Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er høst – og tid for kastanjer

Det er høst – og tid for kastanjer

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Kveldene har blitt mørkere, temperaturen har sunket og antall turister i shorts og t-skjorte har gått merkbart ned. Spanjolene har kledd seg for den kalde årstiden; en svak duft av møllkuler forteller oss at ullkåpene og pelsjakkene er funnet frem. Men også en annen duft sier oss at vi er på vei inn i en ny årstid; duften av ristede kastanjer.
Kastanjetreet, Castanea Sativa, som opprinnelig er kinesisk, skal ha blitt introdusert for Europa via grekerne og senere også romerne. Trærne, med sine vakre, hvite blomsterrakler, har vokst vilt i Middelhavslandene i over tre tusen år. I Spania trives disse matnyttige trærne best i den nordvestlige delen av landet.
De næringsrike og velsmakende nøttene har tidligere vært en viktig del av kostholdet på den iberiske halvøy, spesielt før poteter og mais fant veien til Europa med Columbus. De er naturlig rike på kostfiber og vitamin C. I tillegg inneholder de B6, kalium og folat/folsyre. Den forholdsvis nøytrale smaken gjør at de kan brukes til nesten alle typer matretter.
Det er verd å merke seg at kastanjer som vokser vilt i Skandinavia, de såkalte heste-kastanjene, inneholder aesculin og er giftige både for mennesker og dyr.

Stor satsing på kastanjer.

I provinsen Cáceres, som ligger i regionen Extremadura, satses det nå stort på kastanjer. Nye trær plantes, og det forskes på flere varianter. Lokalbefolkningen blir oppfordret til å plukke nedfallskastanjer når de går på tur for så å selge dem til oppkjøpere. Er de ivrige vil dette gi dem en god ekstrainntekt. Det store fokuset på de næringsrike nøttene i et område som skal være et av Spanias fattigste, er blitt særdeles godt mottatt både av politikere og befolkningen generelt. Lave vedlikeholdsutgifter og gode salgspriser gjør dette til et svært lønnsomt produkt. I tillegg skal kastanjetrær ha en stor miljøverdi på grunn av det biologiske mangfoldet de genererer rundt seg. Det betyr igjen at det kan dyrkes andre jordbruksprodukter mellom trærne.
Den bevisste satsingen på kastanjer i Extremadura har fått stor oppmerksomhet fra andre områder i Spania, og også fra andre Middelhavs-land.
Kastanjer er omgitt av et grønt ”skjell” med lange pigger/spisser som stort sett er fjernet før de når butikk-hyllene. Ønsker du å tilberede dine egne castañas asada finnes diverse oppskrifter på nettet, både på spansk, engelsk og samtlige skandinaviske språk.
Selv foretrekker vi å få dem pakket inn i et papirkremmerhus av en smilende person som står på et fortau en mørk høstkveld…
Av Rikke Luell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet