De forstår mer enn vi tror?
Hundenes hjerner er i stand til å tolke både det vi sier og hvordan vi sier det. De oppfatter ord og tonefall på samme måte som mennesker. Akkurat som hos mennesket, bruker hundene venstre hjernehalvdel til å tolke ord, og områder i den høyre hjernehalvdelen til å analysere tonefall, viser forskning som er gjennomført ved Eotvos Lorand-universitetet i Budapest. Observasjonene som forskerne nå har fastslått, indikerer at mekanismene for å behandle ord utviklet seg langt tidligere enn først antatt, og at dette ikke er unikt for menneskets hjerne. I omgivelser der mange mennesker snakker, som i familiehjem, kan dyr som naturlig nok ikke kan snakke, likevel lære seg å forstå betydningen av ord, viser forskningen, for hunder bruker mange av de samme hjernemekanismene som mennesket.
Babyer gråter på ulike språk
Spedbarn fra Asia og Afrika gråter annerledes enn europeiske babyer, viser studier fra universitetet i Würzburg i Tyskland. Forskerne mener gråten til spedbarn fra Kina og Kamerun er mer melodisk og er mer nynnende enn babygråt fra Europa. Forklaringen kan ha sammenheng med at tonehøyden er annerledes i det mandarin-kinesiske og kamerunanske språket enn idet tyske når det gjelder stavelsene. Babyer tar dessuten til seg grunnsteinene i språket umiddelbart etter fødselen, og allerede som foster kan de kjenne igjen språkmelodier, mener forskerne. Derfor fanger babyer grytidlig opp hvordan gråten på ”deres språk” skal høres ut. I undersøkelsen deltok i 55 babyer fra Beijing, Kinas hovedstad, i tillegg til 21 spedbarn fra Nsofoket i nordvest Kamerun.
Ny global varmerekord
Menneskeskapte klimaendringer presser gradestokken stadig oppover. Aldri tidligere har NASA registrert en varmere måned enn juli i år. Ifølge NASAs beregninger var årets juli måned 0,84 grader varmere enn det globale gjennomsnittet for perioden 1950 til 1980. Årets juli slår de tidligere varmerekordene satt i samme måned i 2011 og 2015. På fjerdeplass på lista over de varmeste månedene som er registrert, er juli i 2009. August 2014 runder av topp fem-lista.
Forskere skylder hovedsakelig på menneskeskapte klimaendringer, i tillegg til værfenomenet El Nino. Årets juli er den tiende måneden på rad med rekordvarme temperaturer. NASAs temperaturmålinger strekker seg tilbake til 1880.
Ny “jordklode” funnet
Så er det klart: Det finnes klare bevis på at en planet – Proxima b – som kretser rundt vår nærmeste nabosol, faktisk har forutsetninger for liv. Planeten ligger bare 4,2 lysår unna og går i bane rundt vår nærmeste nabosol, Proxima Centauri. I motsetning til vår egen sol er dette en kald, rød stjerne. Planetens beliggenhet er imidlertid innenfor det som regnes som et område der det kan være forutsetninger for liv, med overflatetemperatur som tillater at det kan finnes flytende vann på overflaten.
Planeten kan dermed også være det nærmeste tilholdsstedet for liv utenfor vårt eget solsystem. Proxima bruker bare elleve dager på å kretse rundt sin egen sol. Oppdagelsen er gjort ved hjelp av La Silla-observatorium i Chile, samt andre teleskoper rundt omkring i verden. Proxima b er en steinplanet, i likhet med vår egen hjemlige klode. Men noe snarling besøk på den nyoppdagede planet er neppe aktuelt. Med Voyager 1 som nå reiser gjennom vårt solsystem med en maksfart på over 62.000 kilometer i timen, ville det ha tatt fartøyet rundt 73.000 år å nå fram til Proxima b.
Derfor lukter du vondt
Nei, det er ikke du som lukter vondt, det er bakteriene dine. Se for deg situasjonen: Du kommer inn i et rom med mange mennesker og dårlig ventilasjon. Det er sommer og varmt, og en fryktelig lukt fra alle menneskene slår mot deg. Hvordan er det mulig? Jo, vi mennesker har to typer svettekjertler. Svetten fra den ene typen består først og fremst av vann og salt og er temmelig luktfri. Den andre typen svettekjertler derimot som oftest finnes i hårsekkene, skiller ut svette med mye proteiner i. Bakteriene på huden din bryter ned disse proteinene for å få energi, og det er dette som kan lukte så fryktelig vondt. Altså kan stanken komme fra deg, men det er egentlig ikke din skyld – det er de proteinspisende bakteriene dine som sørger for den fæle lukten!
Krøll på ledningen
Vi har både strykejern, høretelefoner, ladere til smarttelefoner og hårtørrere med tilsvarende mange ledninger å holde styr på. De fleste har nok opplevd at ledningene etter hvert vikler seg inn i hverandre og til slutt kanskje ender opp i en stor krøll. Hvorfor? Forklaringen er det som heter ”spenningsenergi”. Forskerne peker på at det er nærmest umulig ikke å vri på ledningene når man bruker dem.
– Prøv å dra i en strikk. Den vil trekke seg sammen igjen når du slipper. Det skjer fordi den kommer ut av den naturlige posisjonen, selve hvilestedet sitt. Spenningsenergi er den energien strikken bruker for å komme tilbake til hvilestedet sitt. Det samme skjer med en ledning. Den får tilført spenningsenergi ved bruk, forteller professor Vagn Lundsgaard Hansen. – Hvis du løfter røret av en gammeldags fasttelefon, må du legge på røret igjen i nøyaktig motsatt bevegelse for å unngå at ledningen blir vridd. Ellers vil spenningsenergien sørge for at ledningen krøller seg. Det samme gjelder alle andre hverdagsapparater som har ledning.
_____
Kilder: NTB, forskning.no, nysgjerrigper.no, forskning.no,
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001