Månedsmagasinet på Costa del Sol
En voksende glede – 10 grunner til å plante et tre

En voksende glede – 10 grunner til å plante et tre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Så, hvorfor bør vi plante trœr? De fleste vet at trœr gir oss oksygen, men er du klar over at det er vitenskapelig bevist at trœr øker eiendomspriser, og gjør oss gladere og sunnere? 

Her er 10 gode grunner til å plante et tre: 


1.     Tre = liv

Nytt liv sprenger seg frem i form av et fikentre. Foto © Karethe Linaae

Trær er en essensiell del av planeten og avgjørende for vår overlevelse som art. De gir oss oksygen via fotosyntesen, som er livsviktig fordi alt levende trenger oksygen. Ettersom det urbane landskapet har stadig flere varmeabsorberende veier og bygninger, så trenger vi flere trœr simpelthen for å kunne puste. Trœr hjelper med å bryte opp urbane varmeøyer og kan senke temperaturen med 5–10 grader ved å slippe ut vanndamp gjennom bladene. Det høres kanskje ikke så mye ut, men når gradestokken står på 42, vil du sette pris på det! Det må jo vœre en grunn til at man kaller det livets tre – hvis du planter et tre, planter du liv. 

Silhuett. Foto © Karethe Linaae

2.     Trær hjelper miljøet 

Trær er fornybare, nedbrytbare og resirkulerbare. De renser luften vi puster inn ved å filtrere luftpartiklene som blir sittende fast på bark og blader. I tillegg til karbondioksid, absorberer trær gifter som nitrogenoksider, ammoniakk, svoveldioksid og ozon. Et utvokst tre kan absorbere over 20 kg forurenset luft i året, samtidig som det slipper ut det nesten tidobbelte i oksygen. Før det fyller 40 år, har ett enkelt tre spart atmosfæren for ett tonn med karbondioksid. Hvis du ønsker å lette ditt karbonavtrykk og bekjempe klimaendringer, så plant et tre og gjør en tjeneste for det globale miljøet og for ditt nærmiljø. 

Et vakkert tre i Cádiz. Foto © Karethe Linaae

3.     Trær forebygger erosjon og styrtflommer 

Vann vil alltid finne veien til bekker og innsjøer. Trær kan forebygge styrtflommer som kommer som følge at ekstrem nedbør. Treets krone demper regneffekten og leder regnvann ned i jorden, i stedet for at det renner vekk. Et voksent grantre kan drenere mer enn 4000 liter regnvann i året, mens røttene fanger opp kjemikalier og giftstoffer som ellers ender opp i grunnvannet eller i havet. Samtidig holder treets rotsystem jorden på plass og forebygger erosjon. 

Trærnes røtter forebygger erosjon. Foto © Karethe Linaae

4.     Trœr øker eiendomsverdien

Ifølge undersøkelser som sammenligner eiendommer med og uten trœr, kan planting av trœr og busker øke eiendomsverdien med 15–20 %. Slett ikke verst investeringsavkastning i forhold til hvor lite vedlikehold trœr egentlig krever.

Banantre med frukt i Murcia. Foto © Karethe Linaae

En mindre kjent fordel ved å ha en velstelt, trebeplantet hage, er at nabolag og boliger som ligger golde og treløse, har høyere forekomster av innbrudd. Hageanlegg med trœr gjør eiendommer mer bebodd og mindre fristende for tyver.

Når det er snakk om kommersielle distrikter, viser undersøkelser at trœr bringer mer omsetning til området. En aveny med trœr vil også slakke ned på trafikken, noe som er bra både for business og miljøet. 

Blomstrende gate i Órgiva. Foto © Karethe Linaae

5.     Trœr gjør boligene mer behagelige, energibesparende og vakre

Når vi planter et tre, gir vi skygge til mennesker og dyr, samtidig som trœr kan fungere som beskyttelse mot vind. Noen velplasserte trœr (spesielt eviggrønne) kan også spare huseiere for opptil 25 % i energikostnader årlig ved å redusere behovet for avkjøling om sommeren og oppvarming om vinteren. 

Trœr kan vœre en buffer mot lydforurensning, spesielt hvis man bor nœr en flyplass eller en støyende motorvei. De kan også hjelpe oss å spare vann. Skyggen fra et tre kan bremse vannfordampning i gressplener. De kan også beskytte oss fra solen. Trœr reduserer UV-B bestråling med 50 %, noe som er lurt å huske på ved planlegging av skolegårder og steder hvor barn leker utendørs. 

De smarte søker skyggen. Foto © Karethe Linaae

Og la oss ikke glemme trærnes estetiske verdi. Trœr markerer tidens gang, og løvtrær gir oss et kontinuerlig skiftende bilde, fra vårens løvsprett til høstens fargesterke bladdrakt. 

6.     Trœr gir oss mat, medisiner, beskyttelse og sysselsetting

Alle vet at trœr produserer mat og energi. Et enkelt epletre på en liten hageplett kan gi 3–400 kilo epler i året. Spania har et uendelig utvalg av fruktproduserende trœr: oliven, sitrusfrukter, pœrer, plommer, aprikoser, kvede, granatepler, avocado, nøtter og tropiske frukter. I tillegg gir trœr mat til dyr, fugler, bier og insekter. Mange smådyr finner også ly og bolig i trœr, akkurat som de har beskyttet menneskeheten gjennom tidene.

Høstfarger i Valle Genal. Foto © Karethe Linaae

I tillegg kan trœr gi oss medisiner. Det medisinske virkestoffet i aspirin kom opprinnelig fra barken på vier-treet, mens den første malariamedisinen, kinin, kommer fra kornell-treet i Stillehavet. Mange tradisjonelle medisiner har blitt erstattet av syntetiske varianter, men trœr er fremdeles en uerstattelig kilde for forskningen og utviklingen av hva vi kaller moderne medisin. 

Og til slutt må jo noen plukke frukten eller kork-barken, beskjære trœrne og passe på dem, så trœr gir betydelig sysselsetting. Mange tenker på treindustrien som avleggs, men trœr kan representere nye økonomiske og profesjonelle muligheter for unge som er interessert i ‘grønne’ yrker.

7.     Trœr gjør oss sunnere 

Trœr er bra for vår fysiske og mentale helse. Synet av trœr forbedrer beviselig humøret og redusere angst og depresjon. Landskap med trœr senker pulsen vår, demper stress og får oss til å slappe av. Trœr plantet ved sykehus og helseinstitusjoner er bevist å hjelpe pasienter med tilfriskningsprosessen. Ikke bare blir de raskere bedre, men de har også færre komplikasjoner. Barn som er diagnostisert med ADHD, har færre symptomer hvis de har tilgang til trœr og natur. Andre studier viser at elever ved skoler som er omgitt av trœr og grøntarealer, konsentrerer seg bedre i klassen. Så plant et tre og bli sunnere! 

Fikenhøsting med Juncal og Antonio. Foto © Karethe Linaae

8.      Trœr gjør oss gladere

Hvem trenger TV? Heng et fuglebrett eller en fuglemater opp i et tre utenfor boligen din, så har du gratis fuglesangkonsert hele året. Eller sett deg i hagehusken og la deg underholde av all verdens smågnagere og insekter som iler til og fra og kryper opp og ned ad trærne.

Å se trœr gjør oss gladere – bare tenk på hvor godt det føles å gå en tur i skogen! Folk er mer produktive hvis de ser trœr på vei til jobb eller fra kontorvinduet. Trœr skaper en visuelt-beroligende grønn lunge. De kan dekke for stygge husvegger, gjemme parkeringsplasser og skjule industriområder og motorveier. Lukk øynene og kjenn duften av en blomstrende syrin eller et appelsintre. Snakk om duftterapi!   

Så, plant et tre, det gir deg varig glede. 

9.     Trœr er historie

Fra vikingenes Yggdrasil til galliske og greske treguder – trœr har representert gudommelige makter gjennom historien, og mange trodde at deres forfedres sjeler også levde i trœrne. De fleste sivilisasjoner anså trœr som magiske, og noen har fremdeles en spesiell mening, som det symbolske treet i Guernica i Nord-Spania. Trœr er ofte landemerker med spesiell historisk, religiøs eller mytisk betydning. De er viktige i alle kulturer. Libanon har et tre i flagget sitt, mens universiteter, fotballag eller nasjonalparker over hele verden ofte velger å benytte et tre som sitt symbol. 

Trœr kan også vœre en del av våre egne barndomsminner. Vi husker første gangen vi klatret til toppen av et tre, fant et fuglerede, falt ned, eller skar initialene til kjæresten inn i barken. Trœr kan huse minnene våre.  

10.  Trœr er fremtiden! 

Trœr kan leve i hundrevis av år, så et tre er en investering i fremtiden. Et tre kan vœre en tidsmåler, ikke bare fordi det har årringer, men fordi vi vokser med de trœrne vi planter. Hvis vi planter et tre for noen, så vil vi alltid ha et visuelt minne av dem. Det kan vœre et bitte lite, pistrete tre i dag, men den dagen vi ikke er her lenger, vil treet fremdeles stå der og glede fremtidige generasjoner.

Vakkert tre i Cádiz. Foto © Karethe Linaae

Kilder: 

Science Mag

National Geographic

treepeople.org

ecologistasenaccion.org

thespruce.com

Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet