Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
trathed
 
Jeg føler meg trøtt, trøtt helt inn i sjelen. Det er en årlig tilbakevendende situasjon, og jeg vet hva det skyldes. Det er en kombinasjon av varmen, for mange gjester, for mye rødvin, sene sengetider og mye arbeid.

Så snart hverdagen melder seg igjen og jeg kommer tilbake til mitt daglige regime av kosttilskudd, kombinert med en sunn kost, søvn og mosjon, forsvinner trettheten som dugg for solen.
Generelt føler jeg meg sterkere og mer aktiv og gladere enn for 20 år siden da jeg dels var sterkere og ikke var så nøye med min daglige helse og mosjon samt hvordan mine organer fungerte. Jeg tenkte først og fremst på arbeidet som det vesentligste i mitt liv.
Det ovenfor beskrevne er en naturlig tretthet, men det er mange mennesker som lider av en uforklarlig tretthet gjennom lengre tid, ja til og med i måneder.
Kronisk tretthet er en tilstand med uttalt tretthet og utmattelse i mer enn seks måneder. Nøkkelordene ved kronisk tretthet er tretthet og utmattelse som ikke forsvinner ved hvile eller søvn.
Mange mennesker begrunner alder som årsak til trettheten. Det kan til dels være korrekt. Det er riktig at med alderen faller stoffskiftet og kroppens evne til å rense. Derfor er det viktig at du bruker mer tid og omsorg på kroppen din og er bevisst på å behandle den kjærlig og godt, velvitende om at kroppen skal holde hele livet. Til gjengjeld belønner den deg på beste vis.
Hører du til dem som gjennom livet har levd av fastfood og mat som har vært fylt med pesticider, kjemikalier, tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, forurensing, unødvendige medisiner m.m. er det bare logisk at kroppen på et tidspunkt roper giv akt ved å tilkjennegi at nok er nok og lar alarmklokkene ringe i form av tretthet.
Lever og nyrer har fått nok og har vansker med å klare de livsviktige oppgavene. I tillegg kommer kanskje et stressfylt arbeid der privatliv med familie, barn og arbeid har vansker med å gå opp i en høyere harmonisk enhet.
Derfor kan ditt fordøyelsessystem sammen med lever og nyrer være viktig å være oppmerksom på hvis trettheten er langvarig og om du føler deg trett, selv om du har fått en lang natts søvn og du igjen allerede er totalt utmattet når det blir ettermiddag. Trettheten kan føles både mentalt og fysisk og kan evt. følges av smerter i ledd, bindevev og muskler.
Der kan være mange årsaker til tretthet fordi tilstanden også ofte er et symptom ved mange sykdommer, bl.a. etter en alvorlig infeksjon.
Ved langvarig tretthet bør du selvfølgelig la legen din undersøke deg, evt. med særlig oppmerksomhet på tarmflora, fordøyelse, nyre- og leverfunksjon. Sørg også for en bredt tilbud av alle blodprøver med blodprosent, CRP, blodsukker der også en test for borrelia må inngå.
Det er etter min mening særdeles viktig at du har en lege du har tillit til og som du føler tar dine symptomer alvorlig. Ofte viser det seg at årsaken kan være en stoffskiftesykdom, jernmangel, candida sopp, forgiftning med tungmetaller, el-overfølsomhet, f.eks. fra mobiltelefonmaster, mobiltelefoner, radio- og fjernsynssendere osv.
Lidelsen kronisk tretthet sees hyppigere hos kvinner enn menn og minst hos barn og unge.
 
Kost og livsstil
Uansett om du finner en årsak til den kroniske trettheten er det av største betydning at du tar livsstilen opp til vurdering. Kanskje må den totalt revurderes. Sørg for at du får mulighet til å ta det med ro. Sorter nøye med hva som er nødvendig og hva du gjør for å være flink. Lytt til deg selv. Lær å si nei, selv om det evt. kan gi noen konflikter. Jeg synes ofte de mennesker jeg møter med kronisk tretthet er medlem av «flinkeskolen» og har vansker med å ta en konflikt og si nei. Tro på deg selv og vit at du selv vet best hvor skoen trykker.
Tar du medisiner, så vær oppmerksom på om én av bivirkningene av medisinen kan være tretthet eller at du evt. har en allergi overfor produktet. Det kan særlig være tydelig hvis medisinen er levertoksisk. Snakk med legen om evt. å prøve et annet produkt.
Det antas at ca. 50-85% av alle som lider av kronisk tretthet har en matvareintoleranse. Man regner med at 1-3% av henvendelsene til legen skyldes klage over tretthet.
 
Sørg for at kosten din er så sunn som overhodet mulig slik at den er full av både vitaminer, mineraler og proteiner, fibre og uten hvitt sukker eller andre sukkersubstitutter. Så vekk med alle former for sukkerholdige produkter som kaker, snacks og de farlige croissantene. Er det visse matvarer du føler deg avhengig av, så kikk nøyere på dem for å se om de kan være feil til deg. F.eks. forskjellige former for cola, drikke med guarana, m.m.
Pass også på ved koffeinholdig drikke som kaffe, sjokolade og lign. Mange tyr til disse drikkene fordi de gir øyeblikkelig energi, men på lengre sikt kan de medvirke til å slite på dine binyrer, og sparke til et litt sart blodsukkersystem. Det samme gjelder alkohol. Er det et mulig, så velg økologiske produkter.
Mange mennesker føler de har det mye bedre med glutenfri kost, men også melkeprodukter, egg og hvitt sukker kan gi problemer. Det kan være en god ide med en kostdagbok der du daglig skriver ned hva du spiser og drikker. Kanskje også ha en liten rubrikk for uventede og stressende opplevelser og hvordan forløpet var. Lynraskt kan du utfra dette erfare om det er visse matvarer du har problemer med. Jeg snakker med mange mennesker som forteller at deres situasjon er blitt vesentlig bedre etter at de har endret kosten.
 
Stikk innom Annis Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til å motvirke kronisk tretthet.
Av Anni Dahms, Syke-& helsepleier, naturlege og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet