Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sju trinn til et sunnere liv – del 2

Sju trinn til et sunnere liv - del 2

helse-vand
I siste nummer handlet det om hydrering, om å få nok væske. Denne gangen handler det om hvordan vi får det beste vannet.
Springvannet her på kysten er vanligvis ikke drikkbart. Ferskt kildevann er det mest “levende” vannet vi kan få. Det er fortsatt flere steder her på kysten der det er mulig å hente kildevann. Mange av oss kjøper vand på plastflasker. EU tillater at vannet lagres inntil til to år. Etter så lang tid er vannet praktisk talt dødt. Dessuten er det en risiko for at vannet absorberer skadelige stoffer som phtalater og bishenoler som kan forstyrre hormonsystemet vårt. Vann på flaske har derimot ikke samme risiko for å absorbere kjemiske stoffer. Har vi ikke en kilde eller et vannfall i bakgården, må vi være kreative.
 
Levende og alkalisk vann
For å få det mest levende vannet, er det en god ide å bruke et filtersystem direkte på vannkranen eller en bordmodell.
Det er hovedsakelig to måter å gjøre vannet basisk på: Enten ved å tilføre kjemiske ingredienser eller ved elektrolyse. Et vanlig Britta-filter, omvendt osmose og andre filtre renser vannet, men gjør det ikke basisk. Men det er levende, fordi vi bruker springvann.
 
1. Tilfør basedannende ingredienser til vannet
Ta sitron i vannet. Det er enkelt og lett tilgjengelig både ute og hjemme, vi kan alltid få tak i en sitron. Vann med sitron smaker friskt og renser både lever og nyrer.
Tilføy bikarbonat, som fås i de fleste supermarkeder eller på apoteket. Ta et glass vann med 1/2 -1 teskje bikarbonat – f.eks. til natten og helst utenfor måltidene. Det er enkelt og billig.
Tilføy pH-dråper. Det finnes forskjellige konsentrerte basedråper der få dråper gjør vannet basisk.
Basedannende mineralsalt, som f.eks. består av magnesium, kalsium, natrium og kalsium bikarbonat, kan booste kroppens basereserver og kan med fordel tas om morgenen og eller før sengetid.
 
2. Filtrert, levende og basisk vann. Bruk et ioniseringsapparat. Her finnes det flere modeller. En Britta-lignende bordmodell der 3 liter vann filtreres og ioniseres i moderat  grad. Det er en økonomisk og enkel modell. De dyrere elektriske ioniseringsapparatene filtrerer, ioniserer og gjør vannet basisk direkte fra vannkranen. Utover å rense og levendegjøre vannet, gjør det vannet lettere opptakelig fordi vannmolekylene gjøres mindre. Det ioniserte vannet er negativt ladet, så vi drikker i realiteten anti-oksidanter. Når vannet ioniseres, spaltes det i 70 % basisk vann og 30 % surt vann. Det basiske er til å drikke, og det sure kan du vaske deg i og bruke til rengjøring fordi det dreper bakterier.
 
Hva kan jeg ellers drikke
I tillegg til vann er det en god idé med rene fruktsafter, mynte-, ingefær-og urtete. Unngå for mange søte drikker og leskedrikker med brus fordi de ofte er svært sure.
Alternativt er en presset sitron, ingefær og mynte som blendes og serveres med isterninger eller kokosvann, både hydrerende og basedannende.
Start med å holde væskebalansen og gjør det til en vane. Når vi øker væskeinntaket, renner vannet ofte rett igjennom. Hold ut – det er akkurat som en tørr svamp som ikke suger så godt som en fuktig. Etter en stund suger kroppen væsken til seg, så celler og vev blir hydrerte.
 
Det er en god idé å forberede vannet i litersflasker og plassere dem der vi ferdes, ved skrivebordet, på kjøkkenet, til treningen, osv. Lag f.eks. tre liter om morgenen.
Sett evt. på en alarm slik at du sørger for å få et stort glass vann hver time.
Når du drikker kaffe, te, øl og vin som er vanndrivende, så husk å supplere med et glass vann. Kanskje kan det i starten hjelpe å føre en loggbok over hvor mye du drikker. Det gjør det enklere å se hvor fint det går, eller hvor utfordringene ligger. Det kan ta opptil et par uker med ordentlig hydrering, før vi føler oss mer energiske og friske. Husk kroppen bruker ca. to og en halv liter hver dag bare på det basale stoffskiftet – derfor er det den mengden du som et minimum må drikke. Og i sommervarmen er det mer.
 
Prøv det og merk hvordan du har det etter et par uker.
 
Husk det er det vi spiser, drikker, tenker og føler som gjør forskjellen.
 
Gammelt spansk husråd
Ta en liter vann, press en sitron i, tilsett en teskje bikarbonat og en teskje salt (helst mineralsalt eller Himalaya-salt). Det vil holde kroppen velhydrert og sørge for at du får de nødvendige mineralene og salt i varmen.
 
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tlf.: +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.