Regjeringen vurderer å heve skattene neste år. Talsmannen for PSOE i kongressen, José Antonio Alonso, har i et intervju med TVE sagt at ”det kan godt være at regjeringen vil bli nødt til å foreta en revisjon av skatteloven i 2010 for å sikre en bedre fordeling.”
Debatten ble satt i gang av noe så merkelig som en fotballspiller. Kaka, som nettopp har kostet Real Madrid historiens største overgangssum, skal sammen med andre i samme lønnsgruppe ikke betal mer i skatt enn andre som bare tjener en brøkdel av det han håver inn.
Som med så mye annet brukes saken for alt den er verdt i krigen mellom de to motpolene, venstre og høyre. Og, om det ikke var for at kongressen dagen før hadde gått ut i tre måneders sommerferie, ville Michael Jacksons død sikkert også ha gitt en anledning til Fidel Castro-lange debatter mellom de to partiene.
Ifølge politiske iakttakere er det snakk om innføring av en mer progressiv beskatning, slik at de høyeste inntektene blir hardere beskattet. ”Vi har flere ganger sagt at det er tid for en revisjon av skattetrykket,” sa den sosialistiske talsmannen.
Trykk må også Manuel Chaves føle, mannen som gjennom 18 år ledet Andalucías lokalregjering. Deretter ble han som kjent forfremmet til visestatsminister og minister med ansvar for fordelingen av godene mellom regionene. Under det første møtet i regjeringen omkring en ny fordelingsmodell, var han likevel ikke tilstede. Han var i stedet i Gabon, i begravelsen til det afrikanske landets 46 år gamle diktator, kanskje for å slippe ut av landet, vekk fra beskyldningene om at han ga sin datter Paulas arbeidsplass, Matsa, 10 millioner euros i tilskudd – noe sentralregjeringen tidligere hadde sagt nei til – rett før Chaves gikk av, noe som rammet ham midt i fleisen akkurat da han begynte i sin nye jobb.
Fra hans tid i Andalucia ligger dessuten en ”historisk gjeld” som staten skylder regionen, i alt 784 millioner euros. Hvordan denne Deuda Historica har oppstått, at andre regioner også krever nedbetalinger av statens gjeld til dem og hvordan pengene ellers fordeles har vi sett nærmere på i denne utgaven.
Vi rapporterer også fra Spansk-Norsk Handelskammers 75 år jubileum som blev feiret med en flott gallamiddag på Casino de Madrid. Tilstede var også statssekretær Elisabeth Walaas. Vi har snakket med Robert Borgerson som avslører at han egentlig ville reise til Amerika da han for 20 år siden havnet på Costa del Sol. Dessuten har vi snakket med Victoria Muñoz om det spanske skolesystem. På godt og ondt. Hun er lærer ved en offentlig skole i Periana i Axarquía.
Gjesteskribent i denne utgaven er Per Even Aaberg som i en fornøyelig beretning forteller om solbrilleselgere og andre skjeve innslag i Fuengirolas bybilde. Vi tar også leseren med til Moclinejo, og derfra går turen først til Málaga – denne gang for nybegynnere – og siden opp på til den andre siden av grensen, til Syd-Frankrike. Underveis bringer vi enda et par oppskrifter på tapas som du selv lett kan tilberede og deretter spise mens du leser om Geert Maks 800 sider tykke bok ”Europa”.
Vel tilbake i Sør-Spania venter enda en sommermåned med et fantastisk tilbud av konserter, utstillinger og anden underholdning, temperaturer rundt de 40, uframkommelige motorveier og tettpakkede strender og strandbarer – som heldigvis får lov å bli liggende i vannkanten. Og med den debatten fikk selv nybegynnere i spansk utvidet ordforrådet med det svært anvendelige ordet chiringuito.
God sommer og god lesning!
Jette
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001