Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser | Spania – som skapt for kvalitetsturisme

Kjære leser | Spania – som skapt for kvalitetsturisme

spansk-turisme

Statistikk fra det spanske Industri-, energi- og turistdepartementet viser at åtte av ti turister som besøker Spania kommer igjen. Mer enn 40 prosent av alle turister har vært på besøk her i landet ti eller flere ganger. Utenlandske besøkende gir da også Spania 8,5 poeng av ti mulige når de skal bedømme oppholdet. En ganske solid statistikk!

At sol, sjø og strand, kultur og historie, mat og drikke og god infrastruktur i form av overnattingstilbud, veier, høyhastighetstog og gode flyforbindelser har vært helt avgjørende for at spansk turistindustri stadig vokser seg sterkere og viktigere. I dag bidrar turismen med 10,9 av Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP) og sysselsetter rundt 12 prosent av alle arbeidstakerne.

I fjor bikket Spania 60 millioner utenlandske turister og alt tyder på at denne trenden vil fortsette inn i den kommende høysesongen og resten av året. Anslag viser at tallet kan komme opp i 65 millioner turister.

Ifølge tall fra FN-organet Verdens turistorganisasjon tiltrekker Spania seg nå det tredje største antallet turister blant alle land i verden og kommer på andre plass når det gjelder inntekter fra turisme.

EUs eget statistikkontor, Eurostat, peker ut Spania som den ledende europeiske destinasjonen målt i antall reiser og som toppdestinasjon når det gjelder feriereiser.

Som om ikke det er nok, blir Spania ifølge International Congress and Convention Association (ICCA) rangert som verdens tredje mest populære destinasjon for forretningsturismen. Madrid og Barcelona tar henholdsvis andre og fjerde plass når det gjelder byer som er vertskap for flest internasjonale konferanser, messer og kongresser.

Vi kan fortsette med hotellkapasiteten: Spania har i dag Europas nest høyeste antall hotellsenger, rundt 3,2 millioner, og flere enn halvparten av dem er i fire- eller femstjernes hoteller. I tillegg kommer 15.000 overnattingssteder knyttet til ”Rural tourism”, ifølge Marca España, et statlig prosjekt for å bedre Spanias omdømme både i landet og i utlandet.

Når det gjelder transport, blir Spania rangert blant verdens Topp-Ti, melder World Economic Forum i sin ”Global Competitiveness Report”.

Spania har i dag flere enn 40 navn på Unescos prestisjetunge Verdensarvliste, bare forbigått av Italia.

Spania er et senter for golf og ulike aktiviteter knyttet til sjøsport. Landet kan by på mange naturopplevelser med sine 15 store, nasjonalparker og 126 naturparker, i tillegg til et av de høyeste antall biosfære-reservater, ifølge Unesco. Innpå 250.000 går hvert år pilegrimsledene til Santiago de Compostela i Galicia.

Store deler av Spania har flere enn 300 dager med sol per år, landet har 2.000 kilometer med grønne gang- og sykkelveier utenfor byer og tettsteder, 7.800 kilometer med kystlinje og til sammen nesten 600 strender og havner med kvalitetsmerket ”Blue Flag”.

Så var det gastronomi: Spania ligger helt i verdenstoppen med en lang rekke kokker og restauranter som kan pynte seg med Michelin-stjerner.

At Spania bevisst satser sterkt på å utvikle turismen, finnes det en rekke eksempler på. Ikke minst her i vår provins. Denne våren kan Málaga-provinsen utvide lista med tre nye og viktige attraksjoner:

Det 7.500 kvadratmeter store ”Colección del Museo Ruso” i Málaga by ble nylig åpnet. Her kan du oppleve fem århundrer med russiske malerier og kunst. Trolig vil museet få 150.000 besøkende fram til nyttår.

I Muelle Uno – Málagas flotte havneområde – har Pompidou-senteret fra Paris fått sin første avlegger utenfor Frankrike, og senteret vil romme arbeider av bl.a. Marc Chagall, Frida Kahlo og Pablo Picasso.

Sist, men ikke minst er restaureringen av ”El Caminito del Rey” ferdig og ”verdens farligste sti” står dermed klar til å ta imot 250.000 turister.

Det er klasse over spansk turisme

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.