Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med stil!

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med stil!

Del

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utrolig populær for øyeblikket, og vi har ved flere anledninger bragt artikler om denne episke vandreturen her i Det Norske Magasinet. Den mest populære ruten, «El Camino Francés», eller den franske veien, strekker seg over 800 kilometer, fra St. Jean Pied de Port i Frankrike til Santiago de Compostela, heretter bare kalt Santiago. Omtrent to tredjedeler av de som går pilgrimsruten følger denne veien. Og hva betyr det i antall mennesker? Jo, i 2017 ble det satt ny rekord, og hele 300.000 mennesker ankom Santiago for å få det siste stempelet i pilgrimspasset sitt, det såkalte «Compostela», som kun tildeles dem som har gått de siste 100 kilometerne inn til Santiago, eller hvis man sykler, de siste 200 kilometerne. Om man legger til alle som går deler av ruten, men kanskje ikke nødvendigvis de siste 100 kilometerne, så stiger antallet mennesker til langt over en halv million mennesker som årlig er ute på pilgrimsferd til Santiago, et imponerende tall! Tar man i betraktning at på 80-tallet var det bare rundt 20.000 mennesker som gikk denne pilgrimsferden, så får man et visst begrep om hvor umåtelig populær denne vandreturen har blitt de seneste årene.

 

Hvorfor drar man på pilgrimsvandring?

Motivene for å dra på pilgrimsvandring varierer stort. For mange er det religiøse og historiske aspektet av størst betydning. Andre ser på det som en stor fysisk utfordring å gå hele 800 kilometer, og noen søker fred med seg selv eller forsøker kanskje å finne seg selv ved å ta en «time-out» fra dagliglivet. Atter andre søker svar på livets store spørsmål, mens mange, kanskje det store flertallet, ønsker en aktiv ferie, fylt med fin natur, kultur og mange historiske severdigheter på veien. Uansett årsak blir alle tatt godt imot på veien, og ønsket «buen camino» stadig vekk av både lokalbefolkningen og andre pilgrimer. Det er selvsagt ikke til å stikke under en stol at populariteten til denne pilgrimsvandringen også har vekket liv i mange små lokalsamfunn og bygder. Når det plutselig passerer noen tusen mennesker for dagen gjennom en ellers søvnig landsby er det kun kreativiteten som setter grenser for forretningsideene, men uansett skal jo alle pilgrimene ha både mat og drikke, og et sted å overnatte.
 

Tradisjonell pilgrimsvandring

Blant de hardbarkede pilgrimene er det hele strekningen som gjelder, og da sier det seg selv at man må sette av en del tid, man skal tross alt gå 800 kilometer. Om man går 25 kilometer for dagen er man da på veien i ca. 4 uker, og de fleste bruker 4-6 uker på hele strekningen. For de aller fleste er nettopp tiden et problem. Hvis man skal gå pilgrimsferden i 6 uker har man med stor sannsynlighet ikke jobb, selv om selvsagt en del studenter og pensjonister (som begge ofte har nok tid) naturligvis også drar på pilgrimsvandring. Har man tid, men ikke jobb, kan økonomien være anstrengt, og dermed sover en del pilgrimer ute, provisorisk, eller på de aller billigste herbergene på veien. Ingenting galt i dette, men hva om man ønsker en litt mer behagelig pilgrimsferd?
 

Luksus-pilgrimsvandring

Ja, om man har begrenset med tid og ønsker maksimalt av opplevelser på veien, samt komfortable forhold underveis, så melder man seg på en gruppereise eller temareise med «full pakke». Undertegnede, Det Norske Magasinets journalist Tom Halvorsen, har vært reiseleder for mange slike turer, og får fantastiske tilbakemeldinger fra deltakerne. Turene har et tett og omfattende program, og varer i henholdsvis 9 og 11 dager. I stedet for å gå lange strekninger sammenhengende er spesielt vakre og varierte partier håndplukket, og man bor på flotte hoteller underveis, med frokost og tre-retters middag inkludert hver dag. Hver dag byr på en ny by, med diverse utflukter til historiske katedraler og bygninger, samt andre attraksjoner. Man slipper å bære bagasje når man vandrer, da denne fraktes fra by til by, fra hotell til hotell, av egen buss som medfølger under hele turen. De utvalgte hotellene er som regel 3- og 4-stjerners, med god beliggenhet, slik at man på egenhånd også kan utforske byene man overnatter i, som f.eks. Burgos, Léon, Astorga, Ponferrada, Ávila og Santiago. Skulle man en dag ønske å gå kortere eller lengre distanse enn hva programmet sier, så er det heller ingen problem. Det er fremdeles rom for en viss fleksibilitet og individualitet på en gruppereise!

 

Andre fordeler med luksus-utgaven av pilgrimsvandring

Hvorvidt vi kan snakke om fordeler versus ulemper avhenger selvsagt av motivet for i det hele tatt å dra på pilgrimsferd i utgangspunktet. Hvis man ønsker å presse seg selv til det ytterste, har en større mening med å gå pilgrimsruten (som nevnt ovenfor, religiøse årsaker, finne seg selv, søke en dypere mening, etc.), så er det ikke relevant å snakke om fordeler og ulemper. Det som imidlertid må nevnes er at dersom man går hele Camino Francés på 800 kilometer, så vil det definitivt være mange partier av strekningen som er ufattelig kjedelig og ensformig, med perioder på mange dager sammenhengende med monotont landskap, ofte med motorveien som nærmeste nabo. Dette er så absolutt ikke undertegnedes «cup of tea» – hvorfor ikke heller gå 800 kilometer i storslagen natur i f.eks. Himalaya i stedet for, om det er om å gjøre å gå langt? Som sagt, det avhenger selvsagt av motivet. Oppsummert er noen av fordelene med luksus-utgaven av pilgrimsvandring som følger:
 
• Maksimalt med opplevelser i løpet av kort tid
• Behagelige overnattingssteder med måltider inkludert
• Sosialt og trygt å reise i gruppe
• Fullt opplegg, man slipper å planlegge alt selv
• Norsk reiseleder er med hele veien
• Man slipper å bære bagasjen med seg
• Utvalgte, vakre partier av pilgrimsruten
• Buss som følger gruppen hele tiden
• Man kjøres ut av byene – ingen trasking i trafikkerte bygater
• Det blir som regel rimeligere å dra på gruppereise enn å organisere det samme selv
 
Nå er selvsagt ikke Det Norske Magasinets journalist helt objektiv i denne saken, som reiseleder for pilgrimsvandringer med stil ville det være en drøy påstand, men at luksus-varianten passer for de aller fleste er det ingen tvil om. Så om du lenge har hatt lyst til å dra på pilgrimsvandring til Santiago de Compostela, og ønsker å gjøre det på en behagelig måte, kan denne varianten varmt anbefales!
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.