Månedsmagasinet på Costa del Sol
På midten av 2000-tallet ble dokumentarene Long Way Round og Long Way Down vist på TV. Disse handlete om skuespillerne Ewan McGregor og Charlie Boorman som ga seg ut på motorsykkeleventyr, først fra London til New York, og så fra John O’Groats, Skottlands nordligste punkt, til Cape Agulas, Sør-Afrikas sydligste punkt. Mange verden over fulgte deres eventyr, og en av disse var Kim Hansen. Han tok nok steget lengre enn mange andre – det var nemlig starten på hans store interesse for motorsykler.

Kaptein som yrke

Sitt faste bosted har Kim i Los Boliches, hvor han flyttet til i 2003. Først var tanken å flytte til Miami, men etter et besøk hos sin far som bodde på Costa del Sol i noen år, kjøpte han sin bolig her.
”Jeg flyttet hit fordi at alt som er bra i livet er billigere i Spania, og bortsett fra det, se bare ut vinduet – solen skinner! Dessuten er skattene høye i Norge”, ler Kim.
Men når det er sagt, så betyr ikke det at han tilbringer spesielt mye tid hjemme. Når han besøker Det Norske Magasinets redaksjon har han nylig kommet hjem fra ferie på Tenerife, og dagen etter skal han til Madrid for å besøke en motormesse samt å besøke blant annet Pradomuseet.
”I min jobb som sjømann er jeg ute til sjøs seks uker, og så har jeg seks uker fri før jeg skal ut til sjøs igjen for nye seks uker. Men hvem orker å sitte hjemme i seks uker? Livet som kaptein innebærer mye arbeid som består av en stor mengde administrasjon, og i løpet av ukene til sjøs lever man veldig tett på arbeidsstyrken. Så når jeg kommer hjem vil jeg ut! Vanligvis er jeg hjemme bare noen dager, og så setter jeg meg på min motorsykkel og drar avsted til et eller annet sted. I fjor hadde jeg 250 reisedager!”, forteller Kim.

Motorsykkelen tar han dit han vil

Og mange motorsykkelutflukter blir det. Bara for å nevne noen, så dro han i fjor på egenhånd til Portugal, en rundtur i Italia samt tidligere Jugoslavia. Men motorsykkelreisen med stor M er den han nylig var på, inspirert av kun dokumentarer.

Reisen med stor R

”Etter at jeg hadde sett dokumentarene om Ewan McGregors og Charlie Boormans reiser oppdaget jeg som sagt motorsykkellivet og har nå kjørt motorsykkel i ti år. Når jeg så for ikke så lenge siden satt og surfet på nettet kom jeg over Compass Expedition og deres Victoria Falls to Cape Town-reise, ledet av ingen andre enn Charlie Boorman selv og Billy Ward – produsent og Charlies manager. Jeg kunne jo ikke gjøre noe annet enn å booke reisen med en gang. Det var jo en drømmereise!”, forteller Kim med et stort smil.
 
profil midt billede
 
Kim begynner begeistret å fortelle om reisen, som var en gruppetur. Og for et eventyr!
Reisen startet ved Victoria Falls i Zambia, og derfra kjørte de mot Botswana på både asfalt og grus, langsetter Hwange Nasjonalpark. I Botswana kjørte de i bushen gjennom Sibuyu-reservatet, som er kjent for sine elefanter, og deretter gjennom deler av saltørkenen. Det var ikke snakk om fin kjøring på asfalt men ordentlig terrengkjøring, og når de kom til Limpopo-elven, som er Afrikas nest største elv, så de både elefanter, sebraer, flodhester og krokodiller.
 
Langs veien fra Botswana, gjennom Martins Drift inn til Sør-Afrika kjørte de ned gjennom Waterberg-fjellene, gjennom provinsen Limpopo og nasjonalparken Dinokeng, hvor de fikk sjansen til å se ”The big 5” – elefant, løve, neshorn, bøffel og leopard.
Om vi skulle fortelle om hele reisen skulle ikke dette magasinet få plass, så hittil var reisen allerede halvveis. Nå fortsatte de, gjennom Golden Gate Highlands nasjonalpark med de unike sandsteinsformasjonene, til de kom til det alpe-lignende Lesotho. Etter dette fikk de kjenne på noen virkelige utfordringer når de kjørte mot Sani Pass – som sies å være blant de beste terrengveiene i verden. Og visst var det utfordrende! Kim forteller at en del fikk lov til å få hjelp for å komme seg ned, men selv tok han utfordringen i det vanskelige terrenget. Han husker hvordan hele kroppen ristet og skalv, men han klarte det.
 
Men reisen var ennå ikke over, og fortsatte via Himeville med sine fantastisk vakre trær i blomst, før de styrte opp på svingete veier i ville omgivelser til Sør-Afrikas eneste skisted – Tiffendell. Over alt hvor de stanset fikk de sjansen til å oppleve omgivelsene før det bar av sted igjen, nå ned gjennom byen Rhodes, gjennom åkerlandskap, Queenstown, det som tidligere var et britisk misjonærsted – Beaufort og fjellbyen Zuurberg. Derfra gikk reisen gjennom nasjonalparken Baviaanskloof – med antiloper, bøffel, aper, bavianer og skilpadder, gjennom Prince Albert Pass for å fortsette ”The Garden Route” i Gondwana-reservatet, med utsikt over Langeberg og Outeniqua-fjellene.
 
Reisen hadde nå kommet til sin 14. dag da de forlot Gondwana for å kjøre gjennom kystbyen Arniston med utsikt mot det Indiske Hav, og på den 15. dagen nådde de frem til kontinentets sydligste punkt – Cape Agulhas. Dette stedet er kjent for hardt vær, og iblant bølger over 30 meter høye, som har senket mange skip gjennom tidene. Her møtes nemlig de to store havene – det Indiske Hav og Atlanterhavet, og gruppen fikk til og med se hval – ikke uvanlig akkurat her.
På reisens siste dag nådde gruppen fram til Cape Town, via Simonstown og Kapp det gode Håp, hvor den siste strekningen ble kjørt på Chapman’s Peak Drive.

Minner for livet

”Reisen er et minne for livet! Det er ikke den letteste reisen å ta, men når det er sagt – jeg elsker motorsykler, men jeg er ingen ekspert. Men så my jeg har lært meg. Charlie og Billy delte villig av all sin kunnskap, men den beste kunnskapen får man av erfarenhet. Visst hadde vi uhell og ulykker, det skal ikke stikkes under en stol, men ingenting super-alvorlig”, sier Kim, og fortsetter: ”En slik reise er så mye mer enn bare å sitte på motorsykkelen; det er å komme tett innpå befolkningen, livet, naturen, miljøet og dessuten dro vi på en masse turer rundt omkring, som safari, havssafari m.m., og alt uten stress. Om kveldene samlet vi oss på hotell – vi bodde ikke dårlig, for det meste var det topphotell med spa, m.m. (det kan jo kalles ’luksuseventyr’) – og så satt vi og pratet om alt mellom himmel og jord, og Charlie fortalte fantastiske historier. Det var så mange inntrykk – tenk bare å kjøre mens strutser løper om kapp med deg langs veien, eller når det regner så mye at man i stedet for å kjøre rett frem kjører sidelengs i mudderet!”
 
Det er ikke til å se bort fra at dersom man liker motorsykler, så finnes det en hel del å oppdage – og Kim har bare så vidt begynt: ”Jeg har en bucket list, nå vil jeg kjøre gjennom Mongolia og Colombia. Jo mer jeg kjører, desto mer har jeg lyst å kjøre!”

Korte fakta

Navn: Kim Hansen
Født: 1980 i Tønsberg
Bor: Los Boliches, Fuengirola
Yrke: Kaptein hos Knutsen NYK Offshore Tankers AS
Øvrig: Kjører BMW R1200GSA, samme motorsykkel som han kjørte under sitt Afrika-eventyr.

Compass Expeditions: Afrika-eventyr med Charley Boorman

Reisen som Kim dro på var en 16 dagers motorsykkelreise fra Victoria Falls til Cape Town. Inkludert i reisen var halvpensjon, overnattinger på 4-5-stjerners hotell, motorsykkel, guidede motorsykkelturer, mekaniker, bagasjetransport m.m. Pris: 10 000 euro.
Compass Expeditions arrangerer også blant annet reiser gjennom hele Afrika og Mongolia på 80 og 120 dager. Se mer på: http://www.compassexpeditions.com/
 
Andre reiser som Billy Ward arrangerer kan du se mer om på: www.biketruck.com
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.