Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Beate
Hei Beate!
Jeg er en 68 år gammel mann som – bortsett fra litt høyt kolesterol – ser på meg selv som en frisk kar. Det eneste som til tider kan være ett problem, er at ofte, og særlig i forbindelse med flyturer, ofte får en «dott» i ett eller begge ørene. Denne sitter gjerne i flere dager og kan av og til bli sittende i UKER! «Dotten» er ikke vond, men hørselen er nedsatt. Hva er dette? Og kan jeg gjøre noe for å forhindre at det skjer igjen ved neste flytur?
Hilsen Melvin

 
Hei Melvin!
Ja, dott i øret ved flyturer er helt vanlig, men når den ikke går bort med en gang er det nok mest sannsynlig det vi kaller for tube ventilasjonsforstyrrelse i den eustachiske tuben (øretrompeten).
Jeg forklarer kort om øret og hørsel; Øretrompeten er en trang kanal mellom mellomøret og den øvre delen av svelget, som åpnes naturlig ved gjesping eller svelging. Trykket i mellomøret må utlignes med trykket utenfor for at trommehinnen skal kunne vibrere normalt og for at lyder skal høres klart. Ved dårlig funksjon i øretrompeten, som for eksempel ved forkjølelse og allergi, vil det oppstå trykkforskjell mellom mellomøret og utsiden. Dette sees ofte ved raske trykkforandringer som ved fly/dykking, og resultatet blir en «dott» i øret.
Som regel klarer man selv å utligne «dott» i øret ved å svelge/gjespe. Men når det for deg fortsetter i uker, er det en god grunn for et legebesøk. Du har en tubeventilasjonsforstyrrelse, dvs. øretrompeten din fungerer ikke som den skal. Først og fremst er det viktig å kartlegge om det er en «dott» eller om det er annen patologi, som for eksempel ørevoks, ørebetennelser eller akutt hørselsnedsettelse (sudden deafness).
Behandling av ventilasjonsforstyrrelser av øretrompeten består hovedsakelig av å optimalisere slimhinneforholdene i nesen, dette med saltvannskylling og Otrivin (Rhinovin® i Spania) over kortere perioder. Du informeres om hvordan man utligner trykket (Valsalvas manøver). Legen kan også gi deg en slimhinneavsvellende tablett kombinert med en antihistamin i inntil 7 dager. I noen tilfeller blir det gitt steroider, og ved langvarig klinikk (mer en 3 mnd.) kan legen velge å stikke hull på trommehinnen (paracentese), eventuelt må det legges inn et dren.
En person som har flere episoder med tubeventilasjonsforstyrrelser per år, bør ta et endoskopi i øvre del av svelget. Dette for å utelukke kreft.
I ditt tilfelle Melvin, kan du starte forebyggende før neste flyving, men du bør nok ta turen til legen også. Planlegg i forkant av neste flytur; skyll nesen med saltvann i uken før avreise, gjør ditt ytterste for å gjøre slimhinnene dine glade. Ta et puff med Otrivin før avreise, drikk rikelig med vann på turen og tygg tyggegummi under nedstigning!
God tur, og lykke til!
Beste ønsker; Beate
Av Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed, Elviria.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.