Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

shutterstock 297991409

I vår moderne verden har vi adgang til matvarer og drikke fra alle verdens kanter.
Et sunt og godt liv fordrer at vi fokuserer på sunne livsholdninger, mat og drikke. Tenk ikke bare på hva du må unngå, men også hva du kan tilføre slik at livet er morsomt og levende. Få inspirasjon i denne praktiske 7-trinnsplanen for et sunnere liv.
 
1. Hydrering – væske
2. Det grønne
3. Trekk pusten
4. Beveg deg – hold deg i gang
5. Oljer
6. God søvn
7. Følelsesmessig balanse
 
Følg med her! Artiklene i serien dekker selvstendige emner og kan leses hver for seg.
 
1. Trinn – Hydrering
Her i det varme Spania er det særlig viktig at vi får nok væske. Tørsten driver oss til å drikke mer. Mange tyr til søte leskedrikker og alkohol som ikke slukker tørsten, og som dessuten forstyrrer væskebalansen – ja til og med dehydrerer kroppen.
For å opprettholde væskebalansen er vann det beste. Men det er også viktig å tenke på hvor mye vann du drikker. Vår kroppsvæske, som utgjør tre firedeler av oss, bringer informasjon mellom cellene i kroppen. I kroppsvæsken flyter alle næringsstoffer, avfallsstoffer og signalstoffer som får menneskekroppen til å eksistere og fungere.
Bare 5% dehydrering nedsetter energien vår med 25-30%. Ja, selv stoffskiftet senkes 3% ved mild dehydrering. Kroppens skrik etter væske forveksles ofte med sult, noe som kan lede til overspising. Væskemangel er roten til mange onder, alt fra forvirring, depresjon, tretthet, overvekt, fordøyelsesproblemer, hudlidelser og kreft.
Hvor mye vann er det klokt å drikke? Det avhenger av hvor stor du er, alder og aktivitetsnivå. De fleste voksne må ha ca. 3 liter væske per dag. Og det er ikke kaffe, øl eller vin vi snakker om, for de er alle er vanndrivende. Regn med 1 liter per ca. 18-20 kg legemsvekt og mer i varmen og ved mosjon. Ved 70 kg er det ca. 3,5 – 3,8 liter per dag. Det høres mye ut, men det blir ofte en vane å drikke nok. Og med alderen faller tørsten.
En tørr svamp suger ikke så godt som en fuktig svamp. Derfor opplever mange i starten at væsken renner rett igjennom. Det er likevel bare inntil cellene i kroppen fuktes og suger til seg mer.
Det er heller ikke likegyldig hvilken kvalitet vannet har. Vann er best, når det har vært en tur gjennom forskjellige jordlag for å bli renset og fått tilført nødvendige mineraler. Vannet ‘dør’ – blir ustrukturert – under transport i rør og ved å lagres på plastflasker i lang tid. Vannet kan dessuten oppta uønskede stoffer fra f.eks. plast. Derfor er vann på glassflasker å foretrekke. Tilsetning av klor og andre rensestoffer i drikkevannet har også en negativ virkning på vannets gjenoppbyggende egenskaper, og visse pumpesystemer kan påvirke vannkvaliteten.
Ren vannkran er ikke en selvfølge på Costa del Sol der det ofte er så mye klor i vannet at det ikke kan anbefales som drikkevann. Mange tyr til vannfiltre av forskjellig typer. På denne måten sikrer vi oss at vannet er så levende som mulig. Filteret, mineralisert vann med pH-verdi over 7 er å foretrekke.
 
Pass på surt vann
Når en væskes pH-verdi endres fra 7 til 6, er den blitt ti ganger surere. Vet du det, kan du raskt regne ut at en cola med pH-verdi på 2,5 er 50.000 ganger så sur som nøytralt vann med pH 7! Det er bl.a. til skade for blodets pH-verdi som må holdes innenfor svært snevre rammer (7,35 – 7,45) for at vi kan opprettholde livet. Ligger blodets pH-verdi utenfor dette, blir vi svært syke. Med denne kunnskapen er det lett å forstå at vi belaster kroppen ved inntak av sure matvarer og væsker. For å opprettholde likevekten trekkes det veksler på kroppens basereserver, og det kan gi forsuring i vevene og øke risikoen for benskjørhet, eksem, leddproblemer, mm.
Det krever mer enn 25 glass med nøytralt vann med pH-verdi 7 å nøytralisere syreeffekten av et enkelt glass cola. Derfor: Sørg for å få rikelig med væske når du drikker alkohol, og unngå kullsyreholdig drikke som er syredannende. Når vi bader våre celler i lett basisk vann, hjelper vi kroppen med å bli kvitt syreopphopninger, sopper og uønskede bakterier. Det er altfor lett å bli for ‘sur’ i kroppen, så det må arbeides med å holde på det basiske miljøet som vi fungerer best med.
Vår pH-verdi påvirkes ikke bare av hva vi spiser og drikker, men av den mosjonen vi får, det stresset vi lever under, og forurensingen fra omgivelsene. En sunn livskvalitet er derfor essensiell i syre-basereguleringen. Husk det er det vi spiser, drikker, tenker og føler som gjør en forskjell.
 
Neste gang mer om hvordan du kan få det beste vannet og opprettholde syre-base-balansen.
 
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tlf.: +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es
Av Dr. Pernille Knudtzon, MD.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.