Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Nå i juli er det ett år siden 19-årige Sarah Almagro Vallejo ble innlagt på sykehus med voldsomme magesmerter. Hun kollapset på akuttmottaket, og våknet først opp to dager senere. –Helt uvitende om at legene hadde jobbet uavbrutt hele tiden for å redde livet hennes.
Sarah ligger på sofaen i familiens hjem i Elviria når Det Norske Magasinets journalist kommer på besøk. Armene, som er saget av ved albuene, og bena, som er saget av rett under knærne, bærer tydelig preg av hudtransplantasjoner.
”Jeg satt nettopp og leste lekser,” smiler Sarah, som studerer juss på universitetet i Málaga. Tre ganger i uken er hun dog nødt til å dra for dialyse på Hospital Costa del Sol, da hennes nyrer er hardt medtatt av sykdommen og ikke lenger fungerer som de skal.
”I utgangspunktet sluttet hjernen å koble seg til kroppen, da den var helt frakoblet,” forteller Sarah, som etter de første livreddende operasjonene var innlagt i flere måneder på brannsårsavdelingen på grunn av hudtransplantasjoner, som ble tatt fra den øverste delen av låret for å dekke den manglende huden på amputasjonene.
”Det var forferdelig kjedelig å ligge på sykehuset,” forteller Sarah, som fikk lov å komme hjem til familien til jul, etter å ha vært innlagt i fem måneder. ”Det eneste jeg kunne foreta meg var å se TV. Det var virkelig det eneste som jeg kunne flykte litt gjennom. Løp har alltid vært min måte å «cope» på. Jeg har alltid vært veldig sportslig anlagt, så når jeg sto overfor problemer tok jeg joggeskoene på og løp en tur for å klarne opp i hodet. Det savner jeg helt ubeskrivelig. Jeg kan klare mange ting, selv om jeg ikke har hender. Men jeg savner å kunne gå, og ikke skulle transporteres i rullestol.”
 
 

Proteser for 200.000 €

Derfor står benproteser øverst på ønskelisten for Sarah, som heldigvis snart kan få tatt mål til protesene, som koster ca. 35.000 – 40.000 € pr. del. Hender, som er små og feminine som jentehender jo gjerne er, blir enda dyrere. Med to ben og to armer blir det derfor opp mot 200.000 €. Benprotesene skal skiftes hvert tredje år, og hendene kan holde opp til åtte år, avhengig av hvor mye man bruker dem.
”Proteser, gode proteser, er en luksus, akkurat som å eie en dyr bil,” forteller Sarahs mor, Silvia, som slutter seg til intervjuet.
”Akkurat som at din telefon er designet fra produsentens side til å bli foreldet etter noen år, fordi det simpelthen er god forretning,” sier Sarah og peker på telefonen til Det Norske Magasinets utsendte, og fortsetter: ”Protesene, især de mekaniske, er avhengig av tekniske oppdateringer og etter en årrekke kan disse opphøre, akkurat som med smarttelefoner.”
”De protesene man kan få gjennom den offentlige sykesikringen er i utgangspunktet tre-proteser. Det kan muligens fungere for en eldre person som ikke er spesielt rørlig, men for en ung jente som Sarah er det slettes ikke godt nok,” sier Silvia, som sammen med Sarahs far, Ismael, har vært i møte med Junta de Andalucía for å gi dem informasjon om den nødvendige oppdateringen, eller prioriteringen, av protesekatalogen.

Palante con Sarah

somostuola
En oppdatering av produktkatalogen kan komme til å ta meget lang tid. Derfor har innsamlingen ’Somos tu ola – palante con Sarah’ blitt opprettet, og her kan man donere eller arrangere veldedighetsarrangement til inntekt for Sarah. Således har det vært holdt adskillige arrangement, konserter og løp for å samle inn penger. Innsamlingene strekker seg ikke kun til Spania. I mars samlet organisasjonen Global Gift ved stifter Maria Bravo inn 50.000 € under et arrangement i Dubai.

Støtte fra lokalsamfunnet og familien

”Jeg har opplevd en enorm støtte fra folk. Da jeg ble utskrevet fra sykehuset i desember, dro vi kort tid etterpå til et opptog, og adskillige personer kom bort til meg og sa hei, noen tok til og med et bilde sammen med meg, fordi de kjente meg igjen. Det var helt vilt å oppleve dette,” forteller Sarah, som fortsatt føler støtten fra sitt lokalsamfunn samt fra sin familie.
”Min familie har vært der for meg hele veien. Selv min lillebror på 15. Før slåss vi om fjernkontrollen og hadde «søskenproblemer», det har vi ikke nå. Han var en av de første som kom for å besøke meg, og han var også den første til å spøke med mitt handicap, hvilket jeg også selv gjør” ler Sarah, som fremdeles går til dialyse flere ganger i uken, da hennes nyrer aldri kommer til å fungere normalt igjen. Dog har familien nettopp fått melding om at faren kan donere en av sine til henne, hvilket gjør at hun kan komme til å leve et normalt liv uten å måtte dra til dialyse flere ganger for uken.
”Sarahs bror kom på banen umiddelbart og foreslo at vi tok hans nyre, men jeg sa til ham at hans kunne vi ha «i reserve», hvis Sarahs kropp frastøter hennes fars nyre. Sykehuset anbefaler ikke at jeg donerer min, da jeg har født henne, og dermed kan det være antistoffer i mine organer som gjør at Sarahs kropp frastøter dem,” forteller Silvia.
”Skjedd er skjedd for mitt vedkommende – jeg får aldri mine kroppsdeler tilbake. Men jeg vil jobbe for at andre ikke skal oppleve det samme fryktelige som jeg har opplevd,” forteller Sarah, og mor Silvia fortsetter: ”Det er slik at hvert land vaksinerer mot deres type hjernehinnebetennelse. I Spania har man hittil ikke vaksinert mot for eksempel type Y, som er den typen som Sarah ble rammet av. Så vaksineprogrammet har helt sikkert hatt behov for en oppdatering, da det især på Costa del Sol, som jo er et meget internasjonalt miljø, kommer mennesker fra hele verden. I tillegg har vi også immigranter fra Afrika, som kan være bærere av bakterien.”

Paralympiske leker 2024

Å nesten miste livet samt å skulle leve resten av livet med proteser på armer og ben slår ikke ut Sarah – denne jenta har ambisjoner for fremtiden. Delvis for sin utdannelse, men også for sin fysiske mål.
”Jeg har surfet mye og drevet med crossfit. Ja, jeg driver fremdeles med «modifisert crossfit,” smiler Sarah, og spør om jeg vil se hva hun klarer, og jeg rekker akkurat å stoppe henne i å hoppe ned på gulvet.
”Jeg kommer nok ikke til å surfe igjen, men jeg har planer om å delta i løp under de paralympiske leker i 2024, når jeg får mine proteser,” sier hun stolt.
Støtt Sarah
Gå inn på www.somostuola.es
Eller doner direkte på:
Kontonavn: Somo Tu Ola – Palante Con Sarah
IBAN: ES50 2103 1105 7300 3002 4341
Swift: UCJAES2M
Følg Sarah på Instagram: @sarah_almagro_vallejo

Andalucía utvider vaksinasjonen mot hjernehinnebetennelse

Den spanske barnelegeforeningen (AEP) står bak Andalucías beslutning om å forbedre barnevaksinene mot hjernehinnebetennelse. Fra starten av året ble vaksinering mot type W- og Y-hjernehinnebetennelse tilført vaksinen, som nå heter MenACWY. AEP har lenge vært forkjempere for at man utvidet barnevaksineprogrammet, som er finansiert av helsevesenet, til å inkludere vaksiner mot disse to typene av hjernehinnebetennelse. Regionene Castilla y León samt Kanariøyene har også inkludert disse to vaksinetypene i deres barnevaksineprogrammer.

Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse er en betennelse i hjerne- og ryggmargshinnene, som sjeldent sprer seg som en influensa-epidemi, men som typisk rammer enkeltpersoner, som plutselig blir alvorlig syke i løpet av få timer. Hjernehinnebetennelse forekommer overalt i verden og rammer alle, dog hyppigst barn og unge og yngre voksne.

Hjernehinnebetennelse i Afrika

Det såkalte beltet med hjernehinnebetennelse i Afrika, beliggende sør for Sahara og som strekker seg fra Senegal i vest til Etiopia i øst, er et høyendemisk område med hyppig forekommende epidemier. Til Costa del Sol kommer det mange afrikanere, ofte som illegale flyktninger, fra de afrikanske landene.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.