Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hacking – den moderne «gangster-metoden»

Hacking – den moderne «gangster-metoden»

Kjære leser!
Denne artikkelen er ikke ment for å skremme, men for å informere.
Jeg har selv hatt noen opplevelser den siste tiden, som jeg skal være ærlig nok til å innrømme har skremt meg en del!
Selv om jeg ikke føler meg så veldig gammel, så er det nå slik at alderen kan vi ikke gjøre noe med… den bare kommer, år etter år… og jeg vet at jeg ikke har vært flink nok til å oppdatere meg selv i utviklingen av internett og data.
Jeg innrømmer også gjerne at jeg er veldig «gammeldags» ved bruk av internett, selv om jeg de siste 12 årene har skrevet mine månedlige historier her i magasinet, og selvfølgelig da på nett.
 
Men akkurat det å betale regninger, drive med overføringer av penger, ja, da blir jeg så engstelig for å gjøre noe galt, så i stedet bruker jeg min fantastiske, spanske regnskapsfører Antonio for å hjelpe meg med dette.
 
Jeg har jo lest skrekk-historier om hvordan noen klarer å komme seg inn på kontoer ved hacking, og også overta styringen av hele programmet inne på internett.
Du skjønner nå sikkert at jeg er en «pingle» når det gjelder å bruke internett til banktjenester, og også å handle på internett, hvor de som selger ønsker alle personlige opplysninger, med bankkortnummer, tid for varighet av kort og med kortets 3 personlige nummer bak på kortet. Ja, dermed har jeg jo gitt ut alle mine personlige opplysninger.
 
– Og det er dette som nå har skjedd med meg, selv om jeg ikke vet når det kan ha skjedd!
Går jeg litt tilbake i tiden, så ser jeg at jeg har fått noen meldinger om trusler av bruk av tjenester på internett, tjenester jeg aldri har brukt, men hvor avsender truer med offentliggjøring av mine internett sider.
 
Alle disse meldingene har jeg slettet, etter samråd med min personlige rådgiver.
Men jeg innrømmer gjerne, at jeg blir engstelig av slike meldinger.
For 3 uker siden var jeg en tur til Barcelona, og etter å ha sjekket inn på hotellet, sjekket jeg min computer for å se etter nye meldinger, og som vanlig, det var mange av disse.
 
Men jeg stusset også litt over at det var veldig treg internett tilgang, og etter å ha spurt resepsjonen om dette, ble jeg fortalt at det var vanlig her i Barcelona på dagtid, da nettkapasiteten var sprengt… Så jeg godtok dette svaret, og ble invitert til sightseeing med venner.
 
To dager senere, på lørdagen, etter noen timer rundt i Barcelona, hadde jeg en sen lunsj, og fikk inn samtidig en melding på min telefon, som kom fra min bank, om at jeg måtte bekrefte et nummer fra banken, på et uttak på 5.999 euro.
Kjære leser; Tror du jeg «fikk hjertet i halsen»?
Dette var begynnelsen på, for meg, et mareritt av hendelser, både på min computer, min mobil telefon og det aller viktigste, mine forskjellige bankkort, både i Spania og Norge…
 
Det ble mange telefoner til hovedkontoret til banken i Madrid, selv om de var lukket på lørdagen, men svarte på nødtelefon.
Etter flere timer, med mange samtaler, hadde jeg fått sperret mine kort i Spania, samt også det jeg har i Norge.
Internettet og min computer var det ikke så mye å gjøre med før jeg var hjemme igjen på Solkysten.
Men i hodet mitt surret det hele tiden rundt spørsmålet, hvordan kunne dette skje?
 
Og det tok ikke slutt etter turen til Barcelona, hvor det, etter at jeg var kommet hjem, kom inn nye trusler på min computer og min mailadresse, og fra banken fikk jeg beskjed om at det var noen som hver dag ville ta ut småbeløp fra to av mine kontoer. Banken tok ansvar for dette, og jeg har så langt ikke blitt belastet for noen ting.
Selvfølgelig var det på dette tidspunktet også totalt sperring av mine kontoer, og med sletting av samtlige kort, som banken da hadde bestilt nye av. Banken har også tatt fullt ansvar for hendelsen.
 
Men marerittet henger fortsatt igjen i mitt hode, og saken er fortsatt ikke ferdig. Den er nå politianmeldt, med håp om at det kan finnes en løsning på hvordan dette kunne skje, men politiet er ikke veldig optimistiske.
Jeg har hatt noen gode samtaler med dem her hjemme i Estepona, og også med likeverdige hjemme i Norge.
Det er derfor svært interessant å se hva som har kommet tilbake av svar, både fra Spania og Norge;
«Denne hackingen er en moderne «gangster-metode» som unge mennesker fra ulike land benytter seg av.»
Den unge generasjonen er født inn i data-tiden og oppvokst med dette.
 
Mange av disse har ikke arbeid, men kan sitte både på dagtid og nattestid, for å finne ut av muligheter for å finne personer som kan hackes.
Men det finnes også høyt skolerte, utdannede personer, i alle aldre, som benytter seg av tilgang til nett, til å spore opp mailadresser og personer, og så for å sende ut utrolig mange slike trusler, og de vet at det alltid er noen «som biter seg fast på kroken».
 
Etter flere samtaler med både politi, bankansatte og internett eksperter, kan jeg bringe videre til dere lesere;
Denne gangster-metoden som noen benytter seg av, er den nye måten å gjøre innbrudd på. I flere personers private liv, via internett.
Vær derfor veldig varsom med bruk av kreditt kort, og lever det ALDRI fra deg for betaling.
Be om bankterminal som du selv kan bruke, ved å trykke inn beløp og ditt eget nummer.
 
Hvis du leverer kortet fra deg kan personen ta bilde av ditt kort og nummeret bak på kortet.
Vær også veldig varsom på kjøp av varer på internett, og velg kun ut de firmaer som er sikre og godt kjente for salg på internett.
Hvis du bruker en IKKE sikker internett tilgang for din computer eller mobil telefon, så la heller være å bruke denne, og finn en sikker tilgang, som ingen kan komme inn på.
Egentlig er det veldig enkle metoder vi må være sikre på, men disse må følges…
Jeg refererer til min computer spesialist som jeg fortalte om min engstelse, og hvor han med et smil om munnen svarte meg;
 
Øystein, hvis du skal tenke på med redsel hver gang du skal åpne din computer, eller overføre penger, så la heller være å bruke din datamaskin. Så må du se hvor lenge det går.
Verden går videre, nye gangster-metoder kommer, men slå tilbake, og ikke la deg skremme av slike trusler!
 
Jeg har slettet alle trussel-meldinger som SPAM!
NYT PÅSKEN, OPPLEVELSENE, PARADENE, og husk mitt råd, ta godt vare på dine kredittkort og dataopplysninger… da vil du kunne kose deg skikkelig i påsken i Spania, eller Norge.
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.