

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet