Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ordførerkandidater i valgkamp – Pensjonisten med lys framtid

Ordførerkandidater i valgkamp - Pensjonisten med lys framtid

Del

aktuelt-deLaTorre

Ved enden av hovedgaten Calle Larios sitter H.C. Andersen og skuer utover byens liv. Ved sin side står en litt haltende andunge som et symbol på det kjente eventyret. Symbolikk eller ikke, så kunne Málaga by gjerne vel være historien om den stygge andungen. Forfatteren bak denne fortellingen er Francisco de la Torre som siden år 2000 har sittet i ordførerstolen. Til tross for sine 72 år mener Francisco de la Torre i fullt alvor at både han og byen har sine beste år foran seg.
 
Med et klart valgløfte om byfornyelse og renovering av den gamle bydelen, går Partido Popular anført av Celia Villalobos til kommunalvalg i ’95. PP vinner valget for første gang. Og seieren gjentas fire år etter, men det blir raskt Francisco de la Torre som overtar ordførerstaven når Celia Villalobos blir tilbudt en ministerpost i sentralregjeringen. ”Grunnstenen til alt Málaga har og er i dag, ble lagt på midten av 1990-tallet, men det er rådet CIEDES som Francisco de la Torre er formann for som har hatt suksess med å få en bred folkelig og politisk oppbakking til de store prosjektene som gjør Málaga til den byen vi har i dag,” forteller Francisco Pastor fra Málagas turistråd med henvisning til bl.a. lystbåthavnen, kongressenteret og de mange museene som i dag har fått Málaga på Topp 10 over landets mest besøkte byer. Det er oppsiktsvekkende når man tenker på at byen på midten av 1990-årene knapt ble nevnt i turistguidene, og bysentrum var så uinteressant at leilighetene nærmest var umulig å selge.
 
Ikke tid til politisk skvalder
Foran rundt tusen inviterte ble Francisco de la Torres kandidatur som ordførerkandidat annonsert i midten av april i Málagas kongressenter.
Rammene var fine, men det var langt fra alle som møtte opp i jakke og slips, for blant de frammøtte var representanter fra alle samfunnslag, alle bydeler, foreninger og interesseorganisasjoner. Francisco de la Torre vil nemlig fortsette sin kamp for å samle og ikke splitte folket i kampen for vekst i byen.
”Alt for mange prosjekter går i stå på grunn av maktkamper mellom politikere og interesseorganisasjoner. Det har vi stort sett unngått. Vi har realisert mange ambisiøse prosjekter fordi vi både politisk og sosialt har kunnet samle oss. Alle er blitt hørt, og slik blir det også framover,” kunngjør ordføreren som i dag har absolutt flertall i byrådet. Partido Populars slagord i valget er ”Trabajar. Hacer. Crecer.” og med de ordene forteller partiet klart at det må arbeides og handles for å kunne skape vekst. ”Når det er sagt, så er jeg sikker på at Málaga har en fantastisk framtid foran seg. Enda flere hoteller og museer er på vei. Nye butikker og mindre bedrifter åpner nærmest daglig og metroen og AVE-linjen til Granada vil om et par år få enda flere folk til byen,” poengterer Francisco de la Torre.   
 
Ønsker bedre opposisjon
Málagas ordfører har mange ønsker for framtiden og ett av dem er, litt ironisk, en bedre opposisjon. Han er nemlig flere ganger blitt kritisert for å fokusere for mye på den gamle bydelen på bekostning av andre bydeler som er langt tettere befolket. Tilsvarende er Francisco de la Torres bystyre blitt beskyldt for ikke å gjøre nok for byens dårligst stilte. Det antas at mellom 50.000 og 100.000 daglig søker seg til byens sosial spisesteder for å få et gratis måltid mat.
”Det er så lett å kritisere. Særlig når man aldri kommer til å stå til regnskap for kritikken. For ti år siden ble vi voldsomt kritisert for å legge om de sentrale gatene i sentrum til gågater og for å investere store summer i oppføringen av kongressentret og Picasso-museet. Hvor er de kritikerne i dag?,” spør Málaga-ordføreren som ikke nøler med å gjenta at byens satsing på nærings- og kulturturismen har vært banebrytende og en stor suksess. Tilsvarende nøler Francisco de la Torre heller ikke med å gjenta at livet og veksten fra bysentrum nå sprer seg til andre bydeler. ”Vårt mål er at alle bydeler må ha en Calle Larios, altså et strøk. Alle bydeler får nå sykkelstier og når metroen står klar, vil kommunikasjonen mellom nord, sør, øst og vest automatisk bli bedre,” forutser ordføreren som kan snakke lenge om hvordan bydelene Teatinos, Huelin og Soho i dag er blitt langt mer ettertraktede områder enn for bare få år siden, blant annet pga. det nye universitet, nye teatre og museer, ny strandpromenade og nye gågater.
 
Arbeidsløsheten og fattigdommen bekymrer likevel fortsatt Francisco de la Torre. ”Det er ikke bare et problem her, men i hele landet. Ledigheten er altfor høy, og det kan ikke unngå å skape store sosiale forskjeller,” mener ordføreren som igjen påpeker at det er så lett å kritisere. Langt vanskeligere er det å regjere og komme med løsninger. ”Mye av den sosiale boligbyggingen som gikk i stå i 2008 og 2009 kommer nå igang igjen. Og kommunen støtter samtlige av byens gratis spise- og matutdelingssteder med gratis leie, telt, skur, overdekning og mobile kjøkken. Mer kan vi ikke gjøre,” forteller Francisco de la Torre som plages av å se de lange køene ved disse stedene.   
 
De beste årene ligger foran
Med sine 72 år kunne man med rette mene at Francisco de la Torre har gjort sin verneplikt og er for gammel til å sitte på en så viktig post. Men her er orføreren ikke enig. ”Jeg føler meg bestemt ikke sliten. Og det til tross for at jeg ofte får mindre søvn enn en mann i sin beste alder. Fysisk kjenper jeg for å bli litt sterkere, men ellers er jeg fylt med energi og ønsker,” sa ordføreren i et nylig intervju med avisen SUR der han også uttalte at han får full oppbakking av sin kone og barn. ”De neste fire årene blir uhyre spennende og avgjørende for Málaga. Vi har flere prosjekter i gang enn noensinne. Folk flytter til byen vår og turismen blomstrer. Vi holder på å sette kronen på verket, og det vil jeg være med på,” forteller Francisco de la Torre som naturligvis håper at Spania nå får den veksten som alt nå tyder på. ”Det vil for alvor sette i gang sysselsettingen i Málaga,” er han ikke i tvil om. Han håper naturligvis også å få fire år til i ordførerstolen. Og blir det ikke med absolutt flertal, har han allerede rakt ut en hånd til de andre partiene. ”Jeg og partiet samarbeider med glede med alle andre partier som vil det beste for Málaga. Men det må være for å arbeide. Ikke for å kaste bort tiden med politisk skittkasting.”
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.