Månedsmagasinet på Costa del Sol

Tanngnissing kan føre til alvorlig reduksjon av tannhøyden.

* Har du merket at tennene dine er slitte og at det synes å bli verre og verre?
* Føles det som om du har flere forskjellige bitt som kan føles riktige når du tygger sammen?
* Føles kjevene dine trøtte etter en lang dag eller når du våkner om morgenen?
* Våkner du noensinne med hodepine?
* Klager sengepartneren din over lyden fra tanngnissingen?

Da er det på tide at vi sammen får sett på saken og får satt i gang en behandling som passer akkurat til deg.
 
Å gnisse tenner og/eller presse tenner er en ufrivillig vane som ofte foregår mens vi sover. Denne uvanen som kan forsterkes av stress, lider 10-20 % av befolkningen av og kan resultere i hodepine og kjeve-, nakke- og øresmerter. I noen tilfeller fører tilstanden også til en senket bitehøyde, ettersom tennene slites i høyden og til slutt kan ende det sees samling av spytt i munnviker som kan føre til rødme og svie og til og med eksem, samt et beskjemmet smil.
Hos Clínica Dental Escandinava ønsker vi å informere om viktigheten av å forebygge tannslitasje forårsaket av tanngnissing og/eller tanntrykk ved hjelp av biteskinner, samt gjenoppbygging av tenner som er svært skadet av slitasje. Dette kan i noen tilfeller gjøres med plastoppbygninger/-fasader og i andre tilfeller er det nødvendig med porselensfasader eller -kroner for å gjenopprette den normale kjeverelasjonen.

Hva er behandlingen mot tanngnissing og tanntrykk?

Vi anbefaler at pasienten får framstilt en biteskinne i akryl som denne sover med for å forebygge ytterligere slitasje. Samtidig kan en biteskinne avlaste muskler, ledd og tenner fra tanngnissing. Hvis tanntrykk diagnostiseres, kan en bløt biteskinne hjelpe med å avlaste og virke som en ”støtdemper” av kjeven.
 
Som regel brukes biteskinnen om natten eller mens pasienten er hjemme fordi biteskinnen gjør det vanskelig å snakke.
Hvis pasienten skjærer eller presser tenner på dagtid, kan det oftest avhjelpes ved å gjøre pasienten oppmerksom på dette og informere om at tennene bare bør berøre hverandre ca. 30 minutter om dagen, altså den tiden som brukes på å tygge maten vi spiser. Resten av tiden må underkjeven avslappes.
Hvis tanngnissingen skjer om natten der vi er uvitende om våre handlinger, er det viktig å anskaffe seg en biteskinne for å unngå kraftig slitasje.

Er tennene allerede slitte?

I disse tilfeller er det viktig å gjenoppbygge høyden på tennene. Dette gjøres i flere stadier. Først gjenoppbygges store kinntenner med keramikk-kroner eller plastoppbygginger for å løfte og holde bittet. Vi forsøker alltid å være så konservative som mulig av hensyn til helsen til tennene dine, og førstevalget vil være den behandlingen som er mest tannsubstansbesparende. Hvis tennene har tatt stor skade av slitasje, trengs det en krone for å kunne lage en løsning som holder.
En selvfølge er at disse behandlingene krever at pasienten etterpå bruker en biteskinne for å beskytte de nye kronene/fyllingene/fasadene.
Det er viktig å forstå at for å få en ny bitehøyde på ditt smil (gi deg tenner som igjen har den riktige lengden), er vi nødt til å kikke på hele tannsettet ditt. Ved å dra inn de bakerste kinntennene forhindres det at det skjer frakturer.
Disse tilfellene er komplekse og krever en dyptgående undersøkelse forut for behandlingen for å få det best mulige resultatet.

Mitt barn gnisser tenner. Er det farlig?

En del barn skjærer tenner mens de har melketenner og får dermed svært nedslitte melketenner. Men de har ingen symptomer og skal derfor heller ikke behandles.

Hvorfor begynner man å gnisse?

Man vet ikke med sikkerhet hvorfor man gnisser tenner. Tanngnissing anses i dag for å være en form for søvnforstyrrelse på like fot med uro i beina. Det skyldes primært forhold i sentralnervesystemet og kan bl.a. påvirkes av psykologiske faktorer, koffein, nikotin, medisin, mm.
Det hender også at tanngnissing oppstår etter hjerneskade eller sykdom. Dette gjelder særlig sykdom knyttet til bevegelser i ansiktet. Tanngnissing kan også være bivirkning av enkelte typer medisin rettet mot psykiatrisk sykdom, som for eksempel bestemte typer av medisin mot depresjon.
Så mange som en tredel av alle barn skjærer tenner, særlig i fem-seksårs alderen. De aller fleste vokser seg fra problemet, men selve tanngnissing i en kort periode kan medføre skade på de permanente tenner.

Hva kan jeg selv gjøre?

Det første du bør gjøre, er å komme på undersøkelse hos en tannlege eller en tannpleier. Her vil vi få klarlagt hvor slitasjen stammer fra og hvilke behandlinger som er best for deg.
Et eksempel kunne være at vi via spørsmål vedr. syreholdige drikkevarer, medisin/sykdommer sammenholdt med dine børstevaner, finner ut av om ditt tannsett tar skade av ditt daglige mønster, og informasjonen vil kunne minske ytterligere slitasje. Generelle råd kunne være:
* Syreholdige drikkevarer bør kuttes ned, og bør inntas sammen med store måltider (frokost, middagsmat, kveldsmat).
* Børst ikke tennene én time før og én time etter inntak av den syreholdige væsken.
* Lider du av reflukssykdommer eller antas å ha økt syreinnhold i munnhulen, bør du drikke mer vann for å nøytralisere.
* Skjærer du tenner om natten og inntar syreholdige drikkevarer, vil skaden/tannslitasjen være mer enn dobbelt så stort som hvis det var den ene komponenten alene.
Av tannlege Eja Christensen Clínica Dental Escandinava

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.