Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanias Turistkontor feirer 50 år i Norge: Fra 30.000 til 1,5 millioner norske turister

Spanias Turistkontor feirer 50 år i Norge: Fra 30.000 til 1,5 millioner norske turister

Karen-Sand-Spanias-Turistkontor-i-Oslo-copy
 
Da Spanias Turistkontor for 50 år siden etablerte seg i Oslo i 1964, dro 29.335 nordmenn på ferie til Spania. I år regner Spanias Turistkontor å passere 1,5 millioner norske turister!

 

– 50 år med et spansk turistkontor i Oslo er lang tid, og det viser at det norske markedet er viktig for Spania, sier Karen Astrid Smith Sand (36), PR- og presseansvarlig ved Spanias Ambassade Turistavdelingen, som det formelt heter.

Nordmenn elsker Spania og hvert år øker tallet på ferierende nordmenn. Årsaken til de rekordhøye besøkstallene er nok flere, mener Karen. Hun viser til at flyselskapene har flere direkteruter mellom Norge og Spania, gode medieomtale og at turoperatørene tilbyr spennende Spania-program.
– Og så håper vi selvsagt at vårt spanske turistkontor også har hatt en viss innflytelse på besøkstallene, sier Karen Sand, kledelig beskjedent.
 
Mye mer enn sol, bad og golf
Karens store interesse for Spania startet med at hun begynte å studere spansk ved Universitetet i Bergen. Deretter fulgte hun opp studiene i Madrid og Barcelona.
– Det var en fantastisk tid, men jeg oppdaget raskt hvor lite jeg kunne av spansk språk og de sosiale kodene. Jeg trodde for eksempel at når man pratet med noen på en kafé eller bar og de spurte om vi skulle ta en kaffe en dag, så mente de det bokstavelig. Det tok en stund før jeg forstod at det hele bare var en høflig måte å si «hyggelig å hilse på deg».
I fire og et halvt år har Karen som kommer fra Flekkefjord i Vest-Agder, jobbet på det spanske turistkontoret i Oslo. Fortsatt er det mye jobb å gjøre, for fortsatt finnes det en del mennesker som tror at Spania bare handler om sol, bad og golf.
– I Spania kan du ha flere unike opplevelser i løpet av én dag enn i noe annet land i verden, påstår Karen som ønsker å vise fram dette mangfoldet for stadig flere nordboere.
 
Hun ramser opp:
– Lyntoget AVE frakter deg fra Madrid til Valencia på 90 minutter
– Luksustoget i Nord-Spania viser deg på én uke hva dette fantastiske landskapet har å by på
– I Spania finner du tre av verdens ti beste restauranter
– Landet har 13 historiske byer på Unescos verdensarvliste
– I Nord-Spania kan du gå pilegrimsvandringer, både til Santiago de Compostela og Hellige Olavs-veien til Covarrubias der den norske prinsessen Kristina ligger begravet
– Du kan oppleve fotball i verdensklasse
– Du kan besøke nasjonalparker og skianlegg som lar deg både stå på ski og bade i Middelhavet på samme dag, bare for å nevne noe.
Karens beste tips er at du følger med på www.facebook.com/SpaniaiNorge, for her finner du siste nytt om Spania og aktuelle reisemål.
 
turistkontoret 2
 
Ibiza – Karens favoritt
– Mitt spanske favorittsted er Ibiza. Jeg var der for første gang for bare to år siden og ble helt bergtatt. Øya var så mye mer variert og mangfoldig enn det jeg trodde. Vi syklet bl.a. fra vingård til vingård, padlet i kajakk i krystallklart vann, gikk på kokkekurs, praktiserte yoga på stranden, gikk rusleturer i gamlebyen Dalt Vila som er erklært Verdensarv av Unesco, forteller Karen Sand.
To – tre ganger i året drar hun til Spania, ofte til Barcelona fordi hun har venner der. Karen har nøkler til leilighetene deres slik at hun kan komme og gå som hun vil.
– Bydelen Gracia i Barcelona er liksom min bydel. Jeg føler at det er mitt andre hjem, forklarerer hun.
– Hvor mange norske turister er egentlig målet for Spanias Turistkontor?
– Hittil i år har tallet på norsk turister i Spania økt med seks prosent, svarer Karen Sand; – Vi holder på at «The Sky is the Limit!»
 
Karen Sand portrett:

Karen Astrid Smith Sand, PR- og presseansvarlig Spanias Turistkontor. Foto. Privat.
(20)14 spørsmål til Karen Astrid Smith Sand,
PR- og presseansvarlig Spanias Turistkontor i Oslo
Elsker tortilla de patata og alioli fra Ibiza
 
1. Hvordan påvirker den økonomiske krisen i Spania nordmenn?
Krisen har ført til enda billigere priser for nordmenn som ønsker å kjøpe bolig, klær og matvarer. Spania tilbyr unike opplevelser, høy kvalitet og lave priser for nordmenn på ferie.
 
2. Tror du på noen snarlig lysning for spansk økonomi?
Tallene viser at det spansk økonomi er på vei oppover, så jeg håper og tror at om et par år så vil Spania være tilbake der landet var.
 
3. Er korrupsjon et problem i Spania?
Vi har i hvert fall aldri merket noe til korrupsjon i den daglige driften av vårt kontor.
 
4. Tyrefekting – kultur eller ukultur?
Personlig så har jeg aldri vært på tyrefekting, men jeg forstår de som mener at det er en del av spansk kultur.
 
5. Hva er det beste med Spania?
Jeg elsker livet i gatene i Spania. Det var dette jeg savnet mest da jeg flyttet tilbake til Norge.
 
6. … og det verste?
I begynnelsen tok det litt tid til å venne meg til hvor høyt spanjolene prater, men jeg i dag tror jeg faktisk jeg nester snakker høyere enn dem. I hvert i følge mine spanske kollegaer.
 
7. Hvem er ditt ideal?
Jeg ser opp til mennesker som står for det de er. Av slike personer har jeg lært utrolig mye opp gjennom livet.
 
8. Ditt viktigste mål for 2014?
Å bli den beste utgaven av meg selv og få lest alle bøkene jeg har liggende på nattbordet. Hver gang jeg går på et museum eller galleri, så kjøper jeg en bok og vil lære mer om forskjellige temaer. Lærelysten bare øker for hvert år.
 
9. Er klimaendringene naturlige eller menneskeskapte?
Jeg mener at klimaendringene er menneskeskapte, og at vi ikke må kimse av situasjonen, men ta klimaendringene på alvor.
 
10. Ditt spanske favorittmåltid?
Jeg elsker tortilla de patata og alioli fra Ibiza. Ifølge mine spanske venner er jeg først stappmett om jeg ikke har plass til en tortilla de patata!
 
11. Hva slags dingser kan du ikke unnvære?
Jeg prøver å ikke være så opptatt av dingser, men må innrømme at Ipad’en alltid er med til sengs.
 
12. Er du opptatt av å spise sunt?
Jeg forsøker å spise sunt og variert og ta alle nødvendige mineraler og vitaminer. Så jeg starter hver dag med en hjemmelaget smoothie, etterfulgt av hvetegress og Spirulina.
 
13. Er du redd for å dø?
Nei, men jeg er redd for å ikke få gjort alt jeg har lyst til. Jeg tenker at det er bedre å hoppe i det, i stedet for å sitte på sykehjemmet og angre på alt jeg ikke gjorde.
 
14. Én gang Spania, alltid Spania?
Spania er landet i mitt hjerte, og jeg håper enda flere får øyene opp hvor variert landet er.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.