Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra Nordmarka til Sacromonte i Granada

Fra Nordmarka til Sacromonte i Granada

– En karakteristikk av meg selv…? Norske Hedvig Biong drar litt på det; – Åpen, fleksibel og nysgjerrig…?! Til tross for sine 32 år er Hedvig godt etablert som kunstner, men hun har også jobbet som budeie i Flåm, som fiskerøkter og magedansinstruktør og bodd i en periode i Kina for å lære kampsporten Kung fu.

Nå har Hedvig slått rot i ”hulebydelen” Sacromonte i Granada der hun sammen med kjæresten og partneren Pablo Castilla har etablert ”El Laboratorio” – Laboratoriet, et fotostudio der de to jobber med fototeknikker fra 1800-tallet og tilbyr portrettfotografering til besøkende.
– Et enormt spennende område, sier Hedvig som tidligere har jobbet med maleri, performance og tekst i sine kunstprosjektet. Hun samarbeider ofte med andre kunstnere og valget av teknikker bestemmes gjerne utfra konseptet.

150 års garanti

Men nå er det altså fotografi som gjelder! Hedvig forklarer:
– Våtplatefotografi, som er teknikken vi bruker i El Laboratorio, er en langsom og teknisk krevende form for fotografi som ble oppfunnet i 1851. Våtplatefotografi lages enten på glassplater og kalles ambrotypi, eller på metallplater som kalles ferrotypi. Ambrotypi begrepet kommer fra gresk og betyr udødelig. Å gå til fotografen på 1800 tallet var noe spesielt, noe man kanskje bare gjorde en gang i livet.
Teknikken er krevende, men nettopp det opplever Hedvig som en kontrast til hastigheten og stresset som ellers preger dagens samfunn:
– Det er et privilegium å gå inn i fotolaboratoriet og jobbe i timevis uten å bli forstyrret, å utføre alle trinnene i prosessen fra å blande egen fremkaller, fiksvæske og kolodium, til å ta fotografiet med storformatkamera, senere fiksere og vernisere resultatet.
– Hvordan en glass- eller metallplate blir følsom ved hjelp av sølvnitrater er utrolig fascinerende, smiler Hedvig. Det er pur magi som skjer i mørkerommet hver gang man ser portrettet komme til syne under framkallingen.

Omflakkende liv

Hedvig har vokst opp langt inne i granskauen, nærmere bestemt Katnosa i Nordmarka og seinere på Harestua. Men studier og utstillinger har førte henne rundt i både Norge og verden ellers. Til Spania og Granada kom hun første gang for å lære å danse flamenco. I 2013 var hun tilbake for å studere, og hadde det ikke vært for at hun traff Pablo på vei til en dansetime, hadde hun kanskje reist tilbake til Norge etter fullførte studier.
– Joda, det var kjærligheten som først og fremst fikk meg til å bli i Granada, men også alt det andre denne fantastiske byen har å tilby, sier hun og legger ut om hvor vakker byen er, om det varierte landskapet med kort avstand til kysten med sitt tropiske klima, ørkenområdet med varme kilder nord for Granada og selvsagt fjellmassivet Sierra Nevada med sine gode skimuligheter.
– I tillegg er jo Granada en historisk by med imponerende arkitektur og et mekka for kulinariske opplever. Sacromonte er en del av Granada der bebyggelsen hovedsakelig består av huler. Det var her flamencoen oppstod i møtet mellom sigøynerne og utviste arabere etter 1492. Det er fantastisk å få drive et fotostudio midt i smørøyet av denne kulturen der tradisjonene holdes i hevd og med et rikt og levende flamenco miljø, sier Hedvig.
– Men du deler livet ditt mellom Norge og Spania?
– Ja, og det gir jo muligheter for å få det beste fra begge land, både kulturelt, praktisk og sosialt. Jeg har jo to familier, en norsk og en spansk. Hverdagslivet vårt har vi her i Granada og i El Laboratorio. Men vi reiser også ut om det er spennende faglige og kunstneriske prosjekter andre steder. Vi er privilegerte. Jeg føler meg utrolig heldig som får lære å kjenne en ny kultur innenfra, men også se min egen bakgrunn «utenfra».

Livet i hulen

For nordmenn flest høres det temmelig eksotisk ut å skulle bo i en hule. Men i Sacromonto er det regelen framfor unntaket. At Hedvig og Pablo realiserer fotoprosjektet nettopp i en hule, er fordi hula har mange fordeler som er praktiske for et fotostudio og mørkerom.
– Hulen har stabil temperatur året rundt, dessuten er det lett å gjøre det mørkt, sier Hedvig som er fascinert av å tenke på den lange historien hulen deres har og alle generasjonene med mennesker som har bodd i hulene i dette området:
– Man kan anta at hulene her er minst like gammel som kongeborgen Alhambra. Sacromonte var jo en fattig del av Granada, men har nå et blomstrende kulturliv og flamencoscene. Det er også en roligere og mer tilbaketrukket del av byen der bilene ikke kan kjøre inn i de smale gatene som snirkler seg oppover fjellsiden, og med helt klart den beste utsikten utover byen. Atmosfæren i Sacromonte er helt magisk i de varme, sene sommerkveldene.

Vil tilby unike opplevelser

Pablo og Hedvig har framtidsplanene klare. De ønsker å bli i Granada og utvikle El Laboratorio, arrangere kurs, kunstnerpresentasjoner og portrettfotografering til reisende. Målet er å tilby en helt unik opplevelse for de besøkende i møtet med studioet og fotografiet.
– Jeg verdsetter høyt de personlige møtene og samtalene under portretteringen. Det kommer reisende fra hele verden, noen er interessert i teknikken, andre ønsker et minne fra reisen, noen får en overraskelse i bursdagspresang. Besøkende får se hele den fascinerende prosessen som skjer i mørkerommet. Portrettfotograferingen tar rundt to timer, men til gjengjeld kan fotografiet vare i 150 år.
– Vi pleier å spøke med at fotografiene våre kommer med 150 års garanti! Sier Hedvig.
– Du snakker godt spansk, lærte du det under studietiden i Granada?
– Det er moren til Pablo som har vært viktig for å lære spansk. Jeg har også tatt klasser, men det er vel den daglige praksisen som betyr mest. Å lære spansk åpner dører til utrolige mengder litteratur, filmer, musikk og kultur, og videre er det en basis for å forstå samfunnet man lever i og folk man omgås.

– Kom på besøk, da vel!

Hedvig Biong bruker mye tid på El Laboratorio, og ønsker alle velkomne til besøk i hulen, både for å få en uforpliktende titt og for portretter og bli kjent med Sacromonte og bydelen Albayzín.
 
– Det er utrolig mange grunner til å reise til Granada, med både Alhambra og verdensarv, all den godt bevarte mauriske arkitekturen med smale brosteinsgater og jasmin blomster. For ikke å snakke om tapasene. Granada er et av de få stedene der du alltid får tapas med drikken, hvor hver enkelt bar har sine spesialiteter og lokalproduserte råvarer. Det har kommet mange nye vinprodusenter og olivenoljen er jo ett kapittel for seg selv. Granada har mange god bevarte hemmeligheter og jeg slutter ikke å overraskes og imponeres av byen og regionen, avslutter Hedvig Biong.

EL LABORATORIO

El Laboratorio er et fotolaboratorium i en hule i Sacromonte i Granada med fokus på eldre kjemiske fotoprosesser som ambrotyper; fotografi på glass og ferrotyper; fotografi på aluminium. El Laboratorio tilbyr portrettfotografering med teknikker fra 1800 tallet.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.