Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sommerfugler – naturens engler

Sommerfugler - naturens engler

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Et vingeslag fra en sommerfugl skal ifølge myten kunne starte en orkan på den andre siden av kloden. Et lite insekt med stor kraft og et vakkert ytre som tiltrekker seg både barn og voksne. De stopper opp for å betrakte dens fargestrålende vinger – og i et lite sekund glemmer man alt omkring seg og lar tankene fly av gårde i takt med sommerfuglens dansende rytmer.

Det subtropiske klimaet legger seg som et fuktig teppe rundt kroppen, og svetteperler triller ned langs halsen og over brystet. Det er som å tre inn i Amazonas regnskog, og Costa del Sol virker plutselig langt vekke. Sommerfuglparken ved Benalmádena Pueblo ligger i et thailandsk tempel på et fjell langt over havets overflate, og når man går rundt her, virker himmelen ikke så vanskelig å nå.
”Man sier at sommerfugler er som engler; hvis de setter seg på et menneske, er det fordi de har valgt denne personen, og det betyr ett års hell og lykke,” sier en av guidene i parken. Hun forteller aldri de besøkende hva de kommer til se der inne, fordi hun elsker å se ansiktsuttrykkene når døren åpnes til den ukjente verden.
”Jeg har sett folk begynne å gråte når de går inn døren til sommerfuglhagen,” sier hun smilende.
I parken finnes over 1500 eksotiske dag- og nattsommerfugler fra hele verden, og i løpet av året folder mer enn 150 forskjellige arter ut sine vinger.

Et kort sommerfugleliv

Et lite stativ står i et vindu inne i parken der forskjellige bladlignende pupper henger side om side. Her kan sommerfuglens tredje livssyklus, puppestadiet, iakttas.
Lange, tynne bein beveger seg inne i noen av de plastaktige hylstrene – og snart er det fargestrålende insektet klar til å møte verden for første gang. Før det har det både vært et egg, levd som larve og vært forstenet for en stund for så nærmest symbolsk å bryte ut som sommerfugl. I løpet av sitt liv er dens primære mål å pare seg og legge egg, og i motsetning til hos mange andre dyrearter er det som regel hunnen som er størst.
Vingene på sommerfuglen er spektakulære, og det er ofte de gir navn til de forskjellige artene. De består av små rør og fungerer som kamuflasje overfor fiender, derfor har mange øyenlignende mønstre, som for eksempel nattsommerfuglen ”Cabeza de Serpiente” (slangehodet), som dovent sitter på et tre i parken i Benalmádena. Fargemønstrene spiller også en rolle i forbindelse med gjenkjennelse av hun- og hankjønn, og dagsommerfuglens hanner har flekker eller striper av spesielle duftskjell som avgir feromoner for å tiltrekke seg hunnene. Og støvet på en sommerfugls vinger er ikke, som mange ellers tror, nødvendig for at sommerfuglen kan fly. Støvet på sommerfuglens vinger er i virkeligheten små fargede skjell, og det er dem som danner dyrenes fargestrålende mønstre.
 
Løfter man blikket en stund og betrakter ansiktene på de besøkende i parken, blir det tydelig at disse insektene må være noen av naturens mest betagende skapninger. En stor blå sommerfugl danser forbi og får smilet fram hos alle som har oppdaget den. Detaljene er utrolige, fargene intense, og hver enkelt eksemplar er unikt. Men som med alt annet i naturen er de kun til låns for en kort stund, for bare to til tre uker etter ”fødselen” tar en sommerfugl sitt siste vingeslag.
 
 
Av Christine Petersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet