Månedsmagasinet på Costa del Sol
Huden – kroppens ytre skjold
helse-hud
Menneskehuden er med sine nesten to kvadratmeter menneskets største organ. Til huden regnes også hår, negler, talgkjertler og svettekjertler. Huden har derfor mange oppgaver som strekker seg fra alt fra beskyttelse mot skader, regulering av kroppstemperatur, beskyttelse mot UV-stråler, beskyttelse mot alle former for infeksjoner fra mikroorganismer som virus, bakterier og sopper.
Men utover å fungere som kroppens skjold, avgrenser også huden organene fra det omkringliggende miljøet. Huden kan med rette kalles kroppens kommunikasjonsorgan fordi vi undersøker våre omgivelser med vår følelsessans; vi føler temperaturer, og hudreseptorene advarer oss via smerte når kroppen er i fare. Men hudens kommunikasjonsevne betyr også at vi gir signaler til andre mennesker. Lengden, strukturen og fargen på for eksempel håret vårt, hudfargen og tekstur, rynkene i ansiktet, lukt og mye mer gjør at andre nesten instinktivt danner seg et bilde av oss.
 
Mange uttrykk viser båndet mellom huden og psyken:
–       Huden er kroppens speil
–       Gå ut av sitt gode skinn
–       Være tykk- eller tynnhudet
–       ”I’ve got you under my skin” og mange flere.
Man er selvfølgelig selv i stand til å vurdere sin egen hud. Normalt oppdager vi raskt hvis det er noe galt, fordi vi som regel opplever en brennende fornemmelse, kløe, smerte eller endringer i hudens tekstur. Men det finnes en rekke hudlidelser der det er viktig at man konsulterer en kvalifisert dermatolog. Og hvis det dreier seg om melanom med metastase, kan overlevelsen avhenge av en rask konsultasjon hos en hudspesialist.
Gjennom årene har det vært en stor økning i tilfellene av hudkreft, så det er viktig å få undersøkt huden regelmessig av en kvalifisert hudlege. Skandinaver som bor på Costa del Sol, bør – på grunn av sin lyse hud – sjekkes to ganger i året fordi når man  utsettes for den brennende solen her på kysten, har medført en markant økning i antallet personer med hudkreft som nå tangerer land som New Zealand og Australia, som ellers topper listen med flest tilfeller av hudkreft.
Hudkreft gir ikke en brennende fornemmelse, det klør ikke og det gir heller ikke smerter. Det bare vokser og sprer seg. Prognosen er derfor svært avhengig av når hudkreften blir oppdaget og hvor raskt man kommer under behandling.
 
Dr. Kuhn er spesialist i dermatologi. Han er opprinnelig fra Tyskland der han har arbeidet som seniorrådgiver på dermatologisk avdeling på universitetet i Ulm. Han har også vært leder for en stor gruppe dermatologer i Bayern. Dr. Kunh behandler alle hud-, hår- og neglelidelser så som infeksjoner, psoriasis eller eksem, god- og vondartede hudkreft, samt allergier som for eksempel matvareallergi.
Av dr. med. Christoph Kuhn

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.