Månedsmagasinet på Costa del Sol
tunge
 
Noen ganger ler pasientene mine når jeg ber dem rekke tunge. Det er nødvendig for å oppdage cancer i munnen ved tungeroten og i munnhulen.

Cancer kan sette seg på ulike steder i munnhulen, for eksempel på tungen, gommen eller ved tennene. Det er først og fremst personer i øvre middelalder som kan rammes av denne typen cancer.
Cancer i munnhulen er mye vanligere hos menn enn hos kvinner. Årlig diagnostiseres det i Sverige drøyt 700 tilfeller av sykdommen.
Tobakksrøyking og høyt alkoholkonsum kan ha betydning for kreft i munnhulen.
Svulstene behandles hovedsakelig med kirurgi og strålebehandling. Etter operasjonen kan pasienten ha behov for å lære å snakke på en annen måte.
 
Årsaker
Alle ting som munnhulen utsettes for og som irriterer kan bidra til cancer, bl.a. gjelder det tobakksrøyk, sprit og i en viss utstrekning også snus.
Kroniske betennelser kan også gå over i cancer.
Kreft i munnhulen er ikke vanligere i noen spesiell yrkesgruppe, men det finnes derimot en sterk variasjon i geografisk spredning.
I den vestlige verden er sykdommens jevnt spredt, mens man for eksempel i India har regioner med svært høy frekvens av sykdommen.
Man regner med at det skyldes at befolkningen der ofte tygger betelnøtter med kraftig irritasjon av slimhinnen som resultat.
Med kreft menes en ondartet kreftsvulst ut fra huden, slimhinnene eller kjertelvev som har evnen til å spre seg.
Det finnes også godartet svulster som ikke sprer seg. Da er det ikke cancer.
Når man oppdager en svulst i munnhulen er det viktig at diagnosen stilles som raskt som mulig for at behandlingen skal bli den beste.
Pasienter med cancer i munnhulen behandles ved større sykehus i storbyene eller ved regionsykehus på landet.
Vanligvis har en øre- nese- halslege det øverste ansvaret for behandlingen, og man behandles da også på en øre- nese- halsavdeling. Til å hjelpe seg har legen flere andre ulike spesialistleger og annet personal.
 
Bivirkninger
Ved strålebehandlingen påvirkes spyttkjertlene. Vanligvis produserer spyttkjertlene saliv som har en beskyttende effekt på slimhinnene i munnen.
Salivsekresjonen øker når vi spiser og spyttet blandes med maten, noe som girt bedre fordøyelse. Hvordan spyttproduksjonen påvirkes av strålingen er avhengig av hvilke kjertler som bestråles og hvor mye.
Man kan i viss utstrekning erstatte redusert spyttproduksjon gjennom å skylle munnen med erstatningspreparat. Gjennom medisinering kan man også stimulere spyttkjertler som har funksjonen intakt om å øke spytt produksjonen.
Det er munntørrheten som oppstår etter strålebehandlingen som gjør at det lettere dannes karies. Den framtidige munnhygienen er derfor viktig for å unngå problemer.
Spyttproduksjonen forbedres etter avsluttet behandling.
Evnen til å oppleve smaker blir også dårligere under strålingen, men smaksevnen pleier å komme tilbake helt eller delvis.
Gjør det til en vane å titte i speilet etter tannpussen, rekk tunge rett fram, til høyre, venstre og opp mot ganen og se om du oppdager noen forandringer. Nøl ikke med å ta kontakt med tannlegen din for en undersøkelse minst en gang i året.
Behandlingen har bedre prognoser jo tidligere canceren oppdages.
Av tannlege Christina Radics; Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.