Månedsmagasinet på Costa del Sol

alt

Valpesyke er en av de mest livstruende sykdommene som kan ramme en hund. Sykdommen er svært vanlig i Spania, og derfor må man passe godt på slik at hunden ikke blir smittet. Det er vanligvis alle villhundene som sprer smitten, og hunder som ikke er vaksinert løper en svært stor risiko for å bli smittet. Man må derfor være oppmerksom på dette dersom man ”adopterer” en herreløs hund.
Valpesyke er en virus, og de første sykdomstegnene er feber og sløvhet. Smittede hunder opplever en sviende smerte i øynede og kniper øynene sammen. Oppkast og diaré er andre sykdomssymptomer som også forekommer når hunden har blitt smittet. Det kommer også klar væske fra hundens øyne og nese som etter hvert tørker inn og danner skorpet. Det skjer av og til at sykdommen kurerer seg selv. Hvis det skjer, vil hunden være immun overfor sykdommen resten av livet. I tilfeller der sykdommen ikke forsvinner av seg selv, fortsetter feberen, og hunden blir stadig sløvere. Hundens evne til å røre seg blir nedsatt. Hunden kan dessuten oppleve at potene blir utspilte pga. skorpedannelse, også kalt ”hard pad disease”, samt nedsatt syn og luktesans.

Hjernehinnebetennelse
Hvis sykdommen får lov til å utvikle seg, kan sykdommen forverres av hjernehinnebetennelse. Betennelsen påvirker det sentrale nervesystemet, og hunden opplever ukontrollerte muskelspasmer, plutselige bevegelser, også kalt ”ticks”, kjevekramper og epilepsi.
Hvis sykdommen får lov til å nå dette stadiet, er det ikke stor sjanse for at hunden kan helbredes.

Inkubasjonstid
Inkubasjonstiden, dvs. den tiden som går fra hunden blir smittet til den viser tegn til sykdom, er rundt en uke. Viruset smitter gjennom luften og fra den syke hundens kroppsvæsker. Smitten overføres for det meste til slimhinnene i øynene eller nesen, enten ved direkte kroppskontakt eller via luftbårne, virusinfiserte væskedråper.
Diagnosen om hvorvidt en hund er smittet med valpesyke eller ikke, avgjæres ut fra ovenfor nevnte sykdomssymptomer. I diagnostiseringen tas faktorer som hundens alder, og hvorvidt hunden er vaksinert også med i betraktningen.

Ring først
Om du mistenker at hunden din er smittet med valpesyke, må du aldri ta hunden rett til dyrlegen. Derimot må du ringe til dyrlegen, slik at man unngår at hunden kommer i kontakt med andre hunder. Ofte har dyrlegen et spesielt mottakslokale der det ikke befinner seg andre hunder. Hvis det ikke er tilfellet, skal du vente med å bringe hunden til dyrlegen til det ikke er andre hunder i nærheten.
Behandlingen av valpesyke består i intravenøs behandling med immunforsterkende serum og intravenøs væskebehandling, slik at væskebalansen gjenetableres. Selv om hunden viser bedring, må man likevel være oppmerksom på at det er stor risiko for følgesykdommer.

Forebyggende behandling
Det er utrolig viktig å forsøke å forebygge en infisering med valpesyke. Valper med mor er vaksinert mot valpesyke, har en medfødt immunitet i de første åtte ukene av livet. Deretter må valpen vaksineres. Hvis man ikke kjenner til valpens bakgrunn, bør den vaksineres langt tidligere. Det anbefales åå gjøre det allerede når valpen er fire uker gammel, hvis den er i kontakt med andre hunder som formodentlig ikke er vaksinert. Hvis man er i stand til å holde valpen isolert fra andre hunder, kan man vente med å la den vaksinere til den er seks uker gammel.

Tidsskjema
For å sikre seg at hunden er beskyttet mot valpesykesmitte, bør man følge dette tidsskjemaet: Første vaksinasjon når hunden er 6-8 uker gammel, andre vaksinasjon 2-3 uker senere og deretter hvert år, så lenge hunden lever. Husk å la dyrlegen registrere alle hundens vaksinasjoner i en vaksinasjonsprotokoll. Dette er spesielt viktig hvis man tenker på å ta med hunden til utlandet.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autorisert dyrlege, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.