Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tøffe tider september 2014
Hav
 
Plast forurenser 88 prosent av havoverflaten

Hele 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall. Forskere er svært bekymret for hvordan dette påvirker livet i havet og næringskjedene. Det er masseprodusert plast fra leker, poser, matbeholdere og redskaper som til slutt finner veien til verdenshavene. Strømvirvler i havet fører avfallet og vrakgodset med seg videre. En studie som ble offentliggjort tidligere i sommer, er basert på 3.000 prøver fra hele verden. Plasten som havstrømmen fører med seg, brytes etter hvert ned i mindre deler på grunn av solstråling.
– Det kan ta flere hundre år før disse små plastbitene, kjent som mikroplast, forsvinner. Mikroplast ble oppdaget i 88 prosent av havoverflaten under en ekspedisjonen i 2010, sier forskningsleder Andres Cozar ved universitetet i Cádiz i Spania. Resultatene etter ekspedisjonen tyder på at den totale mengden plast i havene er mellom 10.000 og 40.000 tonn. Studien øker imidlertid bekymringen for hva så mye plast, spesielt de minste bitene, kan føre til.
– Mikroplast påvirker atferden og næringskjeden for sjøorganismer. Men sannsynligvis vet vi ennå ikke hvilke konsekvenser plastforurensning i havet kan føre til, sier Cozar.
 
Boger
 
Han, hun og «hen»
Svenskene tar et friskt grep og innfører nå det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» i neste opplag av Svenska Adakademiens ordliste over det svenske språket.
– Vi har fulgt ordets utvikling i fem år, og det er ingen døgnflue, det blir bare mer og mer etablert. Nå er det et ganske vanlig ord som har fått en funksjon, så det er ingen grunn til å utelate det, sier Sven-Göran Malmgren, sjefredaktør for ordboken.
Bruken av ordet hen – et kjønnsnøytralt pronomen i stedet for han eller hun – har vært omstridt og skapt stor debatt i Sverige. Men det har ikke påvirket beslutningen, ifølge Malmgren.
– Selv om det er kontroversielt, er det ingen grunn til ikke å ta det med.
Ordboken kommer ut i nytt opplag i april neste år. I Norge finnes det knapt eksempler på at pronomenet «hen» blir brukt for å beskrive noe som er kjønnsnøytralt og felles for både menn og kvinner.
 
Dino
 
Uflaks gjorde at dinosaurene døde ut

Det var uflaks for dinosaurene at asteroiden eller kometen som utryddet dem, traff jorda for 66 millioner år siden. Hadde asteroiden eller kometen kommet noen millioner år tidligere eller seinere, kunne dinosaurene ha overlevd, ifølge en ny studie omtalt i blant annet britiske BBC og The Guardian. Endringer i miljøet hadde nemlig allerede svekket de store planteetende dinosaurene, og asteroiden var dråpen som fikk begeret til å renne over.
Hadde økosystemet vært mer robust, hadde dinosaurene sannsynligvis vært mer motstandsdyktige mot et komettreff. Men kanskje var det like greit, for om dinosaurene hadde overlevd, hadde neppe vi mennesker vært på jorda!?
 
Rumvasner
 
Snart finner vi romvesener!

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA mener at vi i løpet av de neste 20 årene vil finne liv utenfor jorda. Basert på utviklingen innen teleskop-teknologi, anslo NASA at vi «snart» vil kunne bekrefte utenomjordisk liv.
Tidligere i år oppdaget NASA-ekspertene en planet som liknet veldig på vår egen klode, i tillegg til at den lå i grei avstand til en annen stjerne. Det betyr at den kan være hjemmet til utenomjordiske livsformer. Forskere antar at det potensielt finnes mange flere planeter med muligheter for liv i universet, og at noen av dem kan være bebodd av utenomjordisk liv. Men for å finne disse livsformene, må det utvikles en helt ny form for teleskop, som nok kan ta litt tid, mener NASA.
 
TV
 
Slapp av med tv – det har du godt av!

Få ting er så avslappende som å slenge seg ned på sofaen etter en stressende arbeidsdag, skru på tv´en og se på en marathon-serie. Det har du bare godt av, i alle fall så lenge du ikke selv får dårlig samvittighet av det! Forskere hevder til og med at litt dødtid foran skjermen kan være til hjelp mot stress. Men ironisk nok er det de som stresser mest over det som får minst igjen for å sitte foran tv´en, viser ny studie.
Det er flere ulike studier som peker på at underholdningen i media hjelper oss å håndtere stress. Når man for eksempel ser en episode av Game of Thrones, trekkes bevisstheten vår bort og gir oss mer avstand til virkeligheten. Vi distraheres og får tid til å slappe av.
– Som et resultat blir man mer opplagt og man får høyere intellektuelle prestasjoner. I helhet viser dette oss at underholdende media-bruk, som tv og spill, er en gunstig og effektiv mental helbredelsesstrategi, mener Leonard Reinecke. Han har forsket på hvordan vi håndterer stress gjennom mediebruk og mener at det kan se ut som om TV-titting er bra for deg, så lenge du ikke sitter med dårlig samvittighet når du ser på. Men Reinecke understreker at selv om TV kan være en god ressurs mot stress, er det likevel ikke grunn til å parkere foran skjermen for godt.
– Overdreven mediebruk kan selvfølgelig også bli en årsak til stress.
 
kvinde
 
Damer i rødt mer sexfokuserte?

Forskningen har for lengst funnet ut at menn anser rødkledde kvinner for å være mer attraktive og utfordrende enn andre kvinner. Nå viser ny forskning at også kvinnene selv oppfatter medsøstre i rødt som mer interessert i sex.
Det er to forskere – selvsagt er begge menn – som har undersøkt hvordan kvinner fra både USA og Øst-Europa forholder seg til andre damer i rødt, grønt og hvitt. Svaret er at de kvinnelige forsøkspersonene anså damer i rødt som mer interessert i sex. Resultatene støttes av atter annen forskning som har pekt på at kvinner faktisk oftere kler seg i rødt når de er i den mest fruktbare delen av syklusen, da også sexlysten gjerne er større. Men hvorfor det er noe spesielt med fargen rødt, har så langt ingen forskere klart å finne ut av.
Trøsten får være at ikke bare kvinner blir betraktet som «hetest» i rødt. Kvinnene selv mener nemlig at også menn i rødt er mer sexy enn menn i blå klær!
 
Flue
 
Hvorfor plager fluene oss?

Lurer du på hvorfor fluene flokker seg om middagstallerkener eller plager vettet av oss når vi vil sove? Insektforsker Thomas Pape fra Zoologisk Museum i København forteller at det finnes mer enn 100.000 forskjellige fluearter og at mange av dem har forskjellige måter å leve på:
– Spyfluene går etter maten vår for å legge egg i den, de går etter biffer og kjøttsaus, og de lukter seg fram til dødt kjøtt. Fluer har god luktesans, og de bruker følehornene som sitter oppå hodet til å lukte med.
Vanlig husflue er imidlertid den mest vanlige og den legger bare egg i fordervet mat. Når den setter seg på middagsmaten vår, er det bare for å ta en liten smak. Til det bruker fluen snabelen, forklarer Pape:
– Men fluer har svært god følesans i føttene, og de kan merke med sansehårene om maten er for varm når de er et par millimeter unna. Dermed unngår fluene å bli brente. Faktisk kan fluene også smake med føttene.
Men hvorfor summer fluene rundt oss mennesker, for eksempel når vi vil sove?
– For det første liker fluene mineralene som finnes i svetten vår, blant annet salt.
Men det er også slik at fluene søker seg mot noe stikker opp. Man kan se dem fly rundt og rundt en lampe i taket eller sverme rett over hodet på mennesker. Fluene bruker slike ting som stikker opp som møtepunkter slik at hann- og hunnfluer kan treffes og gjøre det som de er så gode til; å lage enda flere fluer, forklarer Thomas Pape.
 
Kilder: NTB, forskning.no, The Huffington Post, videnskab.dk
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.