Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fuengirola-forfatter utgir bestselger

Fuengirola-forfatter utgir bestselger

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
lavfodmap

Norske Julianne Lyngstad studerte ernæring i Fuengirola fra 2009 til 2011. Nå er hun blitt bestselgerforfatter med boken LavFODMAP – en komplett håndbok for deg med sensitiv mage.

– Hvilken forskjell mener du at din bok kan gjøre for nordmenn som lider av irritert tarm?

– LavFODMAP er per i dag den mest effektive kostholdsbehandlingen for mage- og tarmplager. Studier viser at sju av 10 med IBS (på norsk: Irritabel tarm syndrom) opplever forbedring. Min bok er en komplett håndbok for deg som ønsker å sette i gang med lavFODMAP-dietten og inneholder over 80 enkle, sunne og magevennlige oppskrifter. I boken finner du også en plan om hvordan du skal gjennomføre dietten ved hjelp av eliminasjon- og reintroduksjon, samt en alternativ fremgangsmåte hvor du starter med å redusere på dine høyFODMAP-verstinger. I tillegg deler jeg mine beste tips til hvordan du enklere lykkes med lavFODMAP-dietten. Med boken følger også en oversikt over FODMAPs i matvarer, en enkel kostholdsplan som kan hjelpe deg i gang, samt en nyttig handleliste du kan ta med i butikken.
LavFODMAP-dietten krever at man lager mye mat fra bunn siden det er veldig vanlig å finne FODMAPs i ferdigprodukter og halvfabrikata. For å senke terskelen for å komme i gang med dietten, har jeg i hovedsak valgt å fokusere på lavFODMAP-råvarer som mange har i skapet fra før eller som er lett tilgjengelig i vanlige matvarebutikker.

 
– Hvordan skiller din bok seg fra andre bøker om emnet på det norske marked?
– Selv er jeg utdannet Master i samfunnsernæring og har derfor et godt grunnlag for  skrive en bok om lavFODMAP-dietten. I tillegg har jeg selv slitt med IBS i mange år og har stor forståelse for hvordan det er å være rammet. Boken er et resultat av informasjonen jeg selv manglet da jeg bestemte meg for å gi lavFODMAP-dietten en sjanse. På den tiden var ikke lavFODMAP-dietten velkjent i Norge, så jeg ble nødt til å sette meg inn i dietten basert på ulike kilder fra utlandet. Dette var vanskelig og noen ganger motstridende, men da jeg merket symptomlindring, bestemte jeg meg for at jeg ville formidle dietten videre på en enkel måte til andre som sliter med magen. Jeg startet derfor en blogg hvor jeg delte lettfattelig informasjon om IBS og lavFODMAP, samt en rekke enkle oppskrifter som falt i smak hos leserne.
 
– Hva har boken betydd i Norge? Og hvordan er den blitt mottatt av leserne og profesjonelle?

– Boken har blitt tatt veldig godt i mot av både lesere og fagmiljøet. LavFODMAP-dietten er relativt nytt i Norge, og det var behov for kunnskap og et konkret verktøy for både mageplagede og terapeuter som endelig kan gi sine pasienter råd om hva de kan gjøre for å redusere plagene sine. Dette har det vært mangel på. Jeg jobber for å bryte tabuer rundt mageplager og bruker mine egne erfaringer for å skape mer fokus rundt IBS og lavFODMAP-dietten. Jeg mener åpenhet hjelper flere. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra lesere som forteller at dietten har hjulpet dem til en ny og bedre hverdag med mindre mageplager.
 
– Hva er dine egne erfaringer med å leve etter Low FODMAP-dietten?
– I begynnelsen var dette vanskelig, det skal jeg ikke legge skjul på. Som sagt var det lite informasjon om dietten i Norge og vanskelig å forholde seg til lister og bøker fra utlandet. Kostholdet ble derfor restriktivt og noe smakløst. Spesielt uten løk og hvitløk! Men etter hvert som jeg merket forbedringer, forstod jeg at dette var bra for meg. Derfor brukte jeg mer og mer tid på kjøkkenet og fant gode alternativer til maten jeg tidligere spiste. De største utfordringene er knyttet til det å spise ute der jeg ikke har kontroll på hva som er i maten. Nå er jeg derimot ikke redd for å være en kravstor kunde som ber om tilpasninger på restaurant.
 
– Hvordan har det hjulpet deg selv med å bli kvitt symptomer?

– Mine symptomer var i hovedsak mye luft, oppblåsthet, utmattelse og forstoppelse som vekslet med perioder med løsere mage. Mine plager begynte da jeg var rundt 17-18 år, og siden den gang har jeg prøvd det meste for å bli bedre uten å lykkes (jeg er i dag 28 år). LavFODMAP-dietten ble derfor et stort vendepunkt for meg. Etter kort tid på dietten opplevde jeg å ha regelmessige toalettbesøk, mindre luft og magen var tilnærmet flat hele dagen. Jeg fikk mer energi på ettermiddagene og fikk mer overskudd til å være sosial og trene på kveldstid. I tillegg passet klærne bedre, noe som selvsagt ga meg mer selvtillit.  
 
– Hva er ditt viktigste råd til andre med lidelsen?

– Om du har prøvd det meste tidligere, vil jeg absolutt råde deg til å prøve lavFODMAP-dietten. Det er mitt absolutt viktigste råd.

Ble veldig imponert over Fuengirola
 
– Hvorfor valgte du å reise til Fuengirola?
– Jeg hadde bestemt meg for å studere ernæring, og da jeg oppdaget at det fantes norske ernæringsstudier i Spania, ble valget veldig enkelt.
 
– Hvor lenge bodde du her?
– Jeg reiste ned høsten 2009 og ble der i fire semester (to år). Det første semesteret bodde jeg på et hotell før vi bestemte oss for å leie en leilighet nærmere sentrum.
 
– Hva var dine forventninger til området før du dro av sted?
– Jeg kjente ikke til Fuengirola fra før, men ble veldig imponert over hva byen hadde å by på. Deilig temperatur, fine strender, god mat og hyggelige mennesker.
 
– Hvilke gode minner har du fra oppholdet?
– Jeg har mange gode minner fra tiden i Spania. Det fine med å studere der var at alle mine studiekamerater var i samme situasjon, noe som gjorde det enkelt å fokusere på studiene og ta fri sammen når helgen kom. Jeg hadde et mål om å lære meg spansk da jeg var der, noe jeg også klarte ved å legge ned en oppriktig innsats. Trengte jeg ny sjampo for eksempel, handlet jeg ikke i butikken, jeg gikk til et parfymeri hvor jeg skulle spørre ekspeditrisen på spansk. Dette hjalp meg veldig, i tillegg til at jeg investerte i privatundervisning selvsagt.
 
– Ble du kjent med mennesker som du fortsatt har kontakt med?
– Det gjorde jeg! Mellom andre og tredje semester fikk jeg meg jobb i en lokal strandbutikk der jeg ble kjent med to søte medarbeidere som jeg har kontakt med den dag i dag. Patricia, en av medarbeiderne bor og arbeider faktisk nå i Norge.
I tillegg traff jeg min samboer og nå forlovede i Spania og han har jeg selvsagt mye kontakt med.
 
– Har du senere kommet tilbake til Fuengirola?
– Min samboer og jeg reiste på ferie dit i fjor sommer. Det var veldig hyggelig å ta turen tilbake, lite var forandret, men det var nok ikke helt det samme som i studietiden.
 
– Kan du tenke deg å flytte til Málaga-området engang i framtiden?
– Det skal du ikke se bort i fra, det var et veldig fint sted å leve og bo.
Om boken
LavFODMAP – en komplett håndbok for deg med sensitiv mage er en komplet håndbok til Low FODMAP-dietten og inneholder over 80 enkle, sunne og magevennlige oppskrifter samt gode råd til å komme i gang. Boken utkom i Norge i januar 2015 der den ble en stor suksess og er solgt i over 20.000 eksemplarer.

FODMAP – hva er det?
FODMAP er en forkortelse for kullhydrater som alle er mistenkt for å forårsake problemer med fordøyelsen. Forskere har funnet ut at man ved å begrense eller helt kutte ut kullhydrater fra kosten kan få en sunnere og roligere mage.

Om forfatteren
Julianne Lyngstad hører til de 15-20 % av den norske befolkningen som jevnlig lider av mageproblemer som irritabel tarm (IBS). I 2013 begynte hun å blogge om sine gode erfaringer ved å følge Low FODMAP-dietten og fant ut at svært mange nordmenn var glad for hennes gode råd. Derfor skrev hun boken LavFODMAP – en komplett håndbok for deg med sensitiv mage. Som utdannet ernæringsfysiolog gir hun daglig råd til pasienter med magelidelser fra en klinikk i Oslo.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet