Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
helse-lungeproblemer
Regnskogene kaldes ofte for jordens lunger, og fordi det blir mindre og mindre regnskog, er det kanskje logisk at menneskenes lunger også lider mer og mere. Jeg vet godt at den vitenskapen sier at vi ikke blir kvalt, selv om regnskogene felles og blir borte. Likevel tror jeg personlig at mikrokosmos er som i makrokosmos. Og selvfølgelig er det mange forskjellige årsaker til at våre lungeproblemer i dag er sterkt økende.
 
Selv om vi ikke går og tenker over pusten vår sånn til det daglige, synes jeg det er en god idé å gi pusten litt oppmerksomhet før problemene blir alvorlige.
Lungene skal få oksygen til kroppen og fjerne karbondioksid fra blodet. Hvis celler og vev ikke får nok oksygen, fungerer vi ikke optimalt. Utvekslingen av oksygen og karbondioksid kalles åndedrett eller respirasjon
Man regner med at ca. hver 10. har lungeproblemer. F.eks. astma, bronkitt, for store lunger, alder, osv. har betydning for vår evne til å ha en god åndedrett. Folk med god åndedrett har også en tendens til bedre hjertefunksjon og bedre kretsløp.
Det sies at når du er ca. 70 år, er lungekapasiteten falt med inntil 40%, med mindre du mosjonerer regelmessig eller holder åndedrettet friskt på annen måte, f.eks. gjennom spesielle åndedrettsøvelser. En god lungekapasitet følges som regel av et godt velbefinnende, fordi alle cellene fylles med mer energi når du trekker pusten dypt.
Dessverre er vi alle i dag utsatt for uhyggelige mengder forurensing med forskjellige giftstoffer, luftbårne kjemikalier, sigarettrøyk, støv, m.m., noe som fører til at luftgjennomstrømningen blokkeres. Dermed blir fortere trøtt og får problemer med hukommelsen, og får en hud som ser trøtt og energiforlatt ut.
Forskjellige former for stress og stillesittende arbeid gjør at vi ofte trekker pusten overfladisk. Da mister lungene din elastisitet, noe som kan føre til at du lettere får bronkitt, m.m.
 
Louise Hay skriver at lungene representerer evnen til å ta livet til oss og gi liv videre, og at problemer med lungene betyr at vi frykter å innta livet, og at vi kanskje synes vi ikke har rett til å leve livet fullt.
F.eks. skriver hun at lungeødem i kombinasjon med å være storrøyker er en måte å fornekte livet på, altså at storrøykere ofte innerst inne mener at de er uverdige til å eksistere.
Merker du at din åndedrettet ikke er så bra som det burde være, så se å komme i gang med å forbedre lungefunksjonen. Det er aldri for sent.
 
Kosten
Lider du av lungeproblemer, er det svært viktig at du sørger for å spise en sunt.
Stek maten i smør og litt god olivenolje. Nesten daglig kommer det meldinger om hvilke oljer som egner seg best til steking. Det er aller beste er jo å unngå steking, men mine personlige favoritter til steking er fortsatt olivenolje og kokosolje, men også gjerne smør.
Det kan være en god ide hvis du en gang ukentlig mikser en spiseskje med diverse frø, f.eks. sesam, linfrø, solsikkefrø og gresskarkjerner sammen med valnøtter, mandler og hasselnøtter, putter dem i et glass i kjøleskapet og daglig bruker litt av blandingen, f.eks.  i morgengrøten, mysli, yoghurt eller lign. Det er en virkelig god måte å få i seg essensielle oljer. Det finnes også poser med forskjellige ferdige blandinger. Velg evt. noen med hampefrø som også er rike på både omega 3 og 6.
Sørg for å spise godt med frukt og grønnsaker. Pass litt på ved blomkål, andre former for kål, samt epler og forskjellige former for bønner som kan gi luft i magen og dermed gi trykk i mellomgulvet og mot lungene. Både frukt og grønnsaker inneholder en masse gode antioksidanter. De magevennlige grønnsakene er f.eks. bær, mango, alle former for poteter, pepperfrukt, tomater, squash, mm. Prøv deg forsiktig fram.
Spis gjerne godt med avokados som inneholder noen gode og sunne fettstoffer.
Bruk sunne oljer til salaten og bland dem selv med f.eks. linfrøolje, olivenolje og avokadoolje, mm.
Unngå all mad med hvitt mel, f.eks. hvitt brød, kaker og vanlig pasta. Det slimer og gagner ikke kroppen på noen måte. Spis i stedet fullkornsprodukter med fibre som hjelper magen til å holde seg i orden. Velg f.eks. fullkornris, glutenfri havregryn samt quinoa som er en av de nyere kornproduktene som inneholder mange næringsstoffer. Du kan koke det som ris, få det som mel og blande det i brødet og endelig kan det fås i til mysli, salater eller andet.
Hold deg også unna sukkerholdige matvarer og melkeprodukter. Nøtter, f. eks. valnøtter, paranøtter, mm. og mandler inneholder en masse sunne, umettede fettstoffer sammen med særlig E-vitaminer. Spis godt med solsikke.
Husk å spise fisk. Det er lett mat med masse proteiner. Særlig får du en masse gode fettstoffer i laks, makrell, sardiner, sild, hellefisk, mm.
Sørg for i størst mulige omfang å holde deg til økologiske produkter.
 
Tips
Husk å drikke rikelig med vann. Det beste du kan slukke tørsten med er rent vann.
Mange har svært gode erfaringer med å få behandlinger av en dyktig akupunktør, noe som kan medvirke til følelsen av økt livskvalitet.
Yoga, Tai Chi og andre bløte mosjonsformer kan være svært gode for å øke lungefunksjonen.
La klærne dine i størst mulige grad bestå av naturmaterialer, fordi vi jo også ånder med huden som er vårt største organ. Dette kan bruken av syntetiske materialer hemme.
I den verden jeg er utdannet i, ligger sorg ofte til grunn for lungeproblemer. Det kankanskje være en god ide å snakke med en psykolog. Et det noe/noen du må få tilgivelse for før du kan komme videre? Kanskje ønsker du ikke å tilgi fordi et menneske eller flere har gjort deg så mye vondt at du ikke har lyst til å tilgi?
Egentlig er det jo en egenkjærlig handling å tilgi. I det øyeblikk du tilgir, har du satt deg fri for personen. Så lenge du ikke har tilgitt personen/personene, er du bundet til dem.
Vær oppmerksom på selv å gjøre dype inn- og utåndinger med regelmessige mellomrom gjennom hele dagen.
Velg en god dansemusikk og dans og syng alt hva remmer og tøy kan klare. I begynnelsen kan du kanskje bare holde på i noen få minutter, men vil oppdage at du kan gjøre det lidt lenger og lengere hver dag. Livsgleden styrkes også helt automatisk, når du gir deg hen i en fri dans for full utblåsning.
Se gode filmer der du bruker lattermusklene. Det styrker lungefunksjonen og immunforsvaret og virker livsberikende.
 
Stikk innom Annis Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til å motvirke lungeproblemer.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet